icon

Je táto zmluva o podnájme platná?

matts
9. nov 2025

Dobry den, v decembri by som sa mal stahovat do spolubyvania k jednemu chalanovi. Chalan byt ma v podnajme a ma povolenie od majitela si k sebe zobrat niekoho dalsieho.
Chcel by najom uz 15.11. a navrhol som mu nech vytvorime nejaku malu zmluvu o odovzdani penazi na ucel ze sa tam 1.Decembra nastahujem.

Je prosim toto relevantna zmluva? Dakujem za ospovede

Já Michal XXX nar. 20.01.1993
Trvalým Bydlištěm XXX Praha 6.
Přebírám částku 10450 Kč na Zaplacení společného nájmu bytem na adrese XXX Praha 6
Já Michal XXX nar. 20.01.1993
Trvalým Bydlištěm XXX Praha 6.
Přebírám částku 10450 Kč na Zaplacení společného nájmu bytem na adrese XXX Praha 6
Na Společný nájem za prosinec 2025.
Následujici splatnost dalších spolunájmů vždy do 15 dni kalendářního měsíce. Na účet č. XXX
Kde od 1.12.2025 bude užívat spolubydleni se mnou Matěj XXX nar. 11.12.1995
Trvalým Bydlištěm XXX
Michal XXX.
PODPIS:
Matěj XXX
Podpis:

lenka_da
9. nov 2025

@matts Ale on je tiež len nájomník, to jemu budeš každý mesiac platiť nájom? Som si myslela, že by si mal mať normálne zmluvu s majiteľom bytu, či...???

matts
autor
9. nov 2025
@lenka_da

@matts Ale on je tiež len nájomník, to jemu budeš každý mesiac platiť nájom? Som si myslela, že by si mal mať normálne zmluvu s majiteľom bytu, či...???

@lenka_da Ano, zmluva je pisana na nho ale ma povolenie od majitela ubytovavat u seba dalsie osoby ktore mu budu platit najom - Kamarat/Druzka/Priatelka a podobne.
Doteraz u nho takym stylom byval tiez jeden chalan ale v Decembri sa odstahovava

anonym_6a9aa3
9. nov 2025

videl si tú zmluvu od majiteľa bytu? aby to nebolo len jeho súkromné privyrobenie si, a ak už tak tam nie sú uvedené žiadne podrobnosti o tom, ako sa budú platiť prípadné nedoplatky, ako sa dá zmluva vypovedať, dokedy je platná a podobne

rozculena
9. nov 2025

@matts toto nie je žiadna zmluva,len potvrdenie,že od teba prebral peniaze.

blcha123
9. nov 2025
@rozculena

@matts toto nie je žiadna zmluva,len potvrdenie,že od teba prebral peniaze.

@matts ako píše
@rozculena to je len potvrdenie žiadna zmluva určite by som kontaktovala majiteľa bytu

zic
9. nov 2025

@matts Pozri, zalezi (pri nedostupnosti byvania v Prahe), ako velmi to chces mat oficialne... Za normalnych okolnosti (na Slovensku, verim, ze CZ zakony su v tomto podobne) existuje vztah majitel -> najomca (najomnik) -> podnajomnik.
Cize majitel prenajima byt najomnikovi a ten (so suhlasom majitela) moze podnajimat cast alebo cely byt dalej.
Na SK to funguje tak, ze ak sa zrusi najomna zmluva, okamzite prestava platit aj podnajomna zmluva.
V principe podla mna ta podnajomna zmluva by mala vcelku kopirovat tu najomnu s vymedzenim co mozes pouzivat (ktoru cast nehnutelnosti / bytu atd)... za akych okolnosti, kolko platis a za co (preddavky, doplatky)... vypovedna doba a tak..
Tolko k teorii... a teraz ak nevies zohnat dlhodobo nieco na byvanie (za rozumnu cenu), tak asi musis "povolit v narokoch"...

matts
autor
9. nov 2025
@zic

@matts Pozri, zalezi (pri nedostupnosti byvania v Prahe), ako velmi to chces mat oficialne... Za normalnych okolnosti (na Slovensku, verim, ze CZ zakony su v tomto podobne) existuje vztah majitel -> najomca (najomnik) -> podnajomnik.
Cize majitel prenajima byt najomnikovi a ten (so suhlasom majitela) moze podnajimat cast alebo cely byt dalej.
Na SK to funguje tak, ze ak sa zrusi najomna zmluva, okamzite prestava platit aj podnajomna zmluva.
V principe podla mna ta podnajomna zmluva by mala vcelku kopirovat tu najomnu s vymedzenim co mozes pouzivat (ktoru cast nehnutelnosti / bytu atd)... za akych okolnosti, kolko platis a za co (preddavky, doplatky)... vypovedna doba a tak..
Tolko k teorii... a teraz ak nevies zohnat dlhodobo nieco na byvanie (za rozumnu cenu), tak asi musis "povolit v narokoch"...

@zic Jop o to mi ide. Staci mi iba skor ten doklad ze som mu zaplatil a od 1.12. tu nehnutelnost zacnem vyuzivat.