Kedy vám dali vychádzky počas práceneschopnosti?
Ahojte,
prosím od koľkého dňa PN Vám dal lekár vychádzky?
A v ako čase? Ako je to teraz po novom prvých 2
15 dní platí zamestnávateľ a potom sivá poisťovňa?
Ďakujem pekne.
Vychadzky su v kompetencii lekara, na zaklade diagnozy moze, nemusi dat, zvycajne 2+2h (napr. 8-10h, 14-16h)
Dávajú cca. po 2t. Mne dal na môj podnet o hodinu neskôr od 9-11, od 15-17.
@mimusina vychadzky po tyzdni.... a ano 1-14 plati zamestnavatel, od 15. poistovna
@mimusina 9-11, 16-18
Vychádzky môžu byť od prvého dňa PN a nemusia byť vôbec, záleží od diagnózy a vyhodnotenia lekára.
@mimusina Od 1. januára 2026 sa zmenia pravidlá pri dočasnej pracovnej neschopnosti (PN).
Zamestnávatelia budú vyplácať náhradu príjmu prvých 14 dní PN.
Sociálna poisťovňa začne vyplácať nemocenské až od 15. dňa PN.
1. – 3. deň (vrátane) -> 25 % denného vymeriavacieho základu,
4. – 14. deň (vrátane) -> 55 % denného vymeriavacieho základu, viac ak je to v kolektívnej zmluve dohodnuté - max. 80%
Sociálna poisťovňa vyplatí zamestnancovi nemocenské vo výške 55 % denného vymeriavacieho základu, a to od 15. dňa trvania PN.
@jblheart chlapček, ty si šikovný.... a dá sa pripoistiť PN,?,😄
len pozor na to, lebo SP môže chodiť na kontroly od 1.dňa PN hoci ju vypláca až od 15dňa....
Ja som bola PN síce pred rokom no nedala mi doktorka žiadne vychádzky že nemôže mi dať. Aj tak som chodila von.

@mimusina Od 1. januára 2026 sa zmenia pravidlá pri dočasnej pracovnej neschopnosti (PN).
Zamestnávatelia budú vyplácať náhradu príjmu prvých 14 dní PN.
Sociálna poisťovňa začne vyplácať nemocenské až od 15. dňa PN.
1. – 3. deň (vrátane) -> 25 % denného vymeriavacieho základu,
4. – 14. deň (vrátane) -> 55 % denného vymeriavacieho základu, viac ak je to v kolektívnej zmluve dohodnuté - max. 80%
Sociálna poisťovňa vyplatí zamestnancovi nemocenské vo výške 55 % denného vymeriavacieho základu, a to od 15. dňa trvania PN.