icon

Kde môžem nahlásiť sestričku v ambulancii lekára, ktorá zneužíva paragrafy?

29. jan 2022

Existuje spôsob ako a kde nahlásiť sestričku v ambulancii praktického lekára, ktorá doslova rozdáva paragrafy? Kľudne Vám dá niekoľko opečiatkovaných a vy ste len dopíšete dátum doma ako Vám to bude vyhovovať....Jedna zamestnankyňa ma týmto rozčuľuje a zneužíva systém. Keď bola moja kolegyňa na vyšetrení (má rovnakého lekára), sestrička sa jej rovno opýtala či nechce na domov viac....

laurika999
29. jan 2022

@lucilaines veď súkromník viac vypečie zo zamestnancom, ako zamestnanec s ním. A teraz v čase korony obzvlášť. Len, aby ušetrili súkromníci. Len ako nevyplatiť odmeny, prémie, čo neuznať ....tak prečo by zamrstnanec nevyužil svoje právo zo zákona ?

zalka
29. jan 2022

@h2 no ja neuveriteľné na tom vidím, to... že to bolo obdobie medzi sviatkami.
Ako neriešila by som to vtedy keby mi nedal tú blbú otázku koľko má volných paragrafov. Čiže zneužívanie.
A celý rok mama nepotrebovala lieky od lekára, lebo za celý rok takto paragraf nevyužil. Ako sorry ja seno nežerem ...
kedže nebola k tomu interná smernica vypracovaná, tak paragraf mal uznaný... celý deň samozrejme ... ale šlo o zneužívanie ...

laurika999
29. jan 2022

@zalka medzi sviatkami lekári neordinujú ?

h2
29. jan 2022

@zalka Ale dokázať to nemôžeš, či?

zalka
29. jan 2022

@laurika999 vieš čo, poniektorí nie. A toho lekára jeho matky som nezisťovala. Ako som písala paragraf mal zaplatený.
Ja som písala o svojom názore, že to bolo hrubé zneužívanie. A nehlásila som mu koľko má "volných" paragrafov do konca roka .
A ani další rok som mu to nehlásila.

apolka77
29. jan 2022

@lucilaines pri väčších firmách predstavujem si automobilky napr.je suma 40 000 na 100 zamestnancov za cely rok (7dni priepustka) úplne zanedbateľná. Tam sa krútia také miliardy že toto je malicka smietka ktorú zamestnávateľ vôbec nepocíti.
Banálna výhovorka.

laurika999
29. jan 2022

@apolka77 presne tak ...

laurika999
29. jan 2022

@apolka77 a malé firmy len vymýšľajú ako zo zamestnancom vypiecť. Hlavne, že požadujú nadčasy, ktoré aj tak nepreplatia ...

zalka
29. jan 2022

@h2 ak ideš k obvodnému lekárovi a máš ho v meste kde bývaš, tak stráviš u neho 8 hodín? lebo ja nie, tak max. 3 hodiny ak mal plnú čakáreň.

A áno aj ja mám lekára, ktorý nemá problém vydať potvrdenie na celý deň. Aj môj zubár mi vydal potvrdenie na celý deň ak mi trhal zub. Ak som šla plombovať tak som odbehla z roboty mala som to 5 minút pešo k zubárovi, a za pol hodky som bola späť a ten chýbajúci čas som odrobila. A áno ak by som po plombovaní, mala opuchnutú hubu tak by som do roboty nešla, alebo v bolestiach. Ináč som sa vrátila do práce.

A áno aj ja som chodila s mamou dva krát do týždňa na chirurgiu na preväzy po operácii členka, po zlomenine ( nemohli sadrovať kvôli dekubitu ) a tam som vysedela s mamou 4-5 hodín, dva krát do týždňa a ani jeden paragraf som nepoužila za 8 týždnov čo som ako debil tam behala a riešila. Chýbajúci čas som odpracovala,. lebo mna v robote nemal kto nahradiť a robotu trebalo mať spravenú. Lebo malá firma nemá dve mzdárky napr.

A boli zamestnanci, ktorých som vyslovene musela upozornovať aby mi doniesli papier od lekára, lebo som vedela že boli u lekára a vracali sa nazad do práce. A boli taký čo využívali. Každý dostal zaplatené.
A neriešila som ... nepátrala som ... a ver tomu, keby chcem tomu zamestnancovi ublížiť tak ako prvé by som volala lekárovi a informovala sa kedy bola dotyčná mama na kontrole od kedy do kedy, a potom by som riešila, že mal zamestnanec prísť do práce na zvyšný čas.

