icon

Je potrebné legalizovať garáže postavené na čierno?

23. dec 2025

Ahojte, mám otázku.
Stala som sa vlastníkom staršieho domu pred 5timi rokmi, na ktorom sú postavené 2 garaže, výmera 48 a 36m2. Na obci mi povedali, že sú postavené na čierno bez povolenia. Bývali vlastníci ich postavili, ale už nežijú. Vraj si to mám dať do poriadku.
Chcela som to dodatočne skolaudovat, dať zapísať do katastra, ale uvedomila som si, že keď platím každý rok daň z domu a pozemku, sú vo výpise uvedené aj tieto budovy postavené na čierno, za ktoré platím daň. Je potrebné to riešiť, ak za tie budovy platím daň? Obec mi daň vyrúbi a posiela údaje ku zaplateniu. Nechcem zbytočne platiť za niečo, keď nemusím. Ale zaroveň nechcem mať v budúcnosti z toho problémy. Ďakujem

anonym_656522
23. dec 2025

Sorry to je na hlavu, veselo porušuješ zákon a ešte sa ti nechce platiť

autor
23. dec 2025
@anonym_656522

Sorry to je na hlavu, veselo porušuješ zákon a ešte sa ti nechce platiť

@anonym_656522 prečo porušujem zákon? Nemám problém zaplatiť, ale ja som tie budovy nestávala. A za tie garáže platím daň

anonym_4bb419
23. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_656522 prečo porušujem zákon? Nemám problém zaplatiť, ale ja som tie budovy nestávala. A za tie garáže platím daň

@anonym_autor zajdi na kataster sa spytat, ze ako je to zakreslene a vedene. A potom na obec, ze na zaklade coho ti vyrubili dan, ked stavby nie su oficialne. Nasledne to potom vsetko legalizuj. Alebo garaze zburaj.

autor
23. dec 2025
@anonym_4bb419

@anonym_autor zajdi na kataster sa spytat, ze ako je to zakreslene a vedene. A potom na obec, ze na zaklade coho ti vyrubili dan, ked stavby nie su oficialne. Nasledne to potom vsetko legalizuj. Alebo garaze zburaj.

@anonym_4bb419 na katastri som bola, sú na čierno, aj obec mi to potvrdila.
Ale obci platím za tie stavby daň, tak preto rozmýšľam, či to mám riešiť, ak som ich nestavala ja a daň za nich platím. Plním si povinnosť.

anonym_4bb419
23. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_4bb419 na katastri som bola, sú na čierno, aj obec mi to potvrdila.
Ale obci platím za tie stavby daň, tak preto rozmýšľam, či to mám riešiť, ak som ich nestavala ja a daň za nich platím. Plním si povinnosť.

@anonym_autor a na zaklade coho platis tu dan?
Ved ak nechces, neries to, ale kataster ti moze dat pokutu za ciernu stavbu a nariadi ti zburat to.

autor
23. dec 2025
@anonym_4bb419

Ved ak nechces, neries to, ale kataster ti moze dat pokutu za ciernu stavbu a nariadi ti zburat to.

@anonym_4bb419 neviem, obec mi to zasiela a sú v tom zahrnuté aj tieto stavby.
Môžu mi dať pokutu, ak som to nepostavila ja, ale bývali vlastníci?
Počula som, že je nejaká amnestia na čierne stavby teraz. Od kedy mi môžu dat pokutu?

anonym_656522
23. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor máš na pozemku nelegálnu stavbu vieš o tom a nič s tým nerobíš.
Mimochodom ja by som bola trvala na tom aby to dal do poriadku pôvodný majiteľ. Vlastne ani neviem ako ste to mohli takto nechať.... Tie stavby neboli ani v kúpnej zmluve?

autor
23. dec 2025
@anonym_656522

@anonym_autor máš na pozemku nelegálnu stavbu vieš o tom a nič s tým nerobíš.
Mimochodom ja by som bola trvala na tom aby to dal do poriadku pôvodný majiteľ. Vlastne ani neviem ako ste to mohli takto nechať.... Tie stavby neboli ani v kúpnej zmluve?

@anonym_656522 na zmluve neboli uvedené. Bývali majitelia už nežijú.

Pozerala som si obec cez kataster, tak polovica domov v obci ma na pozemku čierne stavby bez povolenia. Rozprávala som sa s viacerými susedmi a neriešia to.

anonym_656522
23. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_656522 na zmluve neboli uvedené. Bývali majitelia už nežijú.

Pozerala som si obec cez kataster, tak polovica domov v obci ma na pozemku čierne stavby bez povolenia. Rozprávala som sa s viacerými susedmi a neriešia to.

