icon

Je zmluvná pokuta v kúpnej zmluve bežná?

1nelka1
21. apr 2025

Je tu niekto, kto sa vyzná v obchodnom práve? V kúpnej zmluve na predaj bytu mám uvedenú zmluvnú pokutu.Byt mám uhradit časťou v hotovosti do 5 kalendárnych dní od podpisu kúpnej zmluvy a zvyšok načerpa banka hypotekárnym uverom ,kde je lehota 20 dní od podpisu kúpnej zmluvy. V prípade omeškania kupujúcej, čiže mňa musím uhradit pokutu vo výške 40 e na deň až do úplného zaplatenia bytu. Je bežná takáto zmluvná pokuta v kúpnej zmluve? Zmluva ešte nie je podpísaná. Ďakujem.

patka06
21. apr 2025

áno, je to bežné

katkaseiner
21. apr 2025

Ano jeto bezne, my sme si dali tuto cast vybrat, realitak sa o to postaral. Byt sme chceli, hypo sme vedeli ze dostaneme, bolo by to nefer ak kvoli akemukolvek meskaniu ktore som nezapricinila by som este platila pokutu

1nelka1
autor
21. apr 2025

@katkaseiner ďakujem za odpoveď, aj ja nie som stotožnená s tou pokutou. Keďže všetko chcem zaplatiť,čo najskôr. Ale napríklad v prípade, že napríklad po podpise kúpnej zmluvy má zrazi auto, tak si neviem predstaviť....ani byt by som nemala a ešte platiť pokutu....

1nelka1
autor
21. apr 2025

@katkaseiner požiadam realitku taktiež o vyňatie toho zo zmluvy. Ďakujem pekne.

martinka13
21. apr 2025

Je to bežné. Ale rovnako byva v zmluve uvedená pokuta aj pre stranu predávajúceho, keď jeho pričinením napríklad neprebehne predaj, bude sa naťahovať zavkladovanie a pod.

jazula
21. apr 2025

My sme to tiež mali v zmluvách aj pri kúpe aj pri predaji. Druhá vec je, že ak je druhá strana normálna a nezavinila si sklz, vždy sa dá dohodnúť na odpustení tej pokuty.

1nelka1
autor
21. apr 2025

@martinka13 pokuta pre predávajúcich je iba ak by mi neodovzdali byť do päť kalendárnych dní odo dňa pripísaná peňazí, žiadne iné pokuty tam nie sú. Preto mi to príde nefér pre mňa.

jazula
21. apr 2025

@1nelka1 len na odľahčenie…ak by ťa aj po podpise kúpnej a hypo zmlúv zrazilo auto, pokutu platiť nebudeš…vtedy už peniaze väčšinou prebehnú aj bez teba 😅(pri podpise kúpnej a hypo zmluvy rovno podpíšeš prevod hotovosti, podklady k čerpaniu, kataster obehá realiťák a čerpanie hypo ide rovno na účet predávajúceho 😁).

V každom prípade držím palce, nech všetko prebehne hladko 🙂.

patka06
21. apr 2025

@1nelka1 čo je na tom nefér, ty máš zmluvnú pokutu ak nezaplatíš načas a oni ak ti byt neodovzdajú v termíne - to to je ok.
Nefér sa mi zdá skôr, že ty máš 20 dní a oni iba 5
Ja by som to vôbec neriešila, 20 dní je dostatočne dlhá doba na načerpanie hypo

lucia147852
21. apr 2025

Je to normálne a fer. Ja byt predávajúca nesúhlasím s výňatim tohto odstavca a ak sa ti nepáči nekupuj. Ľudia sú všelijakí. Môžu naťahovať vyplatenie a byt zbytočne stojí. Aj oni majú povinnosť, odovzdať ti ho. Ak si normálna a chceš peniaze vyplatiť, nevidím dôvod prečo ti to tak vadí.

1nelka1
autor
21. apr 2025

@patka06 a vy ste právnička?

patka06
21. apr 2025

@1nelka1 nie som právnička, len mám skúsenosti s realitami
Každá zmluva /nie len v realitách/ ak je správne napísaná, musí byť vyvážená, tzn. nemôže byť pre jednu stranu výhodnejšia ako pre druhú.