A to bol zamestnanec, ktorý si dovolil na služobnej ceste ostať na ubytovni, neísť k zákazníkovi v jeden deň ale do smenovky si napísal, že celý den odpracoval pričom ho prespal na ubytovni. Takže sprav si názor sama.

zalka
29. jan 2022

@apolka77 vieš čo veľké firmy majú smernice, uznávajú pol dnové priepustky , a ak chcú zamestnanci celý den tak musia mať priepustky min. od dvoch lekárov .
Nie je firma ako firma.
Všetko je o smerniciach, a o tom ako sú nastavené pravidlá.

apolka77
29. jan 2022

@zalka však mne je jasné že viac je zneužívaný zamestnanec ako zamestnávateľ viď. ako píšeš smernice ...našťastie u nás v práci žiadne nie sú resp.ak idem k dr.mam to na celý deň a je to v pohode...ale to je môj pohľad...
Napr. Ráno mi je zle, zvraciam, zavolam svojej dr. Muž pôjde po priepustku ale mne je zle celý deň....prečo by som mala doniesť priepustku od dvoch dr.? Ako z tohto hľadiska mi to príde zneužívanie moci zamestnávateľa...

martinkatinka
29. jan 2022

@alchemilkazltozelena narok ani, ale s dovodom. Nie ze mam priepustku, tak si spravim den volno. Je to na navstevu lekara.

zalka
29. jan 2022

@apolka77 vieš ak ti je zle, ja problém nevidím. Ale ani ty nevieš že o dva týždne ti bude zle, a zisťuješ u mzdárky koľko máš volných paragrafov, lebo vieš, že o dva týždne ti bude zle.
Ja dovtedy som neriešila kde sú čo robia ... doniesli papier mali zaplatené ... neriešila som.
Ale ak by si bola na mieste zamestnávateľa resp. mna ako mzdára a príde za tebou zamestnanec a opýta sa ťa na volné paragrafy, tak sa ozvú všetky kontrolky v tebe.
To si dovolím ísť s takou otázkou za kamarátom kamarátkou .. a nie za niekým, kto mi robí mzdy a koho nepoznám. Rozumieš o čom píšem ja.

Upozornila som zamestnávateľa na to správanie. A ako bolo spomenuté, také veci sa zohľadnujú aj pri tej výplate a prípadnom zvýšení platu, resp. skôr pri osobnom hodnotení.
A áno, mnoho zamestnávateľov má napr. odmenu za to ak nejdeš do lekára a nečerpeš paragraf tak máš + k výplate.
Ak do lekára ideš že si chorá, tak ti je jedno tie eurá. Alebo to riešiš mimo pracovného času, ak máš tú možnosť.

lucyloves
29. jan 2022

@zalka a čo že sa pýtal koľko ma dni kedy môže ísť k lekárovi a ma to preplatene? Nechápem čo ta to rozčuľuje že sa to pýta, ma snáď na to právo a ty si tam asi aj na to aby si mu dala tieto informácie, môže sa to pýtať z rôznych dôvodov ale to nie je tvoja vec

zalka
29. jan 2022

@lucyloves nie nie som povinná mu túto informáciu poskytnúť, má výplatné pásky môže si to pozrieť tam a spočítať si koľko § minul.
Ak je niekto chorí, tak sa nepýta takú info a ide k lekárovi ked potrebuje, s ohľadom na to, že bud ak má prečerpané čerpe dovolenku alebo náhradné voľno.

lucyloves
29. jan 2022

@zalka pokial viem tak zamestnavatel by mal aj vysvetlit zamestnancovi, ak niečomu na výplatnej páske nerozumie a odpovedať mu na otázky, to už kde sme, dokonca je povinný mu poskytnúť aj iné informácie čo na výplatnej páske nie sú a zamestnanec ma na to právo a keď si už taká premudrela, píše sa, keď je niekto chorÝ

anaj_janka
29. jan 2022

Pls pories najskôr vládu 🤗 a potom obyčajneho človeka. Vieš,že aj ty svojim správaním rozčuľuje s iných? Krásny čítať na nástenke "nechaj to byť" 💖

zalka
29. jan 2022

@lucyloves vieš čo nie som premúdrelá,
a áno ak niečomu na páske nerozumie vysvetlím ... ale nemienim zrátavať 1+1+1+1+... toľko z pások si zamestnanec zráta aj sám. Hádam toľko inteligencie pobral .

apolka77
29. jan 2022

@zalka vieš čo nám vedúca nie raz povedala
" Dievčatá ak si nie ste iste, zavolajte si na mzdové koľko ešte máte paragrafov" takže asi tak...tiež neviem prečo by si to nemohla povedať keď nárok na to má,,,a či to je zneužívanie alebo nie nechaj už na zamestnancovi.... U nás sa to vôbec nerieši, áno idú k dr.aj na hodku, dve a zoberú si celý deň voľna ... A čo?
Tie platy na Slovensku sú veľa x také že sa mnohým ľuďom ani nečudujem...s prepáčením zamestnávateľ ich odrbava prečo by oni nie. ..keď to ešte majú zo zákona nárok...zneužívať zákon neznamená ho porušovať....my sme mali vždy fér vedúcu,,,hovorila dievčatá, robíme do výšky svojich platov...asi tak ..