@anonym_autor a keď kupujem nehnuteľnost tak nepoužívam oči? Ústa?
Vidím že tam sú garaže a na zmluve nie je tak a ja nič ja muzikant? Ja katastri si tiež robia svoju prácu lajdácky, to je ľahké zistiť že na mape je budova a katastri nie je zapísané.
Susedovcom ani len vlád nezapísali kým predošlý majiteľ nedal všetko do poriadku

anonym_68dfc8
23. dec 2025

Nikoho nezaujima ze ty si to nepostavila. Kupila si si problem a teraz je ten problem tvoj a nie predoslych majitelov.

autor
23. dec 2025
@anonym_656522

Vidím že tam sú garaže a na zmluve nie je tak a ja nič ja muzikant? Ja katastri si tiež robia svoju prácu lajdácky, to je ľahké zistiť že na mape je budova a katastri nie je zapísané.
Susedovcom ani len vlád nezapísali kým predošlý majiteľ nedal všetko do poriadku

@anonym_656522 bola som mladá, hlupá. Zaujímala ma hlavne kúpa domu, ten tam bol spomenutý. Bad garazami som nerozmýšľala. Jeden je murovaný, druhý z dreva.

autor
23. dec 2025
@anonym_68dfc8

Nikoho nezaujima ze ty si to nepostavila. Kupila si si problem a teraz je ten problem tvoj a nie predoslych majitelov.

@anonym_68dfc8 rozmýšľam, žeby som ich dala aj zbúrať. Sú vo veľmi zlom stave.
Dokedy je amnestia na čierne stavby, dokedy mi nemôže prísť pokuta?

natalka13
24. dec 2025
@anonym_4bb419

@anonym_4bb419 dan plati na zaklade vymeru a ten vymer sa robi na zaklade danoveho priznania. Uradnicky si udaje neberu z nicoho ineho.

natalka13
24. dec 2025
@anonym_656522

@anonym_656522 na katastri co spravili lajdacky? Nezapisali nieco co nikto nedal zapisat? 🤔

marca12
24. dec 2025
@anonym_4bb419

@anonym_4bb419 kataster jej ziadnu pokutu neda. Ked uz tak tymto zakonom sa zaobera stavebny urad.

marca12
24. dec 2025

@anonym_autor Urcite si to daj doporiadku. Teraz je na to moznost este stale si to vies zlegalizovat bez pokuty.

miso112233
Autor odpoveď zmazal
anonym_af1153
25. dec 2025
@anonym_4bb419

@miso112233 uf, toto prve vyhodil ujo google?
Zakon 201/2022 neplatí, nikdy neplatil, bol narýchlo poskladaný bývalou vladou, nikdy nenadobudol účinnosť.
Od 1.4.2025 je účinný novy stavebný zakon c. 25/2025, ten nepozná dodatočne povolenie.

@anonym_autor odpurucam sa obrátiť na vas stavebný úrad, je toho viacej, co sa berie do uvahy pri nepovolenych stavbách. V prvom rade rok zrealizovania, od toho sa odvíja dalsi postup, dôležite je zaroven, ci stavba je užívania schopna na účel, ktorému slúži.

@anonym_4bb419 Fakt toto moze nariadiť kataster? Bože, nepíš tu radšej nic, toto je riadna blbost.

anonym_9f2591
27. dec 2025

Dolezite je kedy boli garaze postavene a od toho sa odvija postup. Obce su plne takychto stavieb. https://stavebnymagazin.sk/ako-zlegalizovat-cie...

dzejsik
27. dec 2025

@anonym_autor zisti si v akom roku boli postavene, podla toho dalej uvidis postup

anonym_b55791
2. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_68dfc8 rozmýšľam, žeby som ich dala aj zbúrať. Sú vo veľmi zlom stave.
Dokedy je amnestia na čierne stavby, dokedy mi nemôže prísť pokuta?

@anonym_autor K tej "amnestii" - zákon 201/2022 o ktorom sa často píše, NIKDY NEPLATIL. Zrušili ho ešte pred účinnosťou.

Od 1.4.2025 platí nový stavebný zákon 25/2025, ktorý to rieši inak. Kľúčové je zistiť ROK VÝSTAVBY tých garáží - od toho sa odvíja celý postup.

Tu je to pekne vysvetlené aj s tabuľkou podľa roku: https://www.esudca.sk/share/stavba01

Hlavne choď na STAVEBNÝ ÚRAD (nie kataster) - ten ti povie presný postup pre tvoju situáciu