Kataster - zápis budovy

evica17
2. nov 2021

Ahojte, vyzna sa niekto v katastri ? Potrebujeme kvoli hypoteke dat zapisat stavbu- hospodarsku budovu, ktore je momentalne na LV vlastnictva vedena len ako zastavana plocha. Co nam k tomu treba ? A nasledne chcu aby sme zriadili zalozne pravo v banke k tejto budove.

draik
2. nov 2021

@evica17
Podľa toho, či bola postavená na čierno alebo na ohlášku/stavebné povolenie.

ewelyn3
2. nov 2021

Jedna sa o stavbu ktora je rozostavana alebo dokoncena?
Bolo pre nu vydane stavebne povolenie alebo kolaudacne rozhodnutie?

evica17
autor
3. nov 2021

@draik tak hospodarska budova, bola postavena uz riadne davno, klasicke humno...tazke pravdepodobne asi nacierno.

evica17
autor
3. nov 2021

@draik ako kukala som co to na internete, a tam treba od obce kolaudacne rozhodnutie a to asi nebude ked je nacierno

ewelyn3
4. nov 2021

@evica17 zalezi kedy "davno" bola postavena. Pred rokom 1976?
Ak ano, nemusela mat stavebne povolenie ani kolaudacne rozhodnutie. Stavebny zakon, ktory u nas plati, je totiz z roku 1976. Stavby stavane pres tymto rokom boli casto bez povolenia, alebo len s ustnym suhlasom starostu.
Ak date cestne prehlasenie, ze stavba je s pred roku 1976, dolozite zamerianie stavby geodetom =geometricky plan, a nasledne poziadateobecny urad, aby vam obec na takuto stavbu pridelila supisne cislo, s geometrakom a so supisnym cislom vam ju kataster zapise. A mozete cerpat hypo.

h2
5. nov 2021

@ewelyn3 👍 Ja už len doplním, že na pridelenie supisneho čísla bude autorka potrebovať aj zameranie adresného bodu (GPS súradnice vstupu do budovy). To urobí geodet, mal by v tomto prípade automaticky ku Geometrickému plánu.
@evica17

evica17
autor
5. nov 2021

@ewelyn3
@h2
Dakujem za rady, bo sme boli v obci o tom kolaudacnom a povedali ze to take ani nie je. Ale nevedeli povedat co treba. A geometricky plan je nutny, ak je v katastralnej mape budova vykreslena ako zastavana plocha a nadvorie ?
A supisne cislo sa prideluje aj hospodarskym budovam ?
A nam.hypo uz dali a aj.cerpame. Len v podmienkach bolo ze dat dodatocne zapisat humno.ako budovu a nie len zastavanu.plochu a nadvorie

h2
5. nov 2021

@evica17 Ak by to nebolo podmienkou banky, nebolo by potrebné to riešiť. Na Slovensku je kopa stavieb, ako táto vaša hospodárska budova. Nie je s tým potrebné nič robiť, až kým sa niečo nerieši. Keďže u vás to banka vyžaduje, je treba urobiť geometrický plán, lebo sa mení druh pozemku. Oslov nejakého geodeta, on už bude vedieť, čo treba vo vašom konkrétnom prípade. Bez geometrického plánu to kataster nezapíše.

simca06022011
5. nov 2021

nemusi byt na cierno, moze to byt stavba, len pred desatrociami sa nekolaudovalo. To sa len postavilo a podpisalo. My mame takto obrovsky sklad a kolaudacia k nemu vobec nie je. My to mame samozrejem zapisane, kedze uz v novodobej ere sa to pouziva na podnikanie (inak centrum mesta) ale kolaudaciu si budeme robit dodatocne.
Otazne je ze preco to banka potrebuje riesit, vy idete to "humno" prerabat? ci ako? lebo napr. u otca sme toto riesili, stavbu domu a tiez su tam tieto zastavane plochy: stodola taka dlha vysoka... a nic taketo nechceli od nas, kedze stavalo mimo.

ewelyn3
5. nov 2021

@evica17 ano, je nutny geometricky plan, lebo v katastri je sice druh pozemku "zastavane plochy", ale nie je na nom evidovana ziadna budova. Ten geometrak prave urobi to, ze zameria (vytvori v katastri) stavbu na pozemku.
Ano, supisne cislo sa prideluje aj hospodarskym budovam. Od roku 2015 musi mat kazda stavba supisne cislo, bez neho ju kataster nezapise do listu vlastnictva.
Neni to nic narocne, drzim palce, aby ste to zvladli 😉

evica17
autor
7. nov 2021

@simca06022011
@ewelyn3 dakujem, velmi ste mi pomohli. Na stranke katastra to maju velmi biedne popisane, tusteto paradne zhrnuli.