lucyloves
29. jan 2022

@zalka tak asi tomu dostatočne nerozumel, keď sa to pýtal a myslím že nepatris medzi tie prijemne osoby, že by sa ta to prišiel opýtať len tak, aby ta videl a pozdravil

laurika999
29. jan 2022

@zalka Ale Ty ak nie si zamestnávateľ, ale tiež si na to pracovisku "iba" zamestnaná, ako mzdárka, tak ten dotyčný, čo sa ťa to pýtal je tvoj kolega. Tak načo Ťa to trápi, veď Ty mu tie paragrafy predsa nepreplácaš. Načo je to dobré robiť v kolektíve dusno ?

aandrea9
29. jan 2022

@sasa1310 a co je zamestnávateľa do zdravotného stavu zamestnanca? Už nehovoriac o cakacich dobách v čakárni. Nie každý má ecasenku.

sasa1310
29. jan 2022

@aandrea9 zamestnávateľ sa nepýta na zdravotný stav zamestnanca, ale či navštívil ten deň daného lekára. To sú 2 rozdielne veci. A áno, na to majú právo

zalka
29. jan 2022

@lucyloves vieš čo skús si pozrieť všetky moje príspevky na tomto fore a potom hodnoť mna ako osobu, aká som bola v zamestnaní taká som tu.
Vždy sa snažím pomôcť, odtiaľ potiaľ.

@apolka77 vieš ak máš niečo rozrobené, a ťa vyruší taký zamestnanec roka tak určite nehodím všetko za hlavu aby som mu okamžite vyhovela. A vždy som zastávala názor ako ty ku mne tak ja ku tebe. A on práve vzorom nebol, takže aký požič taký vráť.

@laurika999 bola už nie som, odišla som ... a prečo ma to trápilo? Pre prístup, som zrejme iná generácia. Ale ľudia čo tam boli zo začiatku boli zlatí, dodnes vychádzame spolu. Bol to kolektív, nepodrážali si nohy - skôr sa podržali a pomohli si. Potom sa to rozpadlo a tí čo tam prišli tak to boli sebci. Ja Ja ja a len ja, a iné ma nezaujíma ... taký prístup. Takže prispôsobila som sa. Ani oni mňa nezaujímali. Mňa platil zamestnávateľ, plnila som pokyny jeho, odpovedala na otázky jemu, zodpovedala sa jemu ... nie zamestnancom.

lucyloves
29. jan 2022

@zalka až tak ma nezaujimas, aby som si pozerala tvoje príspevky a no neviem, za kolegyňu by som ta nechcela a osobne ani za zamestnankyňu, skus radšej popracovať na svojom zmýšľaní, správaní a aj na pravopise, nech nerobíš tomu svojmu zamestnávateľovi hanbu

apolka77
29. jan 2022

@sasa1310 aha takže som sa dozvedela že meno s priezviskom a či v daný deň bol nebol u dr a či to bolo nutne k jeho zdr.stavu na cely den ..nie sú osobné údaje...zaujímavé.🤦
Zamestnávateľ nemá čo telefonovať ak už nech zdvihne rit a ide priamo k dr.s potvrdením že je naozaj zamestnávateľ, inak porušujú obaja aj dr zákon....

laurika999
29. jan 2022

@zalka Ako mzdárka si povinná odpovedať zamrstnancovi, na otázky, ktoré sa týkajú aj takýchto vecí. To je v tvojej náplni práce. A keď si sa zodpovedali iba zamestnávateľovi, čo tu riešiš zamestnanca na 5 strán. Prišiel - opýtal sa. Odpovedala si mu = ďalej Ťa ten dotyčný nemusí trápiť.

sasa1310
29. jan 2022

@apolka77 zamestnávateľ má o tebe iné osobné údaje, ktoré si mu s radosťou poskytla. Tak sa tu teraz nehraj na ochranu osobných údajov. A áno, má právo telefonovať a zistiť si, či mu má preplatiť všetky hodiny za ten deň, alebo iba niektoré. Viac nemám o čom diskutovať.

ankare
29. jan 2022

Nezavid a nebuď zlomyselna.

zalka
29. jan 2022

@lucyloves ešte, že sa ti nevnucujem hah ... mimochodom všimla som si, že ak niekto nemá na fore argumenty, tak rieši pravopis.
Tak rieš ďalej svoje veci a svoje záležitosti.

@laurika999 ako mzdárka som toho robila oveľa viac, za zamestnancov ... kým neprekročili medze, a prestala som robiť veci za nich. Práve skrz ich prístup. A ak si čítala, tak som písala, že zaplatené dostal - nevyhodila som mu ten paragraf, nehrala som sa na neviem čo aby som mu paragraf neuznala.
Info o otázke položenej šla zamestnávateľovi.
A táto téma je o zneužívaní paragrafov , a k tomu som sa vyjadrila, že to sa mi nepáčilo. Bodka.