Kedy podať trestné oznámenie pri neplatení výživného?
Zienky mam otazku tyka sa to vyzivneho na malu ked byvly priatel neplati necele tri mesiace presne ma platit k 15 dnu k mesiaci a neplati uz treti mesiac tak to trestne oznamenie sa da podat uz toho 16 ci sa musi pockat az do konca mesiaca???
Dakujem.Tak v pondelok idem na policiu..Ale socialka mi asi nebude davat nic ,kedze mi daval aspon čast...??
@tereza36 Ak ti ma mesacne prispievat na vyzivu ciastkou 332,- €, tak takuto ciastku je povinny aj kazdy mesiac platit k tvojim rukam a to v plnej vyske. Za neplnenie vyzivovacej povinnosti sa povazuje aj to, ak ti vyzivne neuhradza v plnej vyske. To znamena, ze ak ti trikrat posle vyzivne, ale nie v plnej vyske, tak mozes podat trestne oznamenie. Z toho co si napisala ako ti od maja na vyzivne prispieval vyplyva, ze uz trestne oznamenie podat mozes. Potrebujes k tomu iba rozsudok o urceni vysky vyzivneho, na ktorom bude peciatka o vyznaceni pravoplatnosti rozsudku, rodny list dietata, potvrdenie o navsteve skoly. Rodny list a potvrdenie o navsteve skoly nemusis mat hned pri podani trestne oznamenia, mozes ho dorucit aj dodatocne, ale moze ta policajt poslad domov ak ho nebudes mat, preto ak by tak urobil tak mu povedz, ze aj napriek tomu trvas na podani trestneho oznamenia a ostatne dorucis dodatocne. Podat trestne oznamenie mozes aj v tom pripade, ak nemas vysku vyzivneho urcenu sudom, v takomto pripade otcovi dietata vyplyva povinnost prispievat na dieta zo Zakona o rodine. Potom do trestneho oznamenia budes uvadzat aku vysku vyzivneho by podla teba mohol otec na dieta prispievat kazdy mesiac, poratas mu mesiace, za ktore ti ziadne vyzivne neposlal a je to 🙂
@tereza36 je uplne jedno ci si nezamestnana, alebo na MD, to nema ziaden vplyv na trestne oznamenie. Co sa tyka socialky, tak ta je povinna ti vyplacat nahradne vyzivne, ak nemas prijem a splnas podmienku, ze ti otec dietata nezaplatil vyzivne tri mesiace. Najlepsie urobis ak podas trestne oznamenie na policii, vypytas si od policajta potvrdenie o tom, ze si trestne oznamenie podala, alebo ak bude ochotny nech ti prefoti trestne oznamenie a s tym potom pojdes na socialku ziadat nahradne vyzivne, kde uvedies tie iste skutocnosti ako do trestneho oznamenia. Ak ti uz bude socialka vyplacat nahradne vyzivne tak potom si uz len davaj pozor nato, ze ak ti v danom mesiaci zaplati nahradne vyzivne aj socialka aj otec dietata, tak potom musis toto vyzivne socialke za mesiac, v ktorom ti otec dietata vyzivne uradil vratit, aby si to potom od teba socialka nevymahala.
ahojte som rozvedena 14rokov, cely cas som vychovavala dceru zo zivotneho minima, pretože zbytok mi mi exekucne stahuju dlhy za exmanzela. Moja dcera sa rozhodla, ze ma nenavidi a viac sa ku mne nevrati a ostava u otca. Oznamila mi to vo februari a v marci som jej oznamila, ze ked si to tak praje budem jej posielat aj pridavky aj vyzivne, napriek tomu ze dcera je stale sudom zverena do vychovy mne a ziaden sud mi nikdy neurcil platit vyzivne, podal na mna ex trestne oznamenie za neplatenie vyzivneho a aj som obvinena .Ked som sa pytala vysetrovatela ako je mozne niekoho obvinit, ked neporusil ziadne sudne rozhodnutie, bolo mi povedane ze sa to moze a moze sa to vdaka tomu ze moj byvaly je policajt a veduci vysetrovatela je jeho velmi dobry kamarat, takze baby moje vy sa neviete domoct vyzivneho aj ked ho mate prisudene a ja som behom par mesiacov tahana kade tade ako nejaky zlocinec. Samozrejme to beriem ako velky uder pod pas a po dvoch kolapsoch som sa musela zacat liecit na psychiatrii, tym padom som uz prisla o pracu a aby toho nebolo dost moj psychiater ma vyhodil, leboza nim bola kriminalka . TAK A TERAZ NECH NIEKTO ROZPRAVA O SPRAVODLIVOSTI, v nasom state maju pravdu len bohatí a tí co maju konexie :((((((( A aby som nezabudla, vyzivne som dcere vyplatila 1.-9.2012.
