Kopíruje moju tvorbu
Ahoj baby.
Mam na vas taku otazku...mozno sa upokojim, mozno sa viac rozculim 😃 kazdopadne venujem sa handmade tvorbe, vyrabam rozne veci. Robim to naozaj jedinecne, davam do toho know-how, ludia ma podla toho poznaju. Bohuzial, mam za sebou jeden tien, ktory ma kopiruje. Vo vsetkom. Moja praca je poctiva aj co sa uradov tyka atd, viem, ze ona pracuje na cierno. Bez ostychu mi robi doslova fejky. Aky na to mate nazor? Hadali by ste sa? Vyjadrovalo verejne k tomu? (Mam aj ochranene dizajny, ale staci jedna mala zmena a uz to neplati).
Hovorim si dookola vetu "komu davas vinu, tomu davas moc" a ze si nezasluzi ani vyjadrenie odo mna, lebo jej nebudem robit reklamu na mnou vybudovanej platforme. Na druhej strane mam fakt zlomene srdce a je mi uzko. Predstavte si, ze na niecom pracujete vyse pol roka/rok a niekto si to ukradne. Netrva to rok ani dva..... a vidim, ze mi berie pracu, lebo sa moje fejky po internete predavaju. Ako by ste sa zachovali a aky mate na toto nazor, ak by ste poznali niekoho, kto tvori a nieco sa mu take deje? Vnutorne kazdu jednu atrapu oplacem.......samozrejme.
myslim ze toto riesila aj kristina farkasova a ak sa nemylim obratila sa na sud lebo je to trestne
Mne sa to stalo a to bol dôvod prečo som s tým skončila. Ničilo ma to vnútorné a bojovať s veternymi mlynmi ?... Naše sudnictvo je na toto slabé. Pohybujem sa v handmade od 2017 aj medzi "veľkými" rybami a riešia to isté a bezúspešne....
Podla mna zalezi velmi na tom, co presne vyrabas. Prezradis? Neboj, nechcem to skopirovat 😉
Mna niekedy pobavi, ako si niekto “strazi know how” pri vyrobe trebars ciapky a zeny su schopne predavat navody na hackovanie, aj ked ich su tisice volne dostupne na internete. To bol len priklad, netvrdim ze to robis ty. Ale ja by som toto vobec neriesila, ak to nie je nieco absolutne unikatne, co si vyslovene vymyslela ty a pred tebou nikto ani len nieco podobne nevyrobil.
@lelelienka
Ahoj, nechcem to prezradzat, pretoze na Slovensku to robim jedina (vlastne teraz uz nie) 😃 obzvlast u mamiciek je moja znacka pomerne dost znama. Nevymyslela som bicykel, ale jeho prevedenia (obrazne povedane). Dotycna zachadza tak daleko, ze najprv okopirovala aj moje cele texty, potom zacala robit fotografie totozne s mojimi (uhol, styl, ak jednotlive polohy). Proste ja z aliexpressu, ked to mam tak napisat. Pri kazdom vyrobku je z niecoho ubrate a lezie hlboko pod cenu. Vnutorne ma to nici, lebo aj teraz mam rozpracovane diela uz vyse pol roka, ale ani neviem, ci ich chcem pustat von.
@marca12
Mam pravnika, podavala som vela predzalobnych vyziev. Zabralo mi to vela nervov, penazi, narobilo stresy.... nereagovala na ziadnu postu az na poslednu, ked zmenila jednu malicku vec a ma v pi**... doslova ma prenasleduje a terorizuje (ja to tak citim). Lebo vidim, ze ma zrkadli a cez fotografie mi dava pocitit, ze jej nemozem nic urobit 🙂
Tak skus na svojich platformach uverejnit kolaz toho co robis ty s datumom pridania a toho co robi ta "umelkyna" s datumom pridania,nech vsetci vidia kto od koho kopiruje. V tomto pripade je asi sudnou cestou tazko dokazatelne,lebo staci,ze da jednu bodku inak a uz je to ine dielo. Podla mna kopirovacky tu boli a budu,tazko povedat niekedy kde konci inspiracia a zacina fake, lebo myslim ze aj ty si sa niekde inspirovala a nevynasla si modrotlac.
@milka1988 Milka dakujem za tvoju (aj ked smutnu) skusenost. Mam s tebou velky sucit a je mi to ohromne luto. Skoda, ze sme sa v danom case nepoznali osobne, poplakali by sme si vzajomne na ramene. Je pre mna naozaj zdrvujuce, ze to bez hanby robi clovek na Slovensku. Ze jej nevadi, ze nema identitu, napady... velmi mi chyba v okoli clovek ako ty, ktory to zazil a precitil by so mnou tuto situaciu...
