Je zodpovedná nemocnica alebo poslanec?
Podla vas, chlapik pred osetrenim zataji infekcnu chorobu, ohrozi zdravotnikov, ti podaju TO na neho, ze zatajil, PS na nich, ze prezradili. 🏥/
Mna by zaujimalo ako sa toto dozvedel nas laskavy a dobrotivy sudruh uz zas pan premier, zhodou okolnosti v case ked potreboval cez parlament pretlacit nezrusitelnu amnestiu pre svojich ludi.
(len tak mimochodom, nikoho neohrozil, pretoze zdravotnici uz od osemdesiatych rokov ku kazdemu pristupuju ako potencionalne HIV pozitivnemu a maju povinnost dodrziavat rutinu, ktora minimalizuje moznost prenosu infekcie)
Pokiaľ viem, HIV pozitívny je povinný o svojej chorobe informovať svojho sexuálneho partnera, v inom prípade spácha trestný čin. Nie je však povinný informovať o tom zdravotnícky personál. Zdravotníci majú ku každému pacientovi sa správať, ako potencionálne infekčnému (áno, skoro žiadnu sestru nevidno napr, že by pri odbere krvi používala ochranné rukavice, lebo sa v tych rukaviciach stráca hmat a blbo sa v tom pracuje, ale zo zákona by to tak malo byť).
Naš to takto učili pred 10 rokmi, skúsila som dohliadať, či sa nezmenil zákon, ale nenašla som...
A celkom ma teda prekvapuje, že takéto citlivé údaje o zdravotnom stave pacienta sa mohli dostať na verejnosť, a ešte on ma odstúpiť z funkcie...
@blankaj nemusim byt zdravotacka na to, aby mi bolo jasne, ze premier nema preco disponovat tymito informaciami. nema. jednoducho nema.
ale dajme to takto - poslanec uropbil chybu, priznal si ju, vysvetlil a prijal zidpovednost, odstupil. iny soferuje OZRATY a policia mesiac vysetruje jeho nehodu, mesiac vysetruje, aby zistila to, co vsetci vieme, ze najebxal do semaforu a fukal po 15tich hodinach(ci kolkych) ...
Vinné sú obe strany.
Exposlanec nemal túto info zatajiť nemocnici, ak je tak zmierený so svojím ochorením mal povedať pravdu bolo pred volbami. Jeho voliči by to boli pochopili, a ostatným by vzal vietor z plachiet.
A ten kto to pustil do obehu tak je vinný tiež, možno to spravil zo strachu možno z pomsty, možno z nenávisti. Nevieme kto to bol.
Tak poslanec ide drzo v duchu hesla najlepšia obrana je útok. Samozrejme, že spravil blbosť, to je jasné ako facka, sám si je toho vedomý... Mňa by skôr zaujímalo, ako to že sa vzdal mandátu až pár dní potom, čo bolo podané TO (o ktorom vraj nevedel), dosť zvláštna náhoda, že ho nepodal už predtým, resp. čo ho k tomu pohlo - po koľkých dňoch od udalosti sa zrazu spamätal a na základe čoho. Evidentne až prevalenie sa celého problemu, keby mu na to neprišli, čušal by ako voš pod chrastou. Ale veď vlastne nikoho neohrozil (tie dotazníky o zdravotnom stave by teda asi mali aj zrušiť či dať len na báze dobrovoľnosti, veď sa nič vraj nedeje, podľa niektorých, keď v nich klamete 😉 ), oľutoval, takže pre PS fanklub všetko v poradecku. Nabuduce ukradnite v samoske niečo a keď vás odhalia, olutujte, vráťte to a ešte vám hodia havajské vence okolo krku, aký ste charakter. Logika level 1000 😃
@luuubik, si si hrkla, že tu splietas nezmysly? Áno, spravil blbosť. A možno, podotýkam možno, sa dopustil správneho priestupku. Áno, nemal klamať. Odstúpil a hrozí mu v najhoršom prípade sto eurova pokuta. Mandátu sa vzdal v stredu, TO podala nemocnica až v piatok, ak máš v kalendári piatok pred stredou, ide ti naopak. Hlavne, že uvrestany magor v parlamente bol už v stredu informovaný o jeho zdravotnom stave a trestnom oznámení, ktoré nemocnica podala až o dva dni neskôr. Jemu ta kryštálova guľa funguje perfektne. A je úplne legalne, že mal informácie o zdravotnom stave cudzieho človeka. Pobavilo.
@blankaj
Ako lekár pristupujem ku každému pacientovi ako k rizikovému. Na to máme ochranné pomôcky.
Nie každý kašeľ musí byť RSV, môže to byť aj TBC. To isté platí pri infekciách prenosných krvou.
Pri náhodnom poranení a kontakte s krvou predsa existujú protokoly...
K úniku informácií o zdravotnom stave asi nie je čo dodať, je to proste hnus.
K tejto téme vec, ktorá ma včera pobavila - status pána poslanca Huliaka (odborníka na všetko od korytnačiek po medvede). Písal, že aké strašné veci sa v tom parlamente dejú, že niekto zatají takúto dôležitú informáciu...že aby sa tam človek bal ísť na toaletu🙂)
@vroni hrkla si si možno ty, alebo snupla? O mňa si hubu neobtieraj, keď ťa doma nenaučili sa slušne správať a odpovedať ľuďom normalne, tak na mňa nereaguj, lebo ti budem aj v podobnom duchu odpovedať, nech sme si kvit, spokojna? A ten, čo verí, že niekto už vedel v stredu o TO, ale chudáčik Hellebrandt nie... On sa o tom, určite dozvedel v piatok 😄 Ale tak, ak je mentálna úroveň voličov tento strany podobna ako poslancov, ktori nepoznajú rozdiel medzi 28 a 30... Alebo ktorí nevedia, že nemôžu odvolať ministra, ktori este nie je vymenovany... Alebo ktorí netušia, kedy vznikla CSR... Taki možno aj uveria, že pána poslanca osvietilo 😃 Jedna vec je istá - konal, až keď celá vec praskla - nie, že by sa v ňom samom ozvalo svedomie, nie sám od seba.
@sss777 samozrejme ze pristupujes.. ale das si len tak dvojo rukavic? ochranne okuliare? co ak ich dane oddelenie nema.co ak bezne zamestnanci nenosia ochranne plaste..... moze sa na takeho pacienta pripravit..otazka.. preco to nepovazoval za potrebne... ? mozno spi s kadekym a siri nakazu... je to nezodpovedne..

Mne pride zaujimave, ze viacero nemocnic sa vyjadrilo, ze v zivote taketo TO nepodali na pacienta. Len tak naaahodou, ci niekto v tej nemocnici nieje velmi dobry kamos so smerom.