ahojte, tiez mam taky problem... su to uz 3mesiace, co neplati na dve deti, zajtra sa chystam podat trestne oznamenie, ale pri rozvode sud umoznil exmanzelovi stretavat sa s detmi v stredu a v nedelu. vyzivne neplati, no na stretnutia chodi! vie mi niekto poradit,ako postupovat? na stretnutiach sa deti vypytuje co mame nove,atd...nadava na mna, proste ich manipuluje, no ked ich na stretnutie nepripravim a da to na sud, dostanem pokutu! on je proste prototyp, ktory neplati, ani nijako inak na deti neprispieva, ale chodi na stretnutia.
@ellissa1 co sa tyka stretavania otca s dietatom ak to ma urcene sudom, tak samozrejme by si to mala aj dodrziavat. Obcas sa mozes vyhovorit nato, ze mu deti nedas, lebo su chore o com ho dopredu este nez sa zacne styk s detmi upozorni aspon cez smsku. Potom by som to riesila podanim navrhu na sud o zuzenie styku rodica s detmi a do odovodnenia by som tam uvadzala, ze ta pred detmi uraza, nadava na teba, ze ich manipuluje, ze deti su po styku s otcom nezvladnutelne, alebo ze su psychicky znicene. Ale musis mat naozaj dobre argumenty, aby sud styk s otcom zuzil na minimum. To, ze sa s detmi stretava nema vplyv nato, aby platil vyzivne. Vyzivne musi platit aj v pripade, ze sa s nimi stretava, takze smelo mozes podat trestne oznamenie. Pripadne aj exekuciu ak ma vodicsky preukaz. Ak by si mu deti nedavala, tak sud ti pokutu sam od seba neda. Musel by otec napisat na sud, ze mu deti nedavas, potom ta sud vyzve, aby si si plnila to, co ti ulozili v rozsudku o styku deti s otcom. Bolo by pojednavanie, kde by ta sud poucoval o tom, aby si mu deti davala a pytal by sa ta na dovody, preco si otcovi branila v styku a pojednavanie by ukoncil. Ak by si mu potom opat branila v styku s detmi a otec by to zase oznamil na sud tak az potom by ti ulozili nejaku pokutu, aj to iba v pripade, keby sud dal za pravdu otcovi.
Ahojte dámy a páni, som novým členom "Modrého koníka". Zaujala ma konkrétne táto téma "Kedy podať trestné oznámenie pri neplatení výživného?". Mám skoro 14 ročného syna, ale jeho otec platí výživné ako sa mu zachce, tak preto sa obraciam na Vás s prosbou o Vaše názory. Bývalý partner mi má platiť mesačne smiešnych 100EUR a ja som pri tom na invalidnom dôchodku a poberám 190EUR, mám ťažké zdravotné problémy, pri ktorých sa nedá vrátiť do zamestnania. Žijeme so synom u mojich rodičov, ktorý nám pomáhajú a bývalý sa na to spolieha.
