icon

Je povinné mať platobnú kartu v Slovenskej sporiteľni?

4. apr 2026

Pekný deň, v júli 2026 mi bude končiť platnosť karty v Slovenskej sporiteľni. Aktuálnu kartu mam doma, ale vôbec ju nevyužívam, dokonca ju nemám ani aktivovanú.
Niekde som postrehli, že sa majú platiť poplatky, keď mi pošlú kartu. Doteraz to bolo zadarmo.
Je možnosť, aby som ju mala zadarmo, alebo aby mi ju neposielali, keď ju vôbec nevyužívam? Je povinnosť mať platobnú kartu. Účet využívam iba na platenie faktúr. Ďakujem

Strana
z2
anonym_0cd911
4. apr 2026

@anonym_autor v info o karte si vieš zrušiť obnovu.

chrobak7
4. apr 2026

@anonym_autor K žiadnemu účtu nie je povinnosť mať platobnú kartu.

anonym_0541ae
4. apr 2026

Kartu nemusíš mať, ak ju budeš potrebovať nahráš si do mobilu virtuálnu kartu.
Plastová karta sa zíde ak ideš do zahraničia a nemajú tam bezkontaktné bankomaty, alebo ako záloha keď sa ti pokazí mobil a chceš platiť v obchode.

Ešte zváž si založiť účet v takej banke kde zaň zbytočne neplatíš za účet, alebo ak máš nízky príjem do 1 006€ mesačne, zmeň si terajší účet na základný bankový produkt bez poplatkov za účet aj bezplatné vklady/výbery na pobočke.

anonym_112d68
4. apr 2026

@anonym_autor a to nechodíš ani nakupovať? S čím platíš?

autor
4. apr 2026
@anonym_112d68

@anonym_112d68 používame iba manželovu kartu. Na môj účet chodí moja výplata a platím všetke výdavky prevodom. Moju kartu nemám vôbec aktivovanú už roky.

kocuris
5. apr 2026

@anonym_autor neobnova karty, myslím treba nahlásiť banke 2 mesiace pred skončením platnosti. Stíhaš to, ale nahlás to hneď, že ju nechceš obnoviť. Mať kartu je možnosť, nie povinnosť. I keď doteraz to banky balili do balíka ako bezplatné, začínajú vymýšľať spôsoby spoplatnenia...

anonym_74ef0e
7. apr 2026
@anonym_0541ae

Kartu nemusíš mať, ak ju budeš potrebovať nahráš si do mobilu virtuálnu kartu.
Plastová karta sa zíde ak ideš do zahraničia a nemajú tam bezkontaktné bankomaty, alebo ako záloha keď sa ti pokazí mobil a chceš platiť v obchode.

Ešte zváž si založiť účet v takej banke kde zaň zbytočne neplatíš za účet, alebo ak máš nízky príjem do 1 006€ mesačne, zmeň si terajší účet na základný bankový produkt bez poplatkov za účet aj bezplatné vklady/výbery na pobočke.

@anonym_0541ae kde sa dá ten účet zmeniť? Aj v georgovi alebo len osobne ?

natalka13
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_112d68 používame iba manželovu kartu. Na môj účet chodí moja výplata a platím všetke výdavky prevodom. Moju kartu nemám vôbec aktivovanú už roky.

@anonym_autor ty muzovu kartu pouzivat nesmies.
Platba mesacne za vedenie uctu ti nevadi?

anonym_67a092
7. apr 2026
@natalka13

@natalka13 😁

anonym_0541ae
7. apr 2026
@anonym_74ef0e

@anonym_0541ae kde sa dá ten účet zmeniť? Aj v georgovi alebo len osobne ?

@anonym_74ef0e Obchodné podmienky SLSP bod 7a.3
Banka poskytne Základný bankový produkt Klientovi, ktorý požiada Banku o poskytnutie Základného bankového produktu na základe písomnej žiadosti, splní podmienky stanovené platnými právnymi predpismi na poskytnutie Základného bankového produktu a ich splnenie potvrdí predložením čestného vyhlásenia Banke, ak to zákon predpokladá a uzatvorí s Bankou Zmluvu o poskytnutí Základného bankového produktu.

Podmienky pre tento bezplatný účet https://www.mfsr.sk/sk/financie/financny-trh/oc...

anonym_e233b9
7. apr 2026
@anonym_112d68

@anonym_112d68 ja som plastovu kartu vyuzila asi 2x za rok. Platim mobilom a hodinkami. Tiez mi plastovu vobec netreba

anonym_e233b9
7. apr 2026
@natalka13

@natalka13 preco nesmie? Vazne sa pytam. To som napr.netusila. O kreditke viem, ale klasicka debetna karta?

anonym_0541ae
7. apr 2026
@anonym_e233b9

@natalka13 preco nesmie? Vazne sa pytam. To som napr.netusila. O kreditke viem, ale klasicka debetna karta?

