Kontroly počas PN

8. jan 2024

Nie som na pnke, ani sa nechystam. Len by ma zaujimalo, ci niekto nevie ako funguju kontroly. Teda ten vyber ku komu pojdu. Co som tu citala, niekomu aj v mesacnej pnke prisla 2x kontrola, ci vecer, ci vikend. Moji obaja susedia, kazdu chvilu su na pn, tym myslim, v praci su 1-3 mesiace a potom polroka aj viac na pnke. Nie su ZTP ani nic podobne. Chodia normalne cely den von, nemaju vychadzky celodenne, a minule som sa susedy pytala, ci sa neboja kontroly a ona povedala, ze im este neprisla nikdy. A to ozaj takto funguju poslednych 7-8rokov. Fakt by ma zaujimalo, ze podla coho maju vyber, ze niekomu idu opakovane a niekomu vobec.

alenah31
8. jan 2024

generuje to systém prísl. pobočky SP - oni skrátka majú šťastie. Pokiaľ ich niekto priamo nenahlási - nemusí im prísť kontrola nikdy.

autor
8. jan 2024

@alenah31 aha, tak na kazdej pobocke SP, kazdy den rano, vyhodi system nahodnych ludi, ku ktorym nasledne idu?

alenah31
8. jan 2024

záleží aj od počtu terénnych zamestnancov - pokiaľ ich nie je dosť - nemusí kontrola chodiť resp. chodí v obmedzenom režime kedy má prednosť kontrola nahlásených poistencov, ktorí pravdepodobne nedodržujú liečebný režim.

iv007
8. jan 2024

Chodia nahodne plus vyziadane kontroly od zamestnavatela alebo "vsimavych" susedov musia byt vykonane do 3 dni od nahlasenia.

autor
8. jan 2024

@alenah31 trvaly pobyt je zahorie, ale pracuju obaja v Devinskej, to patria podla zamestnavatela tam pod SP, tym padom odtial by isla kontrola, ci normalne co mame pobocku v okresnom meste? Lebo ak z BA tak to celkom by som aj chapala, ze sem talu dialku nebudu chodit na kontroly.

autor
8. jan 2024

Ale aj tak zaujimave, ze za tie roky a tie obdobia, ked aj je na pnke, nasledne ide na par dni do prace a opat na pn, ze im to nie je podozrive a za tu dobu nikto neprisiel.

taynee
8. jan 2024

Ja tomu tiez nerozumiem, moj znamy je na PN uz druhy mesiac a cez Vianoce bol dva tyzdne v zahranici, vobec neriesi kontrolu. Za to mam kamosa, co ma naozaj problem zdravotny a ten sa boji ist mimo domu mimo a dodrziava to poctivo uz 9 mesiacov.

alenah31
8. jan 2024

kontrola sa presunie - nepôjdu z BA, ale z miesta trv. pobytu. A prečo by im to malo byť podozrivé? Fakt si myslíš, že niekto sleduje kto je koľko na PN? SP zaujíma hlavne to či poistenec spĺňa podmienku na výplatu nemocenského.

autor
8. jan 2024

@alenah31 nevedela som ako to funguje, myslela som, ze chodia, ze pozru system a vidia kto odkedy ako je na pnke ako dlho atd. A ze na zaklade toho aj idu.

harley1205
8. jan 2024

Moja švagrina pracuje v SP a chodi robit kontroly...A ked som sa jej pytala ako to funguje povedala ze rano dostane svoj okruh kt.musi skontrolovat a ked je uz na adrese v systeme si pozrie nahodne kto je ešte na PN v tom okruhu už ked je tam vykona kontrolu...

gabrm
8. jan 2024

@taynee
Ten čo je na PN len tak,keď mu aj príde kontrola,tak od toho dňa mu zastavia plnenie,tak ukončí PN a jednoducho pôjde do práce(áno aj ja som tak uvažoval).
Kdežto ten čo je naozaj chorý,keby mu prestali platiť a on sa nemôže vrátiť do práce,by pravdepodobne nemal s čoho žiť.
S tým presúvaním kontroly si to neviem celkom predstaviť. Ja si nahlásim miesto pobytu niekde v Chorvátsku,alebo Taliansku(vraj legislatívne to nie je problém),tak kto ma tam príde skontrolovať?domáci,či niekto odtiaľto? Ak domáci,tak čo rečová bariéra a ak pôjde niekto odtiaľto,to sa oplatí platiť trojdňový výjazd min dvom ľuďom?trocha na hlavu podľa mňa.

gabika0825
8. jan 2024

Je to vraj náhodne nejak vybrané, ja som bola na pn pól roka skoro a tiež mi nikto neprišiel ale ja som mala povolené celodenné vychádzky, Takze neviem či aj to nejak ovplyvnilo tu kontrolu. Ale kamoska bola pn 3x v živote po mesiaci cca a prišla jej kontrola vždy, jeden krát čo bola pn dokonca 2x za cely čas. Ale ona mala problém s chrbticou, Takze nemala ani vychádzky.

olivia_c
8. jan 2024

Ja som bola na PN prvykrat v zivote minuly rok a to 3 mesiace. Kontrola mi prisla vzdy v rovnaky cas plus minus 15 minut a vzdy cca po mesiaci, cize 3x kontrola za 3 mes PN.

mk1111111111
8. jan 2024

@gabrm to by kazdy v lete vzal PN a hybaj k moru

taynee
8. jan 2024

@gabrm minule mi jeden týpek povedal, že on počas PN chodí hore dole a keď mu príde kontrola, tak na ten deň si doplatí SP a ZP. Ale veď to je somarina. Ak porušíš liečebný režim, tak ti ukončia PN a pozastavia dávky pokiaľ viem. Ja netuším ako to ľudia robia. Ďalší kamoš bol na PN, len tak, lebo odišiel z práce, a bol na koncerte v zahraničí týždeň... tak ako to teda funguje?

gabrm
8. jan 2024

@taynee
PN ti asi neukončia,ale od toho dňa ti zastavia dávky. A áno aj ja mám takých známych a kolegov,ktorý sú pravidelne na PN. Tiež som mal kedysi známu na poisťovni a tá mi povedala,že majú toľko udaní ,že na kontrolu chodia iba na tieto adresy. A že by som sa čudoval kto koho dokáže udať,dokonca v našej dedine bol prípad,keď nevesta udala svojho svokra,že je doma na PN a chodí do hory na drevo a do krčmy.. 🥲