Je možné zneužiť doklady študenta?
Moze niekto na mna vziat pozicku uver alebo nieco take ak este studujem na SŠ, nemam prijem ale ma ofotene moje doklady?
@nafka0483 kvoli brigade, ale vsetko je to online
Ano, samozrejme, ze mozesa nieco take stat. Zneuzit sa to da. Aj ked, no ked je to seriozna firma, je normalne, ze to pytaju a potrebuju, ak podvodnici, tak si si sama odpovedala.
Tak je otazne ci je to naozaj nieco seriozne alebo podvod. Ak je to normalna brigada, tak plati GDPR, zamestnavatel nesmie zneuzit osobne udaje, je urcene ako s nimi moze nakladat.
Ak je to nejaky podvod, nejaka pofiderna ponuka, tak nikdy nevies co s tvojim udajmi urobia.
A to nepotrebuju podpis, moj príjem? Na obcianke mam datum narodenia, musia vidiet ze som este student :( konala som zbrklo, firma existuje ale neviem sa tam dovolat a pani odpisuje divne
Nemas este 18? O aku firmu ide? Mas link na tu ponuku brigady, alebo ako si sa k tomu dostala?
@nafka0483 mam uz 18, ponuku pisala jedna zena do fb skupiny ohladom brigád
V inf. pise ze pracuje v Adecco, to je nejaka firma ktora pridava pracovne ponuky, ale neviem sa tam dovolat
A co napisala? Ty jej len tak cez fb poslala kopiu obcianskeho? Bez akehokolvke overenia o koho sa jedna?
Nemusite mi to pisat, viem ze som urobila blbost, chcem len vediet ci moze teraz na mna vziat pozicku alebo nieco
Len sa snazim zistit okolnosti a ci sa mas obavat alebo nie.
Ale ano, poslala si komplet udaje z OP ktoviekomu, takze ano, vie to zneuzit - pausal, pozicka, pripadne nejake ine objednavky sluzieb.
Poslala si to len teraz ci uz davnejsie? V pripade, ze len teraz, tak napada mi len nahlasit ihned OP ako strateny. V pripade, ze by bol naozaj zneuzity, tak by si sa vedela branit, ze si to nebola ty, ze ho mas nahlaseny ako strateny. Ale budes mat vybavovacky ohladom noveho.
@nafka0483 poslala som jej to pred 5 dnami, takze uz mohla nieco stihnut vsak? Ak by som dnes zrusila OP stale by som sa mohla tym ohradit? A vazne si moze student brat taketo veci na seba?
Neviem si predstaviť, že niekto na odfotený občiansky preukaz dostane pôžičku- resp. aj keď už, tak na súde by to nemalo šancu. Manželove údaje zneužila jedna pani v pôžičkovej firme, kde akože on si požičal a ona takto veselo kradla peniaze na rôzne osoby- keď sa na to prišlo tá pozickova firma začala volať manželovi a vymáhať dlh, hoci vedeli, že od neho nič vymáhať nemôžu- skúsili- muž im pohrozil, že to zneužitie jeho údajov bude ešte riešiť on- odvtedy sa neozvali. A inak ja by som sla normálne s týmto na políciu- pre istotu. Neskutočne čo si už niektorí ľudia dovolia 🤦♀️
Ak chcela, tak stihnut samozrejme uz mohla :-/ a odvtedy sa ti neozyva?
Ak nahlasis stratu OP az dnes, tak tym si uz nepomozes. A ci si student moze brat taketo veci na seba? Ved nikde v OP nie je napisane, ze si student. Akonahle mas 18 rokov tak mozes. Jasne, ze nie normalne v banke hypoteku, alebo serioznu pozicku, ale v nejakych nebankovkach (aj ked uz sa podmienky sprisnovali, tak neviem ci este stale daju), veci na splatky, pausal a taketo veci, na to staci OP, tam sa neoveruje prijem.
@nafka0483 odpisuje normalne, ubezpecuje ma ze vsetko je ok, ale nemam z toho dobry pocit lebo vcera mi mala prist postou zmluva, neprisla, na mail mi to neposlala lebo posle postou, kontakt mi na seba dat nechce, ma novozalozeny profil
@katulkagajdos ale ako by som dokazala ze to nie ja som brala pozicku ak by mali moje udaje?
Vravi ze je to seriozne ze piatok mi zavola a potrebuje este potvrdenie o navsteve skoly, ale cely cas je prihlasena a neodpisuje
Oni musia tiež vydokladovať na základe čoho tu pôžičku dali, majú odfotený občianky a čo ešte? .Ak by to išlo s tou pani do stratena ja by som sla este na políciu- pre istotu min. by spísali nejaký záznam, alebo niečo- možno som naivná, ale verím, že take veci ešte polícia rieši.
Nemyslím si, že na základe ofoteného občianskeho preukazu 18-ročného človeka bude reálne možné vziať na jeho meno pôžičku.
@h2 ked ostatní pisu ze to je mozné 🤧
Čo na to hovorí tvoji rodičia? Povedala si im to? Ja na tvojom mieste by som išla na políciu a ozrejmila im čo a ako sa stalo. A riadiť sa ich radami.
@martina1201 ano povedala, zatial tahame informacie z tej zeny crz fb, ale pravdepodobne tam pojdeme
Neviem si osobne predstaviť ísť napríklad do banky s ofoteným občianskym s fotkou, ktorá nezodpovedá skutočnosti. Nehovoriac o tom, že 18-ročný študent bez príjmu by pôžičku nedostal, ani keby prišiel osobne s vlastnými dokladmi.
@h2 ale online?
Čo online? Online už vôbec nie!
No pisu ze to je mozne tak ja uz neviem, aj som nasla diakusie ludi ktori maju takyto problem
Baby Ťa tu zbytočne strašia. Nechoď si nahlasovať OP, ako stratený. Akurát si s tým spôsobíš problémy. S ofotenou kópiou OP nikto pôžičku nedostane. A ak mu ju niekto na základe toho poskytne, jeho chyba. Ty s tým nič nemáš.
Ak je to podvod, co sa mi zda ze je, preco potom odomna chcela doklady ak s nimi nic nezmozu? Alebo naco to potom podvodnici pytaju
A prečo máš pocit, že je to podvod? Pani určite nemá na starosti len Teba. Z toho, čo si napísala, vidím jedine, že sa tam nevieš dovolať, čo môže byť pochopiteľné, ak sú napr. zamestnanci na homeoffice a telefónne číslo je do kancelárie. A že neprišla zmluva, ktorá mala prísť včera. No, tak možno príde dnes, alebo zajtra. Podľa mňa si robíš starosti úplne zbytočne. Kopec ľudí denne niekam posiela svoje ofotené doklady (napríklad ja asi pred mesiacom do poisťovne, ani netuším, komu som ich vlastne poslala a kto všetko mal k tomu prístup) a nič sa nedeje. Na spáchanie podvodu treba viac, než len ofotený občiansky 18-ročného študenta.
ak ti zmluva mala prísť včera ešte by som nepanikárila mne meškala pošta 2 dni - málo ľudí resp. veľa im vypadlo. Ak sa pani prezentovala, že je z firmy XY, kontaktovala by som v prvom rade tú firmu, či dotyčnú pani evidujú ako zamestnanca na uzatváranie takýchto zmlúv povereného. Ak ide o podvod nahlásiť na polícii ako už písali baby.
A tiež som v práci pripojená, ale neodpisujem okamžite lebo robím aj iné veci ako píše h2

Z akeho dovodu si niekomu poskytla svoje doklady? Komu, za akym ucelom?