anonym_e233b9
7. apr 2026

@anonym_0541ae manzela/manzelku nepovazujem za 3osobu 🤷‍♀️
My to sice tak nerobime, ale podla mna to je u nas bezna prax

anonym_0541ae
7. apr 2026
@anonym_e233b9

@anonym_e233b9 platí to, aké podmienky zavedie banka ani manžel/manželka nemá automaticky prístup k tvojmu bankovému účtu ak ho chceš sprístupniť musíš súhlasiť s disponentom
Napríklad TB blokuje také karty ak zaplatíš kartou v mobile v jednom meste a o niekoľko minút tou istou kartou (plastovou) v inom meste, berie to ako podozrenie na zneužitie karty. Kartu môže používať iba tá osoba na ktorej meno bola vydaná.

anonym_e233b9
7. apr 2026
@anonym_0541ae

@anonym_e233b9 platí to, aké podmienky zavedie banka ani manžel/manželka nemá automaticky prístup k tvojmu bankovému účtu ak ho chceš sprístupniť musíš súhlasiť s disponentom
Napríklad TB blokuje také karty ak zaplatíš kartou v mobile v jednom meste a o niekoľko minút tou istou kartou (plastovou) v inom meste, berie to ako podozrenie na zneužitie karty. Kartu môže používať iba tá osoba na ktorej meno bola vydaná.

@anonym_0541ae tak napriklad my mame jeden spolocny ucet odkial odchadza hypo a posielame tam navyse na nepredvidane vydaje. Je na muza. Kartu mame len jednu. Ja som ale sj dispoment. Aj IB mame obaja… ale plastovu kartu len jednu. Iste, nepouzivame to, ale ako to riesi banka potom? Pretoze som vedena ako disponent, cize mam pravo ucet pouzivat. Karta nam vsak staci jedna

anonym_0541ae
7. apr 2026
@anonym_e233b9

@anonym_0541ae tak napriklad my mame jeden spolocny ucet odkial odchadza hypo a posielame tam navyse na nepredvidane vydaje. Je na muza. Kartu mame len jednu. Ja som ale sj dispoment. Aj IB mame obaja… ale plastovu kartu len jednu. Iste, nepouzivame to, ale ako to riesi banka potom? Pretoze som vedena ako disponent, cize mam pravo ucet pouzivat. Karta nam vsak staci jedna

@anonym_e233b9 dáš si v banke vydať druhú kartu na svoje meno, k manželovmu účtu každá banka to má v ponuke
napríklad FIO dáva 2 karty k účtu bezplatne a ďalšie karty za poplatok 4€ každé 4 roky

anonym_e233b9
7. apr 2026
@anonym_0541ae

@anonym_e233b9 dáš si v banke vydať druhú kartu na svoje meno, k manželovmu účtu každá banka to má v ponuke
napríklad FIO dáva 2 karty k účtu bezplatne a ďalšie karty za poplatok 4€ každé 4 roky

@anonym_0541ae ale my ju nepotrebujeme. Je to len vedlajsi ucet. My mame kazdy svoj. Dnes ked banky tlacia do virtualnych kariet mi pride odveci mam dve plastove

anonym_0541ae
7. apr 2026
@anonym_e233b9

@anonym_0541ae ale my ju nepotrebujeme. Je to len vedlajsi ucet. My mame kazdy svoj. Dnes ked banky tlacia do virtualnych kariet mi pride odveci mam dve plastove

@anonym_e233b9 keď nepoužívaš kartu nepotrebuješ ju vydať, ak ju chceš používať banka ti vydá virtuálnu na tvoje meno, nemáš používať manželovu kartu

autor
7. apr 2026
@natalka13

@natalka13 neplatím nič mesačne.

kocuris
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ale asi budeš...

autor
7. apr 2026
@kocuris

@anonym_autor ale asi budeš...

@kocuris prečo?

kocuris
7. apr 2026

No veď za tú kartu obnovenú. Či nie?

kocuris
7. apr 2026

Riešiť 10 eur... keď to nepotrebujem, zruším.

kocuris
7. apr 2026
@anonym_autor

@kocuris prečo?

@anonym_autor teda nie mesačne, ale za kartu, jednorazovo. Ak sa obnoví

chrobak7
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor A ako spĺňaš podmienky na odpustenie poplatku za vedenie účtu?

natalka13
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor cize muz neplati lebo splna podmienky na ucet zdarma.
Tu ide skor o to ze ty nesmies pouzivat muzovu kartu. Predavacka by ti ju vobec nemala akceptovat.

natalka13
7. apr 2026
@anonym_e233b9

@anonym_e233b9 je to bezns prax /aj ked nepochopim ze niekto nema svoju pl.kartu zvlsst mlady clovek/ ale nesmie sa to. Predavacka ju vobec nema akceptovat.

anonym_e233b9
7. apr 2026
@natalka13

@anonym_e233b9 je to bezns prax /aj ked nepochopim ze niekto nema svoju pl.kartu zvlsst mlady clovek/ ale nesmie sa to. Predavacka ju vobec nema akceptovat.

@natalka13 tiez to nepochopim.
Ale fakt som sa nad tym vobec nepozastavovala. Teda netusila som, ze debetnu kartu nemoze pouzivat nikto iny. Ale nepredpokladam, ze to niekto kontroluje 😁

autor
7. apr 2026
@chrobak7

@anonym_autor A ako spĺňaš podmienky na odpustenie poplatku za vedenie účtu?

@chrobak7 dostatocna výška financií na účte

Strana
z2