icon

Kedy môžem žiadať parkovací preukaz pri skleróze multiplex?

20. máj 2026

Ahojte. Sestra má SM, 45% ZŤP. Momentálne má zhoršený stav aj na MR, poruchu rovnováhy a problém s chôdzou. Je v prehodnocovaní stavu v Soc. poisťovni posudkovým lekárom. Čaká. Chcem sa opýtať, od koľko % sa dá vybaviť parkovací preukaz? Ďakujem za slušné odpovede k téme, hlavne ak máte skúsenosť.

anonym_e2dde6
20. máj 2026

@anonym_autor Podmienkou je, aby chodila do práce. A nezáleží na percentách, ale na tom, či odborný lekár potvrdí, že je osoba odkázaná na indiviuálnu dopravu. Riešili sme pre dieťa, pokiaľ nie je slepé na obe oči, alebo dokáže prejsť na zastavku, neschvália. U dospelých neviem, ako to je.

martul
20. máj 2026
@anonym_e2dde6

@anonym_autor Podmienkou je, aby chodila do práce. A nezáleží na percentách, ale na tom, či odborný lekár potvrdí, že je osoba odkázaná na indiviuálnu dopravu. Riešili sme pre dieťa, pokiaľ nie je slepé na obe oči, alebo dokáže prejsť na zastavku, neschvália. U dospelých neviem, ako to je.

@anonym_e2dde6 podmienka chodenia do práce je blbosť.

zuzanaete
20. máj 2026
@anonym_e2dde6

@anonym_e2dde6 Nemylis si to s prispevkom na auto?

anonym_341abe
20. máj 2026

Na sociálnej poisťovni ju prehodnotia, tak odovzdá vlastne tie iste správy na úrad Prace ktorý posudzuje poruchu funkčnosti svojimi vlastnými lekármi bez ohľadu na sociálnu poisťovňu - môže zúfať náraz o ZŤP aj o parkovací preukaz (môžu uznať len jeden, obe alebo vôbec) - percenta sa dajú nájsť na stránke úradu Prace.

doriiis
20. máj 2026
@anonym_e2dde6

@anonym_e2dde6 .... Svokra je dôchodkyňa, do práce nechodí už pekných pár rokov a preukaz ma

autor
20. máj 2026
@anonym_e2dde6

@anonym_e2dde6 tvoja rada určite nesúvisí s mojou otázkou.

janickadr
20. máj 2026

@anonym_autor Parkovaci preukaz suvisi so sposobilostou chodit a presuvat sa, nesuvisi s percentami.. A suvislost s chodenin do prace a parkovacim preukazom je blbost, praca je naviazana na prispevok na auto...

autor
20. máj 2026
@anonym_341abe

Na sociálnej poisťovni ju prehodnotia, tak odovzdá vlastne tie iste správy na úrad Prace ktorý posudzuje poruchu funkčnosti svojimi vlastnými lekármi bez ohľadu na sociálnu poisťovňu - môže zúfať náraz o ZŤP aj o parkovací preukaz (môžu uznať len jeden, obe alebo vôbec) - percenta sa dajú nájsť na stránke úradu Prace.

@anonym_341abe informácie si vieme dohľadať, zaujímajú ma skôr osobné skúsenosti. Kedysi sa preukaz ževraj vydával nad 50% ja fakt netuším ako to je teraz.

doriiis
20. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_341abe informácie si vieme dohľadať, zaujímajú ma skôr osobné skúsenosti. Kedysi sa preukaz ževraj vydával nad 50% ja fakt netuším ako to je teraz.

@anonym_autor ... To nebude na %.Svokra je už starobný dôchodca a parkovací preukaz ma, aj jej ho ,, obnovili" v čase, keď už bola starobný dochodca

janickadr
20. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Je to tak, ako som pisala. Kazdy mesiac pisem nejaku ziadost na ZTP, tak viem, co tam pisem... A viem, co sa schvaluje...

anonym_341abe
20. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor áno 50% ktoré musí posúdiť lekár z úradu Prace. Mám osobnú skúsenosť.

janickadr
20. máj 2026
@anonym_341abe

@anonym_autor áno 50% ktoré musí posúdiť lekár z úradu Prace. Mám osobnú skúsenosť.

@anonym_341abe Moj manzel ma menej % a ma ZTP...

anonym_341abe
20. máj 2026
@janickadr

@anonym_341abe Moj manzel ma menej % a ma ZTP...

@janickadr tak ho musel posúdiť posudkový lekar z úradu Prace na viac %. Jedna vec je aký dostáva invalidný dôchodok zo socialnej poisťovne, tam moze mat 60% napríklad kvoli diagnózam ale poruchu funkčnosti môže mat len na 40%. Muž ma na SP práve kvoli skleróze multiplex 70% (pridružené iné veci) pred pár rokmi ho na úrade Prace posúdili ako 40% a preukaz TP nedostal (bavíme sa len o preukaze nie o kartičke do auta), neskôr sa mu stav mierne zhoršil, dal to posúdiť znova a dali mu 60% aj parkovací.

anonym_2cb56c
20. máj 2026

Po novele zákona už nie sú percenta, už sa len určuje či je odkázaná alebo nie na parkovací preukaz. Dajte si žiadosť o parkovaciu preukaz na príslušnom úrade a príde Vám odpoveď, zdokumentujte najmä neurológiu , nech je tam poriadne popísané aké má ťažkosti, ako sa stav zhoršil, ako je mobilná. Priložte všetky vyšetrenia kam chodí, ak napr. aj ortopéd tak aj ortopéda, ak psychiter aj psychiatra . Držím palce. Ak už poberá niečo z Úradu nejaké peňažné príspevky, neodporúčam integrovany posudok, tam sa dosť veci teraz po novom odnima ak nepoberá nič môže si požiadať aj o integrovaný - tam sa vyjadria tiež aj k parkovaciemu. Ale na preukaz je lehota 45 dní na Integrovaný 60 ale čo viem čaká sa oveľa dlhšie nakoľko úrady nestíhajú.