Je syn povinný prevziať dlh po otcovi?
Dobry den,
27rocnemu synovi zomrel jeho otec. Bod na dedickom konani a dozvedel sa, ze otec dom, byt, pozemky, auta prepisal na svoju zenu a dalsie dve deti. Jedine co moze zdedit je orna poda kdesi v riti Palovej a to len 1/4, pretoze su 4 dedici (jeho zena, syn a dalsie dve deti). Synov otec ma dlh v banke (hypoteku) na dom, ktory vlastnil otec syna, ale nasledne ho prepisal na dalsie svoje dieta (otec syna bol nieco ako spoludlznik - takze uver ma, ale nehnutelnost uz nevlastni-daroval ju so suhlasom banky). Tento uver je ochotna prevziat manzelka synovho otca (zostava doplatit 250 eur mesacne do jula 2026) a to len v pripade, ak sa syn vzda naroku na ornu podu (konkretne 1/4 ornej pody). Ak sa syn toho naroku nevzda, budu po nom pozadovat, aby prijal i cast dlhu po otcovi - musel by platit 250/4 = cca 55 eur mesacne do konca jula 2026 = otcov dlh = hypoteka na dom, ktory neni predmetom dedickeho konania a syn z neho nikdy nic neuvidi, lebo to prepisal na ine deti.
Je tento postup spravny? To vazne syn nic nezdedi? A ak chce dedit 1/4 ornej pody, tak musi doplatit cast mesacnej splatky hypoteky (dlh otca) na dom, kde sa rozvaluju dalsie jeho deti a syn tam nema ziadny podiel?
Podľa mojich informácii sa dá darovacia zmluva napadnúť. Jedine kúpno-predajná zmluva nie. Keby bol jeho otec predal svoj majetok im napr. za 1 euro, vtedy sa s tým nedá nič robiť. Treba napadnúť darovaciu zmluvu s tým, že on je jeho biologický syn tak isto ako aj tie druhé deti a jeho povinnosťou je vyživovať, starať sa o toto dieťa tak isto ako aj o ostatné deti. Ide o morálny aspekt.
@alenkaorava ty to máš nejak popletene
Darovacia zmluva je jasná vôľa darujuceho a nedá sa napadnúť
Skôr predaj za 1 euro je hned na prvy pohlad špekulácia a je napadnuteľny
@cacianka nie, prečítaj si autorkin príspevok v čase 16:31 hod.
tam presne udáva že ocinko sa na syna vys..l ... a popisuje čo a ako...
@elian Pozri si zákony v Zbierke zákonov, a potom niečo píš a rob sa múdrou.
Darovaciu zmluvu je možné napadnúť súdnou cestou žalobou podanou na súd. V žalobe je potrebné uviesť okrem iného dôvody, pre ktoré by mala byť darovacia zmluva neplatná. Dôvody nestačí len vymenovať, ale navrhovateľ ich musí v priebehu súdneho konania aj dokázať
@elian So zákonmi pracujem
@kate211 Ty si tu robis z ludi srandu alebo co? Ja som svojho ex nevidela od roku 1999, vtedy sme sa rozisli a vtedy sme mali sud o zverejnie syna do mojej starostlivosti, on platil 1900 korun slovenskych. On odisiel zit k svojim rodicom, ja k svojim. Vtedy asi mobily existovali, ale neboli tak rozsirene. Raz som volala na pevnu linku jeho rodicom, povedali ze neni doma. Co som ako mala robit? Trepat trojrocneho syna autobusom do cudzieho mesta? V roku 2005 zacal platit 3000 korun, v roku 2009 180 eur a od roku 2012 platil 280 eur. Ja som ho za tie roky vobec nevidela, my sme nemali potom uz ziadny sud, nic. Ja neviem kde byval, ako zil, kde zil, s kym zil. Ako prosim ta, mal syn kontaktovat otca, ked som o nom nevedela nic ani ja? Ja som nemala ani jeho telefonne cislo.
To myslis vazne, ze teraz ma slusne ist poprosit jeho rodinu o to, aby syn nemusel platit hypoteku na dom, kde zije jeho rodina (a syn nema na dom ziadny narok)? A to len preto, aby sa mu uslo kusok pody? To nemyslis vazne toto.