Ale k veci, výživné mi posiela v nepravidelných intervaloch napr.: 21.06.2012, 14.10.2012, 16.11.2012, 14.12.2012, 06.03.2012, 08.03.2012, 14.05.2012, 02.08.2012, 17.08.2012 a takto to ide stále, nikdy neviem kedy výživné príde a kedy nie. Neviem ako to funguje s udaním na políciu a exekučný úrad. K dnešnému dňu mi má poslať 300EUR a ešte mi od 01.09.2010 do 30.04.2011 mal zaplatiť zročné výživné čo mu nariadil súd v splátkach po 50EUR čo činí 400EUR a ani to nezaplatil. Som v zvláštnej situácii, lebo neviem na čo mám teraz nárok, aké kroky môžem urobiť. Za všetky rady a názory som povďačná
@petra9478 tu máš skutkovú podstatu TČ:
Kto najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
Takže ak dobre pozerám tvoj rozpis, tak tvoj manžel túto podmienku naplnil. Na tvojom mieste požiadam o náhradné výživné od štátu a nech si to štát potom vymáha.. a ešte by to mohlo ísť cestou zadržania vodičáku..
drž sa
@mamkakatka45 ahoj, keď si platila výživné, dúfam že nie na ruku, ale aspoň prevodom z účtu nech máš doklad o tom!!! nech si podá tvoj manžel čo chce, trestnoprávny súd ťa nemôže odsúdiť, takže nádych-výdych.. bývalý ťa asi chce psychicky zložiť, aby si dcéru zafixoval na seba ešte viac, a to sa mu darí.. nehraj jeho hru!!!! máš maloleté dieťa, takže pekne požiadaj súd o úpravu styku a stanovenie výživného - nech súd rozhodne koľko máš platiť a kedy sa môžeš s dcérou stretávať, a nájdi si právnika , prípadne skús právnu pomoc.. držím palce
Ahojte,potreboval bysom poradiť ako mám postupovať ,bol mi zverený do opatery môj syn, bývalá priateľka naňho dobrovoľne neplatila, tak som na ňu podal trestné oznámenie, teraz bysom chcel riešiť súdneho exekútora ale neviem presne jak postupovať ,čo ktomu potrebujem ,a koľko sa mu bude platiť... Poteší ma každá dobrá rada 🙂
mne nezaplatil uz 3 mesiace. odisiel do ameriky na 3mes.viza ako turista. no uz viem ze sa tam ozenil a nedojde min.2roky na sk. viete poradit co dalej ? i ked sa ozenil vraj len koli tomu ze som sa mu vyhrazala deportom. na 14 a 10 roc.ma platit 140 eur dokopy!!! co je podla neho vela
@attuli ahoj, neviem či je tvoja otázka ešte aktuálna, ale keď áno, tak ti poradím zájsť za exekútorom a riešiť to priamo s ním. Potrebuješ právoplatné rozhodnutie súdu o určení výživného a o trovy sa báť nemusíš, tie znáša povinný (tvoja ex) resp. ak na to nebude mať tak súd.. drž sa
@monika2311 keď máš právoplatné rozhodnutie súdu tak zájdi za exekútorom a poraď sa s ním, v rámci eú platí vzájomné uznávanie rozhodnutí v rodinných veciach, ale neviem ako je to s USA 😲
No ahojte, dávate tu super rady, len ja mám trocha iný problém, stalo sa mi, že mi nedal peniaze 2,5 mesiaca apotom pol roka zas platil, teraz mi dal iba 150 Eur a má mi dávať 190Eur na dve deti, on zarába ako kráľ každý mesiac 1900Eur a stále tají aj svoj príjem, ledva som vysúdovala týchto 190Eur na dve deti. Už 4 roky nepodal ani danové priznanie ako živnostník, len aby na súde nebol jeho príjem, sudkyňa mu chcela dať za toto aj pokutu, ale nejak ju uchlácholil, a ešte má mi platiť výživné do 15.