Kedy podať trestné oznámenie pri neplatení výživného?
Zienky mam otazku tyka sa to vyzivneho na malu ked byvly priatel neplati necele tri mesiace presne ma platit k 15 dnu k mesiaci a neplati uz treti mesiac tak to trestne oznamenie sa da podat uz toho 16 ci sa musi pockat az do konca mesiaca???
@etelka008 Ahoj, plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť. Každý rodič je povinný prispievať na svoje dieťa podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Odporúčam ti pozrieť si túto stránku http://www.banos.sk/novinky/ako-vymoct-vyzivne
Nájdeš tam všetky potrebné informácie o tom, ako vymôcť výživné, aké máš možnosti a podobne. Určite si to pozri. Držím palce! 🙂
Dobrý deň...chcela by som sa spýtať ako mám postupovať . Môj ex už tri mesiace nezaplatil výživné na syna.chcela by som vedieť ako mám postupovať keď to chcem nahlásiť.dakujem
@1stanulik máš dve možnosti:
1. vezmeš rozsudok o výživnom+RL dieťaťa+tvoj OP a pôjdeš na políciu podať trestné oznámenie za neplnenie si povinnej výživy.
2. nájdeš si exekútora, ktorý sa tvojho prípadu ujme a on bude výživné vymáhať za teba.
Osobne som za prvú možnosť - po tvojom podaní ho telefonicky vyzvú, aby sa dostavil+preukázal úhradu, ak tak neurobí pôjdu pre neho kľudne aj do práce....tú hanbu by zažiť nechcel😀 Keď to riešiš cez exekútora celkom dosť dlho to trvá - osobná skúsenosť, u mňa už 2x zabrali policajti😀😀
@1stanulik ahoj, myslím, že by ti mohla pomôcť táto stránka http://www.banos.sk/novinky/ako-vymoct-vyzivne. Nájdeš tam všetko ohľadom spôsobov vymoženia výživného. Napríklad aj to, čo je potrebné uviesť v trestnom oznámení a podobne. Držím palce! 🙂
Baby dnes mi ex píše ze podal návrh na zníženie vyzivneho.ma platiť 95 eur na syna,síce už tri mesiace neplatí.myslíte že mu to môžu znížiť??napísal mi ze dostáva 320 eur a z toho mu to nevychádza platiť 95 alimenty 🙂
Dobrý deň, prosím o radu, ako postupovať, ak chcem ísť k exekútorovi, kvôli neplateniu výživného.
@aida5 Ahoj, čo sa týka vymáhania výživného môžeš sa obrátiť buď na exekútora, prípadne môžeš podať trestné oznámenie na polícii vo veci trestného činu zanedbania povinnej výživy, ktorého sa dopustí ten, kto najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného. Odporúčam ti pozrieť si túto stránku, kde nájdeš všetky potrebné informácie o tom, ako postupovať pri vymáhaní výživného http://www.banos.sk/novinky/ako-vymoct-vyzivne. Držím palce! 🙂
Dakujem 😊
tinaaa9 Dakujem 😊
Chcela by som sa opýtať. Vychovam maloletého syna pre ktorého bolo určené výživné zo strany otca 70 eur mesačne.Výživné si neplní podľa rozsudku posiela len 10-20 eur. Podala som ma exekúciu zadržali mu vodičskýale ani toto nepomohlo dodnes neuhradil dlhuje 1400eur za posledné dva roky vynechal 3 mesiace nie vsak za sebou ale výšku vyzivneho ako určil súd ešte ani raz neuhradil chcela by som vedieť či môžem podať trestné oznamenie alebo čo mám robiť aby som vymohla dlh na vyzivnom keď ani exekúciou som nedosiahla nič dodnes som uz zúfalá už spomalí rok od podania exekúcie a dodnes nič.. Ďakujem vopred za odpoveď a radu...
@nikita1976
Ak ani exekútor nič nevymohol, tak nemusí pomôcť ani trestné stíhanie. Jedine, že by sa zľakol možného odsúdenia a dlh vyrovnal.
Ďakujem za odpoveď.. No áno len dostať sa až tam aby bol odsúdený a dostal trest je dosť dlhá cesta naše úrady nekonajú tak ako by mali v týchto veciach maloletý by mali byť chránený po každej stránke treba pozerať zaujmi ich len u nás to tak nie je vôbec podľa skúseností máme slabé zákony na takýchto ľudí.. Budem musiet bojovať ďalej aby malý dostal to čo mu patrí snáď spravodlivosť dosiahneme čoskoro..