@kate211 to nebude záležať od synovej slušnosti to čo navrhuješ...
asi aj pani bude troška "iná" keď chce všetko zhrabnúť a tomu chlapcovi by najradšej nedali nič...
ale tak to pri dedičstve býva...vtedy sa ukážu tie pravé povahy.
Zjednodusene, nie, neda sa prijat majetok a odmietnut dlhy. Podla § 470 Obc. zak. "Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou. Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu."
Vasa situacia je vsak nie je uplne standardna, radsej by som sa vo vlastnom zaujme obratila na pravnika.
@alenkaorava A z akych dovodov by mala byt byt darovacia zmluva napadnutelna v tomto konkretnom pripade? Vola toho casu svojpravneho cloveka (teraz uz zosnuleho) je nenapadnutelna. Iba ak by v maji roku 2019 bol dotycny nesvojpravny. Teraz je uz mrtvy. To chces ako dokazat?
@kate211 Dôvody dokáže dokázať právnik a zdravotné záznamy jeho otca určite existujú. Nevieme o nich nič. Treba nájsť právnika, ktorý sa tým bude podrobne zaoberať a všetko preskúma. Darovacia zmluva však je napadnuteľná!
Evidentne ste si zili kazdy svoj stastny zivot. Alimenty platil, dal pokoj...ty si nepotrebovala a ani syn nie. Tak co ta tak zeru jeho davno darovane majetky?
@alenkaorava A ake su to dovody? Tie zdravotne mas na mysli, hej? Keby bol pocas zivota prehlaseny za nesvojpravneho, notar na dedicskom by o tom davno informoval. Ci ako chces vyhlasil za nesvojpravneho mrtvolu a to zpetne?
Autorka, na co otcov syn zomrel? Mal nejake demenciu, psychicke problemy?
Darovacia zmluva sa da napadnut. Ak by im najetok predal (hoci za symbolicku cenu), tak by nebola sanca.
Dostal infarkt.
@kate211 A ako dôvod je možný aj nátlak na chorého človeka. Toto je na právnikov, nevieme, kto spisoval darovaciu zmluvu aj tam musel byť aspoň notár. A ak je človek psychiatrický pacient, tak je obrovská šanca. Toto vyjde najavo.
@kate211 Málokto v rodine ti povie, že má aj psychické problémy. Jedine preskúmanie.
@alenkaorava Vsak majetok prepisal v maji 2019 a infarkt dostal v roku 2023/2024
@alenkaorava Psychicke problemy nestacia, musi byt vyhlaseny za nesvopravneho. Tazko ti niekto bude vyhlasovat v roku 2024 za nesvojpravneho cloveka (ktory mal byt nesvojpravny uz v roku 2019) zpetne a posmrtne.
@kate211 Nevieme odkedy mal problémy so srdcom, či nebol pod tlakom...A ty máš skúsenosti, že to nestačí?
@kate211 Ja úplne chápem druhú stranu, že mu nechcú nechať nič. Lenže to dieťa neprišlo na svet zo svojej vlastnej vôle.
@kate211 Jeho mama sa o syna starala celý život a ona to nechce pre seba, ale pre neho.
@alenkaorava To by chcelo dokazovat kazde decko, ktoreho rodic daruje svoj majetok hocikomu, len nie detom. Si akoze vyziada jeho zdravotnu dokumentaciu a jeho nepricetnost hodi na problemy so srdcom? Ja mam tiez problemy so srdcom a to teraz nemozem podpisovat zmluvy? Vsak svojpravnosti moze cloveka zbavit len sud. A ten to tiez nerad robi aj v pripade tazkej demencie. A to hovorim o zijucich ludoch v aktualne dobe. Nie o mrtvych ludoch z doby pred 5timi rokmi....
A ako pod tlakom? Vyhlada notara, ktory im robil darovacie zmluvy v roku 2019 a spyta sa ho, ci to uz mrtv, pan nepodpisoval pod tlakom?
Nebud smiesna. Clovek nema povinnost vlastnit majetok. A ak ho ma moze ho darovat KOMU CHCE. Pani chciet moze, ale pravo nema.
