Zapísanie vecného bremena bez súhlasu majiteľa pozemku

21. mar 2025

Ahojte, kúpili sme si pozemok, na ktorom je postavený dom z roku 1990. Chceli sme si tam postavit novostavbu vedľa toho staršieho domu. Bola som na obci a zistila som, že cez pozemok prechádza plynové potrubie. Na katastri nie je zakreslene a pri kúpe nebolo v zmluve uvedené žiadne vecne bremeno.
Na obci sa rozhodli, že chcú dat zapísať plyn a zriadiť bremeno na mojom pozemku. Môžu to urobiť, aj keď ja s tým nesúhlasím? Plyn tam bol robený už asi okolo roku 1985.
Preloženie plynu neprichádza zrejme do úvahy, keďže je napojených zopár ďalších domov a je to slepá ulica. Ako postupovať, keďže mi to komplikuje ďalšiu výstavbu.

katie253
21. mar 2025

V relácii občan za dverami bol takýto podobný prípad. Pan mal záhradu a na nej postavený skleník, altánok, bez povolenia. Musí to zbúrať, lebo je tam ochranné pásmo, no galiba riadna z toho.

tarra6
21. mar 2025

Keď cez pozemok ide plynovodné potrubie, nebudete tam môcť stavať.

autor
21. mar 2025

@tarra6 pozemok je väčší. Aký musí byť minimálny odstup od stavby?
Od starého domu ide obecné potrubie plynu 1,5m. Takáto vzdialenosť od starého domu nie je problém?

Môžu zapísať tarchu, vecne bremeno bez môjho súhlasu na LV?

oriesocek
21. mar 2025

Obecne potrubie je ešte ok, pozri si ochrannne a môžeš stavať. Manželovou dedkovi zobrali pozemky a po páde komunizmu a rôznych obstrukciach ich vrátili… ale v plynovodom - tým najväčším…, ochranné pásmo 75 metrov z každej strany… ja som aj rozmýšľala, že oslovím právnika, či sa s tým niečo nedá robiť… stat zhabe pozemky a vráti ti ich, že ani kurnik tam nemôžeš postaviť….

30majka71
21. mar 2025

@oriesocek no a to sa budú niektorí biť, že bolo dobre za socializmu... Tým asi treba vrátiť takéto pozemky znehodnotené

jamimo
21. mar 2025

@30majka71 nevysvetlíš... Však niekomu bolo. dobre, keď bachor vyvaľoval na cudzom. Vieš ako sa hovorí:, Z cudzieho krv netečie 👆
Pokiaľ sa to ich netýka osobne, tak ok, ale keby sa o ich jednalo, už by bola iná pesnička😉