@draik
@nikita1976
Účinnejšia býva hrozba trestu (trestné stíhanie) než samotné odsúdenie a trest, tie výživné nevymôžu.
@nikita1976 Ahoj, trestného činu zanedbania povinnej výživy sa dopustí ten, kto najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného. Uplynutie uvedených troch mesiacov nemusí na seba časovo nadväzovať, dôležité je, aby bola splnená podmienka uplynutia troch mesiacov v období dvoch rokov. Odporúčam Ti pozrieť si túto stránku, kde sa dozvieš všetko potrebné o tom, ako výživné vymôcť http://www.banos.sk/novinky/ako-vymoct-vyzivne. Držím palce! 🙂
Dobry den chcem sa spitat ked mame striedavu starostlivost a matka nasich deti sa viac venuje alebo uprednostnuje ich nevlastneho brata a syna svojho priatela!Pritom mi sud urcil vyzivne 150eu na obidve deti.Nepracuje nikde ani sa nechce zamestnat lebo vie zeby som podal na sud o zrusenie vyzivneho.Chcem sa spitat kto ma taku skusenost alebo vie poradit.Chcel by som deti do vlastnej starostlivosti ale sme v takom state ze matka vyhrava na 99%!! dakujem vsetkym ktory mi pomozu.
Ahojte mamičky potrebujem poradiť... môj ex mi platí nepravidelne výživné s tým, že os roku 2010 odkedy som podala na súd rocne mi dlhuje niejaku tu čiastku 10-20eur ale keď si to poratam je s toho pekná čiastka ale o to neide. Ide o to, že mi pisal že nastupuje do výkonu trestu a podal návrh na zníženie výživného na minimum... neviem či bude súd alebo či sa to takto dá o nás bez nás ale ja s tým nebudem súhlasiť..nevie mi niekto poradiť ako to prebieha v takejto situácii... načo sa mám pripraviť... okrem toho on má ešte jedno dieťa tak neviem
Dobry den,chcem sa spytat podala som TO a viete mi povedat ako to bude postupovat?uz je tyzden co som podala.Policia mu posle daku vyzvu?Dakujem🌝
Dobry den chcem sa opytat kedy možem žiadat o nahradne vyživne ked som podala pred mesiacom trestne oznamenie na policiuu ale to už je druhe trestne oznamenie vtedy pri prvom mal podmienku rok a teraz zase nezaplatil za tri mesiac dakujem za odpisanie
Dobrý deň 4677 pravdupovediac som v rovnakej situácii... akurát dnes som bola za exekútorom aby začal vymáhanie výživného... ja som trestné oznámenie nepodavala nakoľko je moj bývali vo výkone trestu... tým by som si nepomohla.. len čo by si posedel o niečo dlhšie...
Aha ale chcela som vedieť kedy môžem podať žiadosť o náhradné výživné na sociálke ?
náhradné výživné dostanete až ked to dáte na exekúciu...potrebujete k tomu rozhodnutie zo súdu koľko mu nariadili platiť plus vo vašom prípade ako ste už písali podať trestné oznámenie

dobry den,bude tu niekto kto by my,vedel poradit som rozvedena mam dve skolopovinne deti,moj ex my neplati vyzivne,a to uz tri roky,a stale ma taha za nos ze nepracuje,ano nepracoval,teraz zacal pracovat,dostal vyplatu,a aj to my zatajil,dopocula som sa to od kamaradky,a stale ked snim pisem a pytam peniaze tak stale sa to odialuje a hovori ze on keby mal tak by poslal,ze nepreto plati ze nechce a ze nemusim sa mu ani prosit ze on ked bude mat tak posle,,,a ktomu ked sa snim pohadam ze nema ani predstavu ze kolko treba na dve deti aj doskoly aj vsetko,tak stale sa my vyhraza z malov ze ju zobere a ze budeme rozdelena starostlivost.ze on bude mat dceru pri sebe aj ja syna.no ale svoje byvanie nema byva z priatelkou,v podnajme,a ma aj znou dieta.neviem poradi my niekto ako by som to mala riesit.on zacal pracovat na zivnost ale ma samostatne zarobkovu cinnost.,,,,a to chcem povedat ze mam aj ja priatela a on sa stara o moje deti neviem bude v tom nejaki problem,sobasena niesom,,,,a deti z nim tiez nemam.poradi my niekto...dakujem pekne.