Je povinnosť domovnika riešiť aj veci mimo vchodu?

1. feb 2024

Ahojte,som domovnicka v bloku a pár metrov od nás sú smetné koše, kde sú potkany. Je ich tu asi 10. Pár susedov mi už hovorilo aby som to ja ako domovnicka riešila. No ja to riešiť neplánujem. Preto sa chcem spýtať, mojou povinnosťou je riešiť BLOK a nie verejne priestranstvo však? Lebo známa.mi vravela, že ja dokonca nemôžem ani volať deratizatora,keďže je to verejne priestranstvo,musí to riešiť vraj mesto. Môžem sa takto pri susedoch "obrániť" ,že vonkajšok brány nieje moja starosť? Veď riešiť to a mestom môže každý jeden z nás podľa môjho názoru . Tak ako ja,tak môžu zavolať starostovi aj oni,či nie??

pribinak
1. feb 2024

Komu tie smetné koše patria?

Volať miestny úrad a upozorniť ich na výskyt potkanov môže ktokoľvek

autor
1. feb 2024

@pribinak to som potrebovala vedieť, takže nemusí to riešiť LEN domovnik,že? Mne jednoducho už príde , že si zo mňa robia babku,čo má riešiť úplne všetko aj to,čo sa má netýka ....akože pre bránu som toho spravila veľa,veď tu byvam, tak jasné ,že sa starám...ale toto mi príde už dosť ,aby som riešila ešte aj to čo je von....mne osobne nijak neublizuju,komu vadia ,nech si volá 🤷

pribinak
1. feb 2024

Potkany sú prenasaci rôznych ochorení.

luliu
1. feb 2024

Za mňa by si to mala riešiť ty, ty by si to mala oznámiť mestu. Prečo si domovnicka, keď nemáš chuť sa starať?

klip0
1. feb 2024

To naozaj sa tam všetci radšej natahujete kto má zdvihnúť telefón/napísať mail na mesto a nikto to nespraví ? Veď to je menej práce ako toto riešenie okolo toho, radšej budete mať okolo paneláku potkany

evaachesa
1. feb 2024

Tak toto by som riešila aj keby nie som domovník ale bývam v blízkosti. 😳 To nikomu nevadí??

autor
1. feb 2024

@luliu tu nejde vôbec o chuť ...aj tak s tým už končím. Nakoľko idem do práce, tu ide o to,že kým sme mali iného domovnika,neriešil nič...ale.ansokitme nic....odkedy som ja, tak riešim fakt každú hlúposť (ak je to v bráne ok...) ale tak keď to môže nahlásiť KTOKOĽVEK tak nech sa páči 🙂majú telefón tiež 🙂 neviem či má chápeš , ale je nás tu 50 bytov a keď za mnou chodia fakt aj s vecami,ktoré môžu riešiť sami,len sa im očividne nechce ,tak aspoň o niečo sa chcem odbremeniť.

autor
1. feb 2024

Ďakujem za rady, potrebovala som len vedieť odpoveď na otázku v nadpise 🙂

roja01
1. feb 2024

Nemusis riesit ty, moze jazdy komu to vadi.

autor
1. feb 2024

@roja01 ďakujem pekne za odpoveď 🙂 keby každý odpovedal takto k veci 🙂🙂

lalenka33
1. feb 2024

U nás to riešil domovník. Tiež je taký, že nič nerieši a my máme smolu. Keď nejde teplá voda, tak vieme zavolať spolocnosti, ktora to má na starosti a sranda, že vždy voláme len my, ako keby iní nepouzívali teplú vodu, ale sú veci, ktoré musí riešiť domovník a nahlásiť ich na bytovom družstve ako nefungujúce svetlo, zvončeky.
Ale k tým potkanom. Mali sme ich pred panelákom v kanály, pri paneláku pri smetiakoch. Začal to riešiť až keď nám behali po paneláku keďže stále niekto nechal orvorene dvere. Náš domovník to nahlásil na bytovom družstve a oni to ďalej riešili. Prišli vodári rozobrali kanál, vykopali dieru (toľko potkanov som v živote nevidela, zabíjali ich lopatou) , vybetônovali a viac sme potkany nevideli.

ivuska027
1. feb 2024

Berieš za to odmenu?

roja01
2. feb 2024

@ivuska027 , berie odmenu za riesenie problemov spolocnych priestorov v byt.dome, za dodavky medii a dodrziavanie internych predpisov v BD. Ked si niekto mysli, ze ma riesit vsetko, je na omyle. Riesi len veci suvisiace s bytovym domom. Kazdy ma dnes mobil a moze sa ozvat tam, kam treba.

