Kam sa prihlásiť na úrad práce pri dvoch trvalých pobytoch?
Dobrý deň. Potrebujem poradiť. Mám trvalý pobyt aj na Slovensku aj v Rakusku + som v tam aj poistená. Neviem kam sa mám hlásiť na úrad práce po tom, čo som ukončila školu. Ma niekto nejaké skúsenosti ?
podľa § 3 zákona o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR platí, že trvalý pobyt je pobyt v mieste stáleho bydliska občana a občan môže mať v tom istom čase iba jeden trvalý pobyt a na jednom mieste.
Tam kde momentálne si keď si v at tak tu keď si na sk tak tam
@majusqa77 veď ma jeden na sk a v at tp neexistuje tam je to hw. Aj ja to tak mam už som toto zig razy riešila. A už ani OP netreba odovzdávať ako kedysi.
@stellarstar https://www.finsider.sk/servis/trvaly-pobyt-v-z... pred vycestovanim mas poziadat o zrusenie TP na svk. nemozes mat 2 TP
@majusqa77 môžem mať 2 tp v rámci EÚ, 2 tp v rámci jednej krajiny nemôžem mať. Čiže ani ja ani zakl temy nemame 2 tp v rámci sk. Žijem 25 r at a ver mi vela razy som toto riešila.
V tom pripade sa evidujes tam kde sa aj zdrziavas a kde chces realne aj hladat zamestnanie. Pri evidencii na Sr nemozes byt mimo SR viac ako 15kal.dni (mimo liecenia a dovolenky).
tam kde si viac ako rok zamestnana ... takze ak v rakusku pracujes tak predsa tam https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/426401-n...
Tam kde mas poistenie, cize v tomto pripade v Rakusku. Chod sa registrovat na AMS, oni uz vysvetlia co dalej a na co mas narok
@kiki68 musi ihned hlasit a za tie dni nedostane nič
Hlásiš sa tam, kde žiješ a máš poistenie.
Tam kde momentálne si keď si v at tak tu keď si na sk tak tam
@stellarstar mate nejake znenie zakona, tiez hladam presne ako na matrike povedali v kazdom state eu jedne hlavný a vela vedľajšich pobytov ale jediny tvrvaly , rakusania maju žiaľ chaos v pobytoch
@monika232323 nemozes mat 2tp. Majusqa77 to tu uz vysvetlila, mam to xkrat overene, naposledy od sudkyne. Taketo samozvane odbornicky zijuce v zahranici... to, ze im nikto neklepol po prstoch neznamena, ze smies. V rakusku je hw. Mala by si tym padom zrusit tp v sr. Ale kedze sme bordelkrajina, vlastne nemusis. A ano, biem, ze takto v pohode je vela ludi, co maju tp aj tu aj tam. Zakon nezakon
@stellarstar mate nejake znenie zakona, tiez hladam presne ako na matrike povedali v kazdom state eu jedne hlavný a vela vedľajšich pobytov ale jediny tvrvaly , rakusania maju žiaľ chaos v pobytoch
@monika232323 to teraz nejdem hľadať, ale uz na sk op môžeš mat aj zahraničnu adresu
@monika232323 nemozes mat 2tp. Majusqa77 to tu uz vysvetlila, mam to xkrat overene, naposledy od sudkyne. Taketo samozvane odbornicky zijuce v zahranici... to, ze im nikto neklepol po prstoch neznamena, ze smies. V rakusku je hw. Mala by si tym padom zrusit tp v sr. Ale kedze sme bordelkrajina, vlastne nemusis. A ano, biem, ze takto v pohode je vela ludi, co maju tp aj tu aj tam. Zakon nezakon
@jamidea tak ja som sa na toto pytala raz priamo na magistrate a ono je to tak, ze Rakusanov podla vsetkeho ren TP v inej krajine nezaujima. Pre nich je smerodajny iba HW v Rakusku. Ale ze si clovek necha ten na SK ich absolutne netrapi. Aspon take bolo vyjadrenie. Nakolko oni vraj nemaju nejak dovod dohladavat kde ten clovek je mimo Rakuska. Cize ked odvadza v AT, aj tak ma vsetko v AT. Myslim, ze sa muselo podavat to druhe danove este na SK, cize zase o tom ten system musel vediet. Len kym im nechybaju nejake prachy, tak ich to podla vsetkeho nezaujima. Iny pripad je Nemecko, tam viem, ze to dost riesia. Tiez riesia napr dan z cirkvi. Toto AT, kym sa sama nehlasis vobec neriesi.