@ailiba nemáš pravdu. Predaj za symbolickú cenu sa dá napadnúť.
autorka z pohladu dedictva dlh je proste dlh a je uplne jedno ci vznikol v podobe hypoteky na nehnutelnost ktoru vlastni a uziva niekto iny alebo by chlap tie peniaze uz davno minul na dovolenku alebo ich prechlastal. Podla mna jedina schodna cesta by bola to zapocitanie darov, takze syn by mal narok na celu tu podu. Len teda zrejme by potom musel aj cely dlh zaplatit sam, tak si to spocitaj ci by sa to vobec oplatilo. Aj ked niekedy aj v nejakej hornej-dolnej ked zacnu stavat fabriku, moze mat poda zrazu slusnu cenu.
Ako tu uz bolo pisane, ma narok len na majetok otca v case jeho umrtia a zaroven jeho dlhy. Najschodnejsia cesta je bud vzdat sa oboch, alebo prijat obe, zalezi od hodnoty ornej pody a buducej perspektivy, ci by to pre syna vobec bolo rentabilne.
Toto je zas diskusia. Autorka, nehnevaj sa ale tebe a synovi ocinko tiež príliš nechýbal. Sama si napísala, že posledný krát si jeho rodičom volala na pevnú linku kedysi v roku 1999. Výživné ti platil, navyšoval ho sám, ani po súdoch si sa nemusela trajdať. Keby Vám tak chýbal, dáš si ho na súd (napríklad kôli výživnému) a ten ho už dopátra aj jeho adresu. Facebook, kataster, internet neexistuje? Nejaké informácie by si určite zistila ak Vám skutočne chýbal a syn mal bez otca (ty manžela nemáš, ktorý by ho nahradil?) šialené detstvo plné smútku a depresií. Veď ty si 24 rokov ani netušila, že má rodinu, ďaľšie deti a majetky. Vôbec ti tieto informácie nechýbali a zrazu, keď sa dozvieš o existencii jeho rodiny a jeho majetkov, tak majetky sú dobré a jeho rodinu obviníš (či chceš obviniť v rámci napadnutia darovacej zmluvy), že ho donútila pod tlakom podpísať darovacie zmluvy? Veď si preboha doteraz ani len netušila, že existujú.
Ešte ma zaujalo to odškodné - to ako kde sme? To vďaka každej ujme spôsobenej v detstve a dospievaní budeme plakať a chcieť po kadekom odškodné? Však niekoho rodičia sú celý život spolu, celý život majú holú riť, takže holú riť ich deti aj zdedia... A to idú plakať alebo nárokovať si odškodné - že vyrastali v rodine, ktorá mala holú riť? Niekto nemá otca, matku - berie to ako fakt s ktorým treba žiť a ísť ďalej a nie sa ľutovať a čakať na odškodné. Akože keď rodič, ktorého ani nepoznám daruje všetky majetky jehovistom, tak ja budem chodiť po svete s tým, že mi bol odopretý nárok na odškodné kôli tomu, že nemám otca? Žiadny taký nárok ani neexistuje, tak nemám byť prečo naštvaná. Rodič musí platiť akurát tak alimenty a to do doby, kedy dieťa študuje. Žiadne iné nároky ako odškodné neexistuje - to si len ľudia v hlave vymýšľajú, aby mohli svoj ťažký životný príbeh zveličiť namiesto toho, aby sa snažili nadobúdať majetky vlastnými schopnosťami.
@haa_space Tak samozrejme, ze som sa vydala. Ved nezostanem od 21 rokov do konca zivota sama. Kedze biologicky otec o syna nemal zaujem, syn v 6tich rokoch zacal povazovat za otca mojho manzela.

Ja neviem na 100%poradit, niesom právnik. Ale tak, ako píšeš, sa to podľa mňa nedá. Jednoducho bud syn prijme dedičstvo cele tzv aj aktíva aj pasíva. Alebo neprijme nič. Nedá sa zrieknuť dlhu na dom, aj keď mu dom nepatrí. Podla mňa. Keď vás dvaja odbyli, hľadaj ďalšieho pravnika. Predsa vás nemôžu poslať kade ľahšie. Mali by vám situáciu minimalne vysvetliť. A ako hovorim, môžete napadnúť závet a to prepisovanie majetkov, ale na koľko uspejete a či to ma zmysel, to ja neviem. A samozrejme keď sa tak rozhodnete, tak sa to bude ťahať aj niekoľko rokov a samozrejme budú aj náklady na súd/pravnika. Preto radšej ešte pohladaj pravnika, ktorý vám pre začiatok poradí čo ma a čo nemá zmysel. Zistí si hodnotu tej ornej pôdy, podľa toho sa môžeš tiež orientovať.