icon

Je možné súčasne čerpať OCR na dve deti?

28. jan 2025

Prvykrat riesime OCRku. Chcem sa spytat. S partnerom, nie sme manzelia, mame dve deti. Syn ochorel, partner si zobral na neho OCR. Teraz po tyzdni ochorela aj dcera a dokonca aj ja. Mozem si zobrat na dceru druhu OCR? Potrebujem vykryt dochadzku v praci,kedze som chora. A pomohlo by nam,keby aj chlap bol doma /tiez ochorel a potrebuje sa doliecit/. Alebo, aby zostal partner doma na OCR, tak mozem ist len PNku? Dovolenkou to nechceme riesit. Kazda rada, skusenosti potesia.

petruldo
Autor odpoveď zmazal
lilinka88
28. jan 2025

Nemôžete mať súbežne očr na rovnaké dieťa. Čiže on môže byť so synom a ty s dcérou alebo ak tá so synom je už ukončená, tak on vziať na dcéru, ale ty potom PN. Alebo ty na dcéru a on PN

thirstymonk
28. jan 2025

Jeden môže brať OČR na jedno, druhý na druhé až do 14 dni (vrátane víkendov a sviatkov).
Samozrejme, za predpokladu, že máte na OCŘ nárok - teda platíte si nejako socialne poistenie.

melanta
28. jan 2025

Áno, môžeš mať OČR na dcéru, ak je muž na OČR so synom.

melanta
28. jan 2025

@petruldo zle čítaš, ona nechce súbeh 2 OČR na jedného rodiča. Jej partner je na očr so synom a ona chce ísť na očr s dcérou.
@lilinka88 tiež zle čítaš, nikde nepíše o súbežnej očr na jedno dieťa.

petruldo
28. jan 2025

@melanta fakt už potrebujem nové brile 🤣

maciatkolulu
28. jan 2025

A prečo nejdeš na PN? Keď si chorá a potrebuješ vykryť dochádzku.

petruldo
28. jan 2025

@maciatkolulu očr sa jej oplatí viac ako pn

sasa1310
28. jan 2025

No my by sme tak neboli. Muž by zrušil OČR a išiel by do práce. Finančne by sa nám to teda neoplatilo, byt obaja doma na OČR.

sasa1310
28. jan 2025

@petruldo ako vieš?

melanta
28. jan 2025

@maciatkolulu pretože pri PN dostane prvé 3 dni 25% mzdy, pri OČR hneď 55%.

petruldo
28. jan 2025

@sasa1310 dole to vysvetlila melanta

melanta
28. jan 2025

@sasa1310 súhlas, tiež by som muža poslala do práce a ja ostala doma s deťmi.

sasa1310
28. jan 2025

@petruldo ako vieš či nemá lepšie platenú PN od zamestnávateľa?

maciatkolulu
28. jan 2025

@melanta aký je maximálny denny vymeriavací základ ocr?

petruldo
28. jan 2025
strongi
28. jan 2025

Čítate, že aj chlap a aj ona ochoreli? Tak asi nepôjdu do práce, keď sa chcú do liečiť. A áno, zoberte každý OČR na iné dieťa.

lilinka88
28. jan 2025

@melanta ja čítam.dobre, ja neviem či so synom už má on ukončenú alebo nie, možno syn už pôjde do školy, škôlky...Napísala som jej ako to je a rôzne možnosti. Niekedy netreba za každú cenu všetko komentovať.
A čo sa týka toho čo sa oplatí alebo nie. Ja som si napr aktuálne zvolila radšej PN na seba ako očr na dieťa (obaja sme doma chorí), takže je to individuálne...

kristiii
28. jan 2025

@maciatkolulu okrem toho na ocr nemusí byť zavretá doma (môže ísť nakúpiť a pod.)

autor
28. jan 2025

Dakujem za odpovede. Zaujimalo ma, ci subezne moze brat partner OCR na syna a ja OCR na dceru. Podla odpovedi,je to mozne. Na PN nechcem ist,lebo je platena prve 25%, OCR od prveho dna 55%. Momentalne (pravdepodobne s chripkou) by som dve male chore deti s chripkou nedala. Takze partner zostava doma. Hoci prideme o vela penazi, zdravie je prvoradejsie.

jednoduchomirka
30. jan 2025

To znamená, že OCR na dieťa sa oplatí finančne vziať viac ako PN, keď je rodič tiež chory. A oplatí sa to finančne aj pri SZČO, neviete?