icon

Koho rodič žiadal o opatrovateľský príspevok?

vienny
8. jan 2025

Je tu prosím niekto koho rodič žiadal o opatrovateľský príspevok? Kamaratova mama chce o neho požiadať tak by som chcela vedieť co je k tomu potrebne a aké sú podmienky. Mama nie je ztp ale na chodenie už potrebuje paličku a doprovod všade. Chodi s ňou jeho priateľka ktorá síce pracuje ale stiha všetko. Nechce aby stále sedela doma potrebuje aj chodiť do spoločnosti ako nap. do divadla...Ďakujem za každú skúsenosť

mogaa
8. jan 2025

@vienny nestačí že chodí s paličkou, musí tam byť stupeň odkázania min.V. alebo VI.stupeň....zároveň sú tam veľmi obmedzené podmienky toho čo opatruje, teda môže zarobiť len určitú čiastku a len na čiastočný úväzok, nemôže normálne pracovať....

alickapusinka
8. jan 2025

Opatovateľske davajú len na stupeň 5 a 6 a kedže chodi je samostatna hoci o paličke veľmi to na OP nevidím.Popri opatrovateľskom 5 stupeň neviem ale pri 6 stupeň odkazanosti sa neda vôbec pracovať opatrovala som dcérku na 6 stupeň to je na 24 hodin.Nosila plienky to pracovať som nemohla vôbec.A je jedno či dospelý alebo dieťa 5 obmedzene len pár hodin v mesiaci asi ale na 6 stupeň nemôže vôbec pracovať to viem na 100% percent.

pink_lady
8. jan 2025

@alickapusinka mne povedala uradnicka ze mozem v case ked je dieta v zariadeni, ale nerobim kedze mam este mladsie doma...tak ale nedam ruku do ohna za to, ci sa nieco zmenilo alebo nie, len co mi povedala

alickapusinka
8. jan 2025

@pink_lady neviem ako to je teraz viem že pri 6 stupni pracovať sa nedalo neviem či aj teraz opatrovala som dcérku zomrela už pred 5 rokmi ale viem že 5 a 6 je najhorši stupeň ale ved to sa vždy mení.

mamina7070
8. jan 2025

@vienny opatrovatelsky ani omylom pri takomto stave

najprv nech pani (ta starsia s palickou) poziada o posudenie odkazanosti na upsvar ale v takomto stave ani ztp nemusi dostat

tam sa riesi ci ide na wc ci sa vie umyt a tak nie ze ci ide s kamoskou do divadla

zuzuliennka1
8. jan 2025

@vienny v prvom rade na opatrovatelsky musi byt ztp. Takze ak mama ztp nie je, tak na nu nic nevybavi.

bosorkabb
8. jan 2025

Na OP potrebuješ aby odkázaná osoba mala odkazanost 5 alebo 6. A podla popisu to daná osoba nespĺňa.
A teda dá sa oficiálne popri tom pracovať ale má to svoje podmienky. Ako max 20 hodín týždenne a max zarobiť 2,5 násobok životného minima v čistom mesačne.

vienny
autor
8. jan 2025

@alickapusinka tu ide ale o to ze nepotrebuje celodennú starostlivosť ale niekoľko hodín denne aby fungovala aj spoločensky ale na to potrebuje všade doprovod..čiže stačia aj 4 hodiny denne...nie je to klasický opatrovatelsky prispevok..preto hľadám niekoho kto toto vybavoval

bosorkabb
8. jan 2025

@vienny pozri osobnú asistenciu.

kvietok1233
8. jan 2025

@vienny skúste osobnú asistenciu

janickacrazy
8. jan 2025

@vienny podľa mňa na toto nevybavis nič, chodí o palicke, čiže je mobilná, vie sa o seba postarať, opatrovateľský vám nepriznajú a osobnú asistenciu tiež pravdepodobne nie, moja kamarátka žiadala o OP na svokru, ktorá je slepá plus má ďalšie diagnózy a nič jej neschválili

alickapusinka
8. jan 2025

@vienny to skôr osobna asistencia

alickapusinka
8. jan 2025

@janickacrazy hoväda ako keby zo svojho davali katastrofa.

mamina7070
8. jan 2025

@vienny 4 hodiny denne ? to davaju ludom s plienkami
ak chce kamosova mam nieco skusit najprv nech riesi ztp inak nema zmysel ani diskutovat

zuzuliennka1
8. jan 2025

@vienny ak chce nieco (hocico) taketo vybavovat, v prvom rade musi mat status ztp. inak je to absolutne zbytocne (palicka a doprovod nie je na priznanie ztp)

rozculena
8. jan 2025

ja som si žiadala o opatrovateľský.Otec nemal zťp,na úrade mi dali papiere na zťp aj opatrovateľský naraz.Všetko som povyplńala a odniesla.Posudzovali najprv zťp,to mu dali,dali mu aj parkovací preukaz,ale príspevok na benzín nie.Ale opatrovateľský nedali.Otec pri tom chodil s barlou v ľavej a pravú ruku má skoro nefunkčnú,nevie v nej ani pero držať.....nevie si sám urobiť hygienu,ani sa bez pomoci neoblečie,nevie si uvariť.....

vienny
autor
11. jan 2025

@alickapusinka áno toto je ono ďakujem