autor
2. feb 2024

@roja01 niektorí si radi robia z domovnikov doslova a do písmena "poskokov"

autor
2. feb 2024

@ivuska027 beriem za tú doslova almužnu, popri Tom počte bytov čo tu máme -50 ...ako som písala vyššie ,nemám problém riešiť veci V BRÁNE, veď som riešila zateplenie, nový výťah, muž vyhadzuje bezdomovcov ,keď sa tu usadia. Nieje to ,že nič nerobíme, práve naopak.....ale proste už mi to príde, fakt ako zneužívanie mojej ochoty ...doteraz bol domovník ktorý neurobil nič, ako tu písala vyššie pani, aj keď.prasklo potrubie, ešte ani to neriešil. A teraz keď sa rieši všetko ,tak to niektorí už využívajú. Preto tá otázka , či musím.roeair.aj OKOLOE brány, lebo ak nie, tak za tie drobné mi to fakt nestojí,robiť zo seba poskoka. Pre upresnenie,chodia za mnou fakt niekedy s takými malichernostami,s ktorými ja ani nič nemám...príklad.minile prišiel sused ,že mám.ziarir prečo má nedoplatok na bytovom.....som.pozerala ako puk...veď ja s jeho spotrebou nemám nič 🤷

roja01
2. feb 2024

Zastupca vlasnikov by to mal riesit iba v pripade, ze by sa lozisko potkanov nachadzalo v miestach, ktore su v spolocnom vlastnictve, napr. na spolocnom dvore, ktory vlastnikom patri. Ak je miesto verejne, potom to skutocne moze nahlasit mestu ktokolvek.

alickapusinka
2. feb 2024

Ako náhle vám vojde do vchodu ver mi že bude škoda omnoho vyššia .To že zdvihneš telefon zavoláš na miestny alebo mestský úrad tým nič nepokazíš. Ak by vošiel do vchodu a urobí škodu alebo sa rozmnožia platíte všetci za deratizáciu a nie málo.

roja01
2. feb 2024

@alickapusinka, to iste co pises plati aj pre tu osobu, ktora ziadala autorku, aby zabezpecila oznam mestu. Dnes ma mobil kazdy. Hlavne je, ze vsetci vedia co ma robit druhy.

alickapusinka
2. feb 2024

@roja01 tak radšej by som zavolala ako skladať sa na deratizáciu skoro 2 tisic eur.

kaktusik007
3. feb 2024

ja neviem, ale neriesit potkany????? lebo su za branou???? uff, toto mi hlava neberie. Dakujem Bohu za nasho domovnika, ktory tie potkany u nas (asi dvaja boli!!!) riesil sam a aktivne, aby sa nerozmnozili.....
ked si domovnik - samozrejme ze pridu za tebou ludia s blbostami, lebo tomu nerozumeju.... Koho ineho sa ma spytat na svoj nedoplatok, ak nie teba? tu zas musis byt asertivna a vysvetlit, pripadne dat kontakt na bytove, nech si to riesi tam...... Pracovat s ludmi je tazke, uznavam.
avsak toto co predvadzas s tymi potkanmi.... ze ved tebe nevadia..... az mi zle prislo, takyto pristup.

roja01
3. feb 2024

@alickapusinka, prreco sa skladat na deratizaciu, ked vcas zavola a bude informovat kompetentnych ten, kto si prvy vsimol, ze sa pri kontajneroch mnozia potkany?

kaktusik007
3. feb 2024

@roja01 len evidentne ten co si to vsimol to povedal domovnicke, nevolal nikde. A ona mu asi odvrkla - je to za branou, nevadia mi.

a teraz sa hadaju ako male deti ze kto to ma zatelefonovat na mesto a potkany sa veselo rozmnozuju.... miesto toho aby domovnicka dvihla ten telefon a riesila to 🤷🏼‍♀️ alebo a y aspon poskytla cislo --- tu zavolajte, tam to treba nahlasit ak vam potkany vadia

roja01
3. feb 2024

@kaktusik007, z hladiska problemu je jedno, kto zavola. Len mi nejde do hlavy, preco si ludia osvojili nazor, ze "ja nemusim nic, to ten druhy"?
Zastupca vlastnikov s tym skutocne nic nema ak je to mimo BD a pozemky vlastnikov. Aj on musi hladat telefonne cislo na mesto, asi odbor zivotneho prostredia.

kaktusik007
3. feb 2024

@roja01 ved ano. Len je rozdiel tiez ci ten sused, co jej o potkanovh povedal, ma 30, 60 alebo 80 rokov 🤷🏼‍♀️

mna len fakt zarazil ten pristup - je to za branou, mne to nevadi

roja01
3. feb 2024

@kaktusik007, vacsinou nie ohlasovatel problemu, ale zastupca vlastnikov ma uz vyssi vek. My mame 73r. zastupcu vlastnikov. Na jesen zariadil vypratanie pivnic po staznostiach vlastnikov a na nakladku 3 plnych 3t dodavok neprisiel ani jeden vlastnik bytu, tak nakladal iba on a vodic so spolujazdcom. Takze je to presne ako pise autor, ludia si zvykli na system ja nemusim nic, len ten druhy. A skutocne chcu aby za nich zastupca riesil aj ich sukromne veci, napriklad zly TV signal od Orange.