-teho nasledujúceho mesiaca a vždy to naschvál zaplatí až 17-18-teho, jednoducho si robí srandu, ale ja musím účty aj deťom stravu platiť načas, tak kde je spravodlivosť. Je to celé hlúposť, žena sama nikdy nemá šancu uživiť tak svoje deti, lebo sú aj choré a musí sa im venovať, chlap má zarábať a starať sa o rodinu no a keď nie su dvaja spolu, tak si má aspoň plniť poriadne a načas svoju vyživovaciu povinnosť, tak čo mám urobiť, na ďalší mesiac mi možno zase zaplatí iba určitú časť z výživného a bude sa vyhovárať, že momentálne v zime nemajú dostatok roboty, ale nikto už nevidí, že predf Vianocami mal kopec penazí a užíval si, teraz po Vianociach všetko minul a nezostalo mu poriadne na zaplatenie výživného, tak čo mám robiť, keď zákony síce sú, ale neučinné. Čo mám robiť, keď musí mi bývalý neplatiť až 3 mesiace aby mu muhli odobrať vodičák, aj podať na neho trestné oznámenie. Zákony nás ako ženy samoživiteľky vôbec nechránia. Ahojte EVA
Ahojte.Rozobera sa tu tema ktoru aj ja velmi dobre poznam.Moj ex sa nedostavil ani na jedno pojednavanie ale zvysili vyzivne.To neplatil dva roky iba tu ciastku ktoru mu urcil sud pred 14 rokmi.Neprebera postu.Je na neho uz vydane celostatne patranie od novembra a stale ho nemozu najst a ja som sa s nim stretla minulu stredu zoci voci.Poberala som aj nahradne vyzivne ale zacal platit tak mi to zrusili.Uz zase dva mesiace neplati a nemozem sa dovolat nicoho.policajtke nepreberal postu ani jej nebral telefon.Exekutorka za dva roky nevymohla nic lebo nevedia kde sa nachadza.Ide ma slak trafit.A to ma posielat na 17 rocneho stredoskolaka 70e plus 30e dlh ktory ma.
@orinoko
Ahoj Evi. Takých ockov živnostníkov, čo si cez Vianoce pohrajú automaty je viac.
Ja som nesplatený dlh po zvýšení výživného + 2 mesiace nezaplateného výživného vymohla nasledovne:
Exekúcia na 1200eur/medzitým začal platiť, ale to sa už nerieši, lebo vec je podaná/.Zablokovali mu účet na ktorom nič nemal, a z jeho úbohej vianočnej výplaty mu zobrali 2100 eur- musel zaplatitˇaj dopredu - to nečakal. Na trovy pre exekútorku si požičal /1500eur/, pretože nemá ani vindra- čo zarobí, minie.Požičala mu teta, ktorá mi vynadala, aká som chrapúnka. Exekúcia bola ukončená, keĎže všetko uhradil. Keď to tu čítam, tak sa teším, aké veľké bolo moje šťastie doteraz.
Dodávam, že ku 1.1. zrušil živnosť.
Rada podobným nešťastniciam: Môj ex nevlastní nič, asi už aj vodičák mu zobrali. Či si prevzal oznámenie o začatí exekúcie na pošte neviem, o exekúcii vedel ústnym podaním určite, ale že mu zablokujú účet mu nikto písomne neoznámil!!! Oprávnené podanie exekúcie je oslobodené od poplatku. Aby bolo oprávnené Vás exekútorka poučí. Aj poučenie je zdarma. Adresy exekútorov som dostala na úrade soc. vecí a rodiny, cez ktorý som ex neúspešne vyzývala ku zaplateniu. Na políciu sa neoplatí ísť, tá peniaze nevymáha. Treba konať rýchlo, kým ešte pracuje.
Teraz som hrdinka, ale 20.2. je prvý termín zaplatenia výživného po "prázdninách", keďže zaplatil dopredu. To zase budú časy...