@monika232323 to teraz nejdem hľadať, ale uz na sk op môžeš mat aj zahraničnu adresu
@stellarstar toto sa menilo, predtym sa nedalo mat HW a SK obciansky. Toto nejak teraz pred par rokmi obnovili, ze to ide
@jamidea tak ja som sa na toto pytala raz priamo na magistrate a ono je to tak, ze Rakusanov podla vsetkeho ren TP v inej krajine nezaujima. Pre nich je smerodajny iba HW v Rakusku. Ale ze si clovek necha ten na SK ich absolutne netrapi. Aspon take bolo vyjadrenie. Nakolko oni vraj nemaju nejak dovod dohladavat kde ten clovek je mimo Rakuska. Cize ked odvadza v AT, aj tak ma vsetko v AT. Myslim, ze sa muselo podavat to druhe danove este na SK, cize zase o tom ten system musel vediet. Len kym im nechybaju nejake prachy, tak ich to podla vsetkeho nezaujima. Iny pripad je Nemecko, tam viem, ze to dost riesia. Tiez riesia napr dan z cirkvi. Toto AT, kym sa sama nehlasis vobec neriesi.
@kiki68 prave ze nemci daju hned trvaly pobyt a podpisat papierov aj 10.ze nwchcem socialku, ze so. Dosla za účelom len zarobku, alze mam centrum zaujomv na sk, pod. Vtedy nerobia problemy . Rakisania maju chaos ked len co i len k lekarom sa idu v at uz sa boja o ich peniaze a pod. Aj tak chodim viac na sk k lekárom. Len v at je nehbenwohnzitz vedlajsi, hauptwohnsitz hlavný a dauertanthlatwohnzit trvalý ten je ale len po 5 rokoch pobytu v at. Oni tvrdia ze trvaly je hauptwohnsitz ale ani právne ani prekladom to nesedi. Len oni si idu dute hlavy rakuske svoj nazor.
@jamidea od sudkyne na sk ci v at ?
@kiki68 prave ze nemci daju hned trvaly pobyt a podpisat papierov aj 10.ze nwchcem socialku, ze so. Dosla za účelom len zarobku, alze mam centrum zaujomv na sk, pod. Vtedy nerobia problemy . Rakisania maju chaos ked len co i len k lekarom sa idu v at uz sa boja o ich peniaze a pod. Aj tak chodim viac na sk k lekárom. Len v at je nehbenwohnzitz vedlajsi, hauptwohnsitz hlavný a dauertanthlatwohnzit trvalý ten je ale len po 5 rokoch pobytu v at. Oni tvrdia ze trvaly je hauptwohnsitz ale ani právne ani prekladom to nesedi. Len oni si idu dute hlavy rakuske svoj nazor.
@monika232323 pozor Hauptwohnsitz nie je Anmeldebescheinigung, cize povolenie k pobytu. To su dve separatne veci, HW sa robi na kazdom lokalnom Magistrate/ Gemeindeamt, Anmeldebescheinigung spada pod BH, cize uplne inu instituciu a je tam lehota, pri HW vydaju Meldenzettel, ten potom clovek pouzije pro Anmeldebescheinigung. Po 5 rokoch sa nemeni HW, ale moze sa menit status pobytu z toho Anmeldebescheinigung na Dauernhaft Aufthenhalt. Toto je zase na vybavovacku cez BH, po 7/8 rokoch mozes dat Antrag na zmenu obcianstva. Ale HW sa meni iba, ak sa meni adresa. Podobne pridavas/ odoberas NW. Meldenzettel ma kazdy podla adresy. Ale pobyt na SK sa na Meldenzettel neuvadza, na Anmeldebescheinigung sa tiez neuvadza adresa na SK. Toto ich nezaujima, tam je dolezite cislo pasu.