Je výhodnejšie mať kúpnopredajnú alebo darovaciu zmluvu?

fatamorgana1
4. jan 2017

ahojte,
chcem sa spytat, co je lepsie?
babka ma 1izbovy byt kt. chce dat mne. Je lepsie vykonat kupnopredajnu zmluvu alebo darovaciu?
a ake su poplatky pri tychto zmluvach za spracovanie a vybavenie
Dakujem

persica
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janci05
4. jan 2017

Pri darovacej zmluve, je to lacnejšie v tom, že nemusíš platiť dan z príjmu, ako pri kúpno-predajnej zmluve. Ale je pravda, že babka si to môže rozmyslieť, aby si vrátila dar, ale to by si sa k nej musela začať správať zle, alebo ju nejako urážať. To by muselo ísť už cez súdy.

janci05
4. jan 2017

My sme to tiež riešili darovaním, keď moja svokra darovala svoj podiel manželovi.

martinsen
4. jan 2017

Rozdiel je aj v tom, že ak si vydatá a "kúpiš" byt od babky tento spadá pod BSM a patrí aj tvojmu manželovi a zmluva musí byť na oboch . Pri darovacej zmluve je byt iba tvoj a manžel naň nemá nárok v prípade rozvodu.

cacianka
4. jan 2017

ak ti babka naozaj chce dať byt, a nepredpokladáš z jej strany nejaké výčiny, lepšie je darovaním, zmluvu si pozrieš na nete, spíšete a podpisy overíte na obecnom/mestskom úrade, takto zaplatíš zlomok ceny, čo by si platila u notára. keby si náhodou babka zmyslela že chce byt späť, musela by požiadať súdnou cestou a musela by veľmi dobre preukázať, že jej najako ubližuješ, nestaráš sa o ňu primerane, tvoj prístup odporuje dobrým mravom, ale nie že ona si myslí že ty máš chodiť 3x týždenne, a pritom môžeš iba raz za dva týždne, lebo si chorá, zamestnaná, máš mlé deti, či si ďaleko. v prípade núdze jej vybavíš cez ADOS opatrovanie, výpomoc, ale v prvom rade sa musia postarať jej deti.
ak je babka už dosť staršia, prípadne by mohli byť problémy s inými potencionálnymi dedičmi, ktorí si brúsia zuby na jej byt, tak preventívne riešte pohovor s lekárom, nech napíše že babka je OK, orientovaná v čase a pri zmysloch, schopná právnych úkonov

fatamorgana1
autor
4. jan 2017

@cacianka ja nie som vydata, som rozvedena. a ma dceru, ktora zije v zahranici (moja mama - suhlasi s tym) a jej syn, ktory uz byt dostal. a jedina ja sa o nu staram.cize riesit to darovacou zmluvou. ako a kde tu darovaciu zmluvu vybavim?

zuzuliatko18
4. jan 2017

darovaciu zmluvu môžeš spísať u notára, u advokáta alebo podľa internetového vzoru.podpis babky musí byť overenjý u notára/na matrike.
ďalej je treba vypracovať návrh na vklad vlastníckeho práva. po podpisoch to všetko zaniesť na kataster a dať zapísať, 🙂

fatamorgana1
autor
4. jan 2017

@zuzuliatko18 a co to vsetko stoji

zuzuliatko18
4. jan 2017

návrh na vklad na katastri 66 eur, je možnosť podať aj oznámenie o zamýšľanom návrhu na vklad na stránke katasterportal.sk, vtedy stojí návrh 51 eur,
čo sa týka spísania zmlúv, tak to závisí od konkrétneho advokáta/notára.
overenie podpisu darcu je nutné na dve vyhotovenia zmluvy, ktoré idú na kataster, to je len pár drobných eur.

cacianka
5. jan 2017

@fatamorgana1 - poradím ti na to overenie - pozri si stránku nejakého notára akú má cenu za podpis, a na stránke vašej mestskej časti. ja som robila na mč a ku kolegyni chodili seniori húfne - nepamätám si koľko to bolo pred 10 rokmi, ale napr. u nej 1,50 € za podpis, u najbližšieho notára 5,-. a ak bol človek chorý, tak po dohode išla aj domov, u môjho uja bola so mnou za ním aj v nemocnici.
podľa toho sa rozhodneš, cena vzdialenosť, ochota, čas