@denithestrange1993
Nechcem sa tu blizsie vyjadrovat ku konkretnym produktom 😕 chapem, ze to znie neuveritelne, ale tu je to naozaj ocividny fake. Bez debat :/ dany dizajn som naozaj vymyslela a mam ho aj zapisany na patentovom urade, ale nepomohlo to. Fakt je to kopirovanie vsetkeho. Uplne. Este aj fotografii.
Neviem ci ma zmysel sa sudit. Kopa casu,nervov a penazi a ci by si vobec vyhrala. Ano,mozes to zverejnit ci porovnat vase prace,ale to tiez podla mna nema zmysel. Vzdy tu budu ludia ktori si kupia fejky ked na original nemaju. Je to smutne,zle. Drzim palce nech sa ti dari
@petulda333
Dakujem ti velmi pekne.
Povedz mi prosim ty, ako clovek nezainteresovany... co by si si pomyslela, keby to nejaky vyrobca zverejnil? Podla mna je to skor o tom, ze ludom to je jedno a dokonca aj hladaju fejk, ci nie je lacnejsi 😃 zamyslam sa nad tym, ze tomu asi nedam ani sekundu priestoru na takuto reklamu niekomu neferovemu. Ako to vidis?
Zalezi o co ide. Uvediem ti priklad. Sledujem na fb jednu cukrarku,pecie medovniky a zdobi ich. Jej diela su uzasne. No bol cas,kedy kazdy 3-4 den zverejnila status,ze ju niekto kopiruje. Uprimne? Toto mi prislo smiesne. Preco? Lebo robi tie klasicke veci,jablko,mikulas a pod. No ako urobis mikulasa? Jasne,ze takmer vsetke take medovniky su si podobne 🙆 no ak by slo o nieco vynimocne,nieco co fakt iny nerobi,tak by som si povedala,ze ten druhy je uboziak co nevie vymysliet svoje a tak okato kopiruje
ja si myslim ze ked to zverejnis o zakaznikov neprides - kupi si to len ten co by si nikdy nekupil original lebo na neho mozno nema .. ale ju tym zahanbis … a mozno ju sprska hejtu od ludi odradi … neda sa aj nejak oznacit? aby to videli aj jej sledovatelia?
To je riadna chudera. Ak nepomohol ani pravnik,tak je to asi zbytocne proti nej bojovat.
Ja by som na tvojom mieste napísala na svoju stranku to, čo tu. Tí, čo nato majú si vždy kúpia originál lebo nebudú podporovať zlodejov, ako je ona. Tí, čo chcú fejk ho hľadajú aj bez toho, aby si naňho upozornila. Ľudia, ktorí nakupujú handmade a podporujú originál jej určite ,,naložia". Nech sa aspoň hanbí, aká je chudera bez nápadu.
Tak si z nej zacni robit srandu,napr: pozrite toto je moja nova tvorba, a stavme sa,ze o mesiac bude mat tuto Bozenka rovnaky napad. Mozno by som jej nechala na jej strankach fakt nuchutne recenzie a o to iste poziadala aj rodinu,znamych. Nech ma na googli hodnotenie po 3. Na takych ludi musis ist prefikane,popripade ich aj ponizit (samozrejme tak aby to nemohli voci tebe obratit).
Ja by som ju zverejnila, tak ako to píšeš tu. Tak aj. A fb, insta... všade. A kľudne aj na jej profil napísala. A keby som chcela byť hnusná skúsila by som jej na sociálnych sieťach nahlasovať príspevky:D ale neviem ci by to niečo pomohli a blokli by to. Likvidovať hu recenzia mi atď je tiež cesta ale veka recenzii sa dá zmazať vypnúť... čiže treba skúšať.
Ale zase druhá vec je: podnikanie je takéto. Bohužiaľ. Málokedy sa stane ze niekto s niečím príde a ostane jediný. Skočia po tom ďalší.
Ten boj je otravný, ale čo už. Túto zlikviduje, príde ďalšia.
skusam sa nad tym zamysliet ako potencialna kupujuca. keby som hladala na nete ten tovar, co ponukas ty, a nasla by som teba a ju, tovar by vyzeral velmi podobne a bol by tam rozdiel v cene, zrejme by som (zial) kupila ten lacnejsi bez nejakych dalsich uvah. ALE, keby som vedela to, co si napisala teraz tu (napr. ze dotycna ide pod cenu, co sa musi nutne odrazit na kvalite, ze mozgom celej veci si ty atd.), tak by som to zvazila.
preto by som ti radila ist s tym vsetkym von uplne otvorene. nemusis to robit neustale, ale nech ta info skratka ide von, aby sa