Je syn povinný prevziať dlh po otcovi?
Dobry den,
27rocnemu synovi zomrel jeho otec. Bod na dedickom konani a dozvedel sa, ze otec dom, byt, pozemky, auta prepisal na svoju zenu a dalsie dve deti. Jedine co moze zdedit je orna poda kdesi v riti Palovej a to len 1/4, pretoze su 4 dedici (jeho zena, syn a dalsie dve deti). Synov otec ma dlh v banke (hypoteku) na dom, ktory vlastnil otec syna, ale nasledne ho prepisal na dalsie svoje dieta (otec syna bol nieco ako spoludlznik - takze uver ma, ale nehnutelnost uz nevlastni-daroval ju so suhlasom banky). Tento uver je ochotna prevziat manzelka synovho otca (zostava doplatit 250 eur mesacne do jula 2026) a to len v pripade, ak sa syn vzda naroku na ornu podu (konkretne 1/4 ornej pody). Ak sa syn toho naroku nevzda, budu po nom pozadovat, aby prijal i cast dlhu po otcovi - musel by platit 250/4 = cca 55 eur mesacne do konca jula 2026 = otcov dlh = hypoteka na dom, ktory neni predmetom dedickeho konania a syn z neho nikdy nic neuvidi, lebo to prepisal na ine deti.
Je tento postup spravny? To vazne syn nic nezdedi? A ak chce dedit 1/4 ornej pody, tak musi doplatit cast mesacnej splatky hypoteky (dlh otca) na dom, kde sa rozvaluju dalsie jeho deti a syn tam nema ziadny podiel?
Ak by chcel, aby raz dedil aj syn spraví to.Ale pochop, že on bol pre neho cudzí mal svoje deti, ženu a nebude stavať svoju rodinu do toho, že raz budú musieť vyplatiť, alebo predať dom pre syna, ktorého nevidel celý život.
Autorka, ešte raz, ty ani tvoj syn ste absolútne ničím neprispeli k nadobudnutia majetku, ktorý si chcela dediť, resp.teda tvoj syn.
A sorry, ja by som urobila to isté. Lebo je minimálne nemorálne, aby si si nárokovala na niečo, na co nemáš morálne právo. Ty by si nebodaj zo svojho bytu vyplácala cudzie dieťa? Asi ťažko, vsak? Ale naťahovať ruku.budes👎 btw, nikde nie je napísané, že môj majetok musia zdediť po mne vylune moje deti. Pokial sa ja rozhodnem, môžem ho komplet darovať charite. Lebo je to môj majetok a môžem si s nim robot co chcem... to Len u nas je taky úchylny zvyk, ze sa proste musí nieco stoj co stoj dediť... a este najlepšie aj za živá nech rodicia rozdelia deťom, co? nie, dedit sa nemusi. Je to možnosť, nie právo...Už to chápeš?
Autorka, keby som bola na tvojom mieste, snazila by som sa ziskat celu tu ornu podu pre syna. Maminu kamoska takto dopadla tiez, otec prepisal cely dom na syna. Ked zomrel, zistili ze sa zabudlo na ornu podu. Napadla to s pravnikom na sude a kedze brat uz mal dom, podu jej celu odklepli. Kratko na to to od nej odkupila firma ako stavebny pozemok za ovela vacsie peniaze ako bola hodnota domu a brat si akurat tak mohol buchat hlavu o stenu.
Autorka, pýtala som sa ťa aký je to typ ornej pôdy, aj koľko m2 by mal syn, lebo od toho závisí veľa, kľudne môže prísť k dobrému majetku a oplatí sa mu tých 55€ platiť zo 2 roky alebo aj nie.
Ty tu však radšej už na 6. strane potrebuješ riešiť nejaké svoje krivdy a závidieť jeho manželke, že má majetky po tvojom ex a ty nie(tvoj syn nie) ako si sa teoreticky pri ňom ty mohla mať, nadobudnúť a podediť, ale má to iná žena. Teba praktické veci, reálne ohľadom toho pozemku čo a či sa to oplatí splácať (možno áno a syn zdedí aj 20 000€ a viac pozemok), vôbec neriešiš, aj keď ja by som napríklad toto riešila ako prvé, možno si dala stretko s nejakým realiťákom, nech mi povie svoj názor či to je výhodné, ako by ten pozemok on ohodnotil, teba to nezaujíma.
Len si si tu potrebovala vyliať srdiečko ako iní majú pozemky, majetky a ty nie ( syn ). Keby ti šlo reálne o syna namiesto tvojho urazeného ega, riešiš praktické veci ohľadom pozemku, ak mu chceš naozaj pomôcť. Za cely čas som si nevšimla, žeby si v tomto mala záujem. Len závidieť aj nos medzi očami, druhým. Na budúce, keď ti teda fakt ide o syna, si aspoň usporiadaj priority.
@katka2602 bola to jedna rodina, brat a sestra a ta sestra s rodicmi vyse 30 rokov nekomunikovala ani s bratom. Az ked zomrela mama prislo sa na tu neriesenu podu . Ona to cele vysudila a kratko potom tam isli stavat prienyselny park a ona za to dostala okolo milion eur, ovela viac ako co zdedil brat
@aleza ale to boli súrodenci, to je trošku iná situácia. Netvrdím, že nema skúsiť niečo s právnikom. Ale v tvojom prípade ide o vlastných súrodencov. Tu bude syn dediť po otcovi čo mal otec sám, ale dom, byt a pozemky nadobul s manželkou. Tak či onak, najlepšie a najrozumnejšie je ísť za právnikom.
autorka, chapem tvoju krivdu, ale nic s tym vela nenarobis. Isla by som za velmi dobrym pravnikom a poradila by sa, ci a ako je to napadnutelne, resp. Ako vytazit, co najviac pre syna a podla toho sa zariadit. Pachut a pocit krivdy sice ostane, ale treba sa sustredit na to, ako dalej. Spravodlivost ci zadostucinenie necakaj- je to sice nemoralne, ale nie nezakonne, co ex spravil.....🤐🤐
A ty si spravila aj nieco pre to, aby sa nevysral? Alebo narychlo zriadit ocinka c.2 a od ex mat svaty pokoj?

Nemôžeš sa teraz cítiť ukratena.Naozaj to je tak, že každý môže svoj majetok dať aj susedovi, keď uzná za vhodné.Zisti si podľa katastrálnej mapy kde je tá pôda, koľko je majiteľov, čo sa s ňou bude diať do budúcnosti či to nie je nejaký malý fľak uprostred veľkej roli.Ostatne je ich majetok nadobudli ho spolu.Neda sa dediť len aktíva, ale aj pasíva.Ked má ta rola zaujimavu cenu nech doplatí s nimi hypo.To, že sa naňho vysral s tou krivdou žiješ už 27 r nechaj to už tak Aspoň platil sú hajzli čo ani neplatia a účelovo si znižujú prijem