1bubko2
16. sep 2022

ahojte, chceme brat hypo a na jednej z parciel pozemku,na ktorom staviame, je hospodárska budova (polka na našej strane polka na susedovej -vtedy v rámci šetrenia miesta tak stavali )Na katastri na tej budove svieti súpisné číslo, ale na LV je to Zastavaná plocha a nádvorie. Parcela tvorí tretinu pozemku (192m2) a znalkyňa ju do posudku pre banku navrhuje nedať, lebo banka vraj bude mať výhrady a škrte to.Neviem v akom roku to bolo stavané, ale na čierno to asi nebude keď to má súpisné číslo či? Myslite, ze by ya s tým na katastri dalo niečo spraviť ? Len dúfam že nie geometrický plán :D teraz sme jeden po 3 mesiacoch doriešili .

ewelyn3
16. sep 2022

Ak ma stavba supisne cislo, nie je to cierna stavba. Je riadne existujuca, o com ti vie dat potvrdenie obecny urad, v ktoreho katastri ta budova stoji. Vacsinou sa to nazyva potvrdenie o prideleni supisneho cisla. To co si odfotil vsak este neznamena, ze ta stavba ma supisne cislo. Iste to bude, az ked budes mat to potvrdenie z obecneho uradu.
Druha vec je, ze stavba na zaklade potvrdenia moze byt teda legalne postavena, ale stale papierovo "neexistuje", pretoze nie je zapisana v katastri na ziadnom LV. To sa da dosiahnut jedine tym, ze ju das zamerat geometrickym planom. Ku GP potom prilozis potvrdenie z uradu o supisnom cisle a spolu to odnesies na zapis do katastra.
Znalkyni by teoreticky na vyhotovenie posudku pre banku mohlo stacit len to potvrdenie, ale do buducnosti by som si urcite vyriesila aj zapis tej hospodarskej budovy do katastra. Nehnutelnosti treba mat v poriadku a realny stav v terene musi byt v sulade so stavom na LV, inak ta to stale bude dobiehat.
Drzim palce, da sa to vyriesit, chce to len trpezlivost 😉👍

evica17
autor
17. sep 2022

@ewelyn3 no ono mi sme kúpili dom aj s humnom, a banka mala dodatočnú podmienku že humno musíme zapísať do katastra nie ako zastavanú plochu a nádvorie ale ako budovu na pozemku. Na katastri nám povedali že tak ako som tu dostala radi sa to nedá,lebo v kúpnej zmluve nemáme napísané že kupujeme budovu humna,ale iba tu zastavanu plochu a nádvorie pod humnom. Tak sme museli spraviť novú kúpnu zmluvu na humno, od staviteľ humna, to jesť babky predávajúceho,ktorá ešte žije našťastie, inak by nám nevedeli zapísať budovu,obec nám dala.osvedcenie o dátume stavby a stavitelovi. A následne s týmto nám to zapísali na katastri,žiadny geometrický plán ani nič nepotrebovali.

ewelyn3
18. sep 2022

@evica17 vtedy sa asi jednalo o pripad, kedy sa budova humna nachadzala cela na parcele zastavanych ploch. Ak je pozemok pod stavbou rovnako velky ako stavba na nom, t.j. hranice parcely su akoby priemetom stavby na zemskom povrchu, nie je potrebny geometricky plan na zapis stavby do katastra

evica17
autor
18. sep 2022

@ewelyn3 no geodet nerobil geometrický plán presne preto čo si ty pisala, iba zameranie adresneho bodu, a ani to netrebalo

michael21
25. mar 2024

Dobrý deň, ak sa môžem opýtať ako ste to doriešili ja mám teraz podobný problém a tvrdia mi, že keď by aj zapísali hospodárku budovu postavenú pred rokom 1976 tak by bola zapísaná na vtedajšieho stavebníka nie na mňa ako terajšieho vlastníka čo by bol problém. Ďakujem za odpoveď.