No ja som moc nepochodila, bola som na ˇUrade sociál. vecí a rodfiny, ani sa poriadne so mňou nebavili a neboli ani dvakrát ochotný mi poskytnúť nejaké rady, pozerali sa na mňa ako na debila, že čo vlastne chcem, že to ešte len mesiac si nesplnil svoju vyživovaciu povinnosť, že mám čakať 3 mesiace, tak paráda som si povedala, som zúfala, asi nás vyhodia z bytu, nemám z čoho s deťmi žiť a som bez práce, nemám ani nikoho kto by mi pomohol, som fakt nadne,
bola som sa pýtať policajti sa so mňou ani nebudú vraj baviť, kým to netrvá až 3 mesiace a potom môžem podať trestné oznámenie, ale to nie je na vymoženie dlžnej sumy, tak paráda
dobry den zienky... ja mam iny pripad o vyzivnom. kedy mozem podat na sude o znizenie vyzivneho? sud som mal v septembri 2012. sudkyna (rozvedena zena) mi prisudila 200eur na dve deti, a moj prijem je 402eur vysluhovy dochodok. moja byvala ma aj s mojim vyzivnym prijem 900eur.. tak mi povedzte kde je spravodlivost??. jej zostalo vsetko, a ja si musim platit podnajom. ked jej neposlem cele vyzivne, ale len napr polovicku, moze ma udat na policii??. ja sa potom mozem branit tym ze nemam taky prijem aby som to zvladol??.. som evidovany na urade prace, takze zaujem o pracu mam, ale bohuzial vieme ako je to na slovensku s volnymi pracovnymi miestami. moja byvala proti mne hucka deti (7a6r), taka perlicka,, deti maju doma hovrit ze neboli s tatinkom (tak ma oslovuju) ale s kok...m!!!.. ked ich prinesiem o 10min neskorsie domov ako je v rozsudku, tak sa mi vyhraza smskami ze zavola na mna policajtov (bohuzial tych 10min je kvoli tomu ze tak ide autobus).. tak skuste nebyt feministicke a poradte aj mne co mam robit... dakujem
@union Strc sa pod perinu a plac ale tvoje deti sa z toho nenajedia.Nemal si si robit deti ked nemas na to aby si ich choval.
@erika160669822 aj to je nazor,, a neberiem ti ho... ja moje deti milujem a nedokazem si predstavit zivot bez nich.... vies ta ich mama ma pripravila o pracu.. nebudem tu rozoberat ze ako,, aj tak by si to urcite nepochopila. stacilo mi precitat si tvojich par slov, a je citit ze ti nejaky muz (asi otec tvojich deti) velmi ublizil a ty si to teraz kompenzujes na kazdom chlapovi ktory co len trosku je proti zenam... ale neberiem ti tvoj nazor... pekny den 🙂
ahojte ,ja mám prípad ---v roku 1996 som vyhodila mojho muža a podala som aspon o určenie výživného neuverite ale súd mu platit neurčil ja som bola na materskej
,1998 som podala o rozvod a výživne mu zase neurčili bol nezamestnaný,mala som si sama zistit ,ked bude zamestnaný,
V 2012 som zistila že poberá invalidný dochodok a tak som dala o výživnmé určili mu
848eur ked sa to prepočita tak za 14 rokov je to na mesiac 5,05eur a ked sa to dozvedel iba odkazal že dcera ma 18 rokov a nech si zarobi ked potrebuje peniaze vdaka rozhodnutiam sudov som od neho nedostala na dieta ani grajciar za 16 rokov ..pekný den
ahojte, mám,takúto náležitosť. Ako je už zvykom pri našich ex, mám aj já problém s výživným. Ex mi dlhuje dve splátky na výživnom, ktoré má platiť do 15. v mesiaci 290€ + doplatok na navýšenom výživnom 268 €.Spolu 558 €.
Súd po odvolaní upravil výživné len na dcéru na 65€ aj s úpravou na doplatok 182,52€. Na syna 80€ výživné ostalo aj s podmienkami, o doplatenie 132€ k 31.12.2012. Túto čiastku na syna nedoplatil. Mám to už počítať ako tretí mesiac? Dcéru má doplatiť vo výživnom po 10 €.
aj ja prave riesim tento problem a vase prispevky mi velmi pomohli.dakujem vam.Posledne vyzivne som dostala v januari.Varovala som ho ze to spravim.Vraj nedostava vyplatu a sam nema,Svokra mi pred dvomi tyzdnami volala ze vyplatu uz dostal len na deti akosi pozabudol.Este raz vam dakujem
Kto mi prosím poradí, ohladom neplateného vyživného? Musím tresné oznámenie sa podava až po uplinutí 3 mesiacov? Dlží nám už kopu penazí, ale behom 3 mesiacov nám dá aspoň nejaké peniaze aby som na neho nemohla podať oznámenie.

@tereza36 mozes, lebo on ma plnit nielen vcas, ale aj riadne (celkova suma, ziadne ciastky), a to on neplni