1nelka1
autor
21. apr 2025

@lucia147852 vadí mi to preto, lebo sa môžu stať nepredvídateľné udalosti,ktoré ja neovplyvním. Podpíšem kúpnu zmluvu a zrazí má napríklad auto. Nestihnem tým pádom previesť finančné prostriedky v hotovosti. Tým pádom hypoteticky po mojej smrti by deti nemali ani byt a ešte by sa platila pokuta z mojej hotovosti až do aleluja a tým pádom by moje deti boli dokonca v mínuse....

1nelka1
autor
21. apr 2025

@patka06 áno súhlasím vyvážená, ale ani slovo tam nieje o Tom,že by oni platili pokutu v prípade, že by sa naťahoval predaj, napríklad kataster by zamietol vklad a podobne.

lucia147852
21. apr 2025

@1nelka1 to je špekulovanie. Ak ta zrazi auto, samozrejme sa bude na situáciu pozerať inak. Vtedy to nie je zavinené tvojou ľahostajnosťou, nezodpovednosťou alebo podvodom.

1nelka1
autor
21. apr 2025

@lucia147852 ale v zmluve nie je napísané, že sa pokuta platí pri mojej ľahostajnosti, podvode a podobne ale pri akomkolvek inom dôvode. Čiže aj pri tomto.... a to nie sú špekulácie, sú to reálne situácie,ktoré sa môžu stať....

colsami
21. apr 2025

Je to normalne a vobec to nie je nefer. Rovnako tak sa dava druhej strane napr deadline vystahovania a ak do toho dna nie su prec, byva dana pokuta za kazdy dalsi den co byt neodovzdaju a neodidu.

To co riesis Ty, uz je spekulacia. Su to standardne podmienky. Keby na vsetko v zivote pozerame ze nas zrazi auto, tak neurobis nic. Ak sa Ti nepaci, lepsie byt nekupit. Ja by som s takou Tvojou ziadostou teda nesuhlasila. Este len vtedy by mi blikala kontrolka, ze ma chces ako kupca obabrat a ohanas sa tym ze "moze ma zrazit auto". Prepac. A to sme kupovali aj predavali viacero nehnutelnosti.

colsami
21. apr 2025

Z akeho dovodu by Ti mal zamietnut kataster navrh na vklad? Predpokladam ze mas vsetko o byte zistene, nebrania tam nijake tarchy a ziadost o vklad napises spravne. Co oni s tym maju, ci by kataster zamietol, ak je vsetko z ich strany v poriadku?

janai1
Odpoveď bola odstránená
1nelka1
autor
21. apr 2025

@janai1
Kravinu ste jedine napísali vy. Ľutujem,že som tu vôbec niečo napísala. Keď nemáte,co objektívne pridať, tak radšej mlcte.

patka06
21. apr 2025

@1nelka1 kataster s týmto nemá nič spoločné
Návrh na vklad sa dáva až po uhradení kúpnej ceny, resp. jej uložení do úschovy /ak by ste využili túto možnosť/

mogaa
21. apr 2025

@1nelka1 tak realitka predsa má náklady ako napr.že ti ukazovali byt, pripravili kúpnu zmluvu, bolo by voči nim nefér keby si pred podpisom zmluvy sa dohodla s predávajúcim a obišla realitku.....hlavne preto je tam tá pokuta....jednoducho realitka sa chráni...

beata_k
21. apr 2025

@1nelka1 Si velmi naivna. Toto je v kazdej serioznej zmluve pri predaji/kupe.

martinka13
21. apr 2025

@1nelka1 je to fér pre obe strany.

luccija
22. apr 2025

@1nelka1 ako majiteľ bytu by som si myslela, že spekulujes.Ty neveríš im, oni nemusia tebe

bg92
22. apr 2025

som pravnicka. je to bezne. brala by som ze spekulujes a keby mam aj ineho zaujemcu predam to radsej jemu. kto sa boji nech nechodi do lesa, ak ta prejde auto teba je to na tvoju skodu, preco by tym mali oni trpiet?

1nelka1
autor
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
5. aug 2025

toto je este mierna, boli zmluvy kde som videla, ze zaloha prepadla atd...