Je zmluvná pokuta v kúpnej zmluve bežná?
Je tu niekto, kto sa vyzná v obchodnom práve? V kúpnej zmluve na predaj bytu mám uvedenú zmluvnú pokutu.Byt mám uhradit časťou v hotovosti do 5 kalendárnych dní od podpisu kúpnej zmluvy a zvyšok načerpa banka hypotekárnym uverom ,kde je lehota 20 dní od podpisu kúpnej zmluvy. V prípade omeškania kupujúcej, čiže mňa musím uhradit pokutu vo výške 40 e na deň až do úplného zaplatenia bytu. Je bežná takáto zmluvná pokuta v kúpnej zmluve? Zmluva ešte nie je podpísaná. Ďakujem.
Ano jeto bezne, my sme si dali tuto cast vybrat, realitak sa o to postaral. Byt sme chceli, hypo sme vedeli ze dostaneme, bolo by to nefer ak kvoli akemukolvek meskaniu ktore som nezapricinila by som este platila pokutu
@katkaseiner ďakujem za odpoveď, aj ja nie som stotožnená s tou pokutou. Keďže všetko chcem zaplatiť,čo najskôr. Ale napríklad v prípade, že napríklad po podpise kúpnej zmluvy má zrazi auto, tak si neviem predstaviť....ani byt by som nemala a ešte platiť pokutu....
@katkaseiner požiadam realitku taktiež o vyňatie toho zo zmluvy. Ďakujem pekne.
Je to bežné. Ale rovnako byva v zmluve uvedená pokuta aj pre stranu predávajúceho, keď jeho pričinením napríklad neprebehne predaj, bude sa naťahovať zavkladovanie a pod.
My sme to tiež mali v zmluvách aj pri kúpe aj pri predaji. Druhá vec je, že ak je druhá strana normálna a nezavinila si sklz, vždy sa dá dohodnúť na odpustení tej pokuty.
@martinka13 pokuta pre predávajúcich je iba ak by mi neodovzdali byť do päť kalendárnych dní odo dňa pripísaná peňazí, žiadne iné pokuty tam nie sú. Preto mi to príde nefér pre mňa.
@1nelka1 len na odľahčenie…ak by ťa aj po podpise kúpnej a hypo zmlúv zrazilo auto, pokutu platiť nebudeš…vtedy už peniaze väčšinou prebehnú aj bez teba 😅(pri podpise kúpnej a hypo zmluvy rovno podpíšeš prevod hotovosti, podklady k čerpaniu, kataster obehá realiťák a čerpanie hypo ide rovno na účet predávajúceho 😁).
V každom prípade držím palce, nech všetko prebehne hladko 🙂.
Je to normálne a fer. Ja byt predávajúca nesúhlasím s výňatim tohto odstavca a ak sa ti nepáči nekupuj. Ľudia sú všelijakí. Môžu naťahovať vyplatenie a byt zbytočne stojí. Aj oni majú povinnosť, odovzdať ti ho. Ak si normálna a chceš peniaze vyplatiť, nevidím dôvod prečo ti to tak vadí.
@lucia147852 vadí mi to preto, lebo sa môžu stať nepredvídateľné udalosti,ktoré ja neovplyvním. Podpíšem kúpnu zmluvu a zrazí má napríklad auto. Nestihnem tým pádom previesť finančné prostriedky v hotovosti. Tým pádom hypoteticky po mojej smrti by deti nemali ani byt a ešte by sa platila pokuta z mojej hotovosti až do aleluja a tým pádom by moje deti boli dokonca v mínuse....
@1nelka1 to je špekulovanie. Ak ta zrazi auto, samozrejme sa bude na situáciu pozerať inak. Vtedy to nie je zavinené tvojou ľahostajnosťou, nezodpovednosťou alebo podvodom.
@lucia147852 ale v zmluve nie je napísané, že sa pokuta platí pri mojej ľahostajnosti, podvode a podobne ale pri akomkolvek inom dôvode. Čiže aj pri tomto.... a to nie sú špekulácie, sú to reálne situácie,ktoré sa môžu stať....
Je to normalne a vobec to nie je nefer. Rovnako tak sa dava druhej strane napr deadline vystahovania a ak do toho dna nie su prec, byva dana pokuta za kazdy dalsi den co byt neodovzdaju a neodidu.
To co riesis Ty, uz je spekulacia. Su to standardne podmienky. Keby na vsetko v zivote pozerame ze nas zrazi auto, tak neurobis nic. Ak sa Ti nepaci, lepsie byt nekupit. Ja by som s takou Tvojou ziadostou teda nesuhlasila. Este len vtedy by mi blikala kontrolka, ze ma chces ako kupca obabrat a ohanas sa tym ze "moze ma zrazit auto". Prepac. A to sme kupovali aj predavali viacero nehnutelnosti.
Z akeho dovodu by Ti mal zamietnut kataster navrh na vklad? Predpokladam ze mas vsetko o byte zistene, nebrania tam nijake tarchy a ziadost o vklad napises spravne. Co oni s tym maju, ci by kataster zamietol, ak je vsetko z ich strany v poriadku?
@1nelka1 je to fér pre obe strany.
som pravnicka. je to bezne. brala by som ze spekulujes a keby mam aj ineho zaujemcu predam to radsej jemu. kto sa boji nech nechodi do lesa, ak ta prejde auto teba je to na tvoju skodu, preco by tym mali oni trpiet?
toto je este mierna, boli zmluvy kde som videla, ze zaloha prepadla atd...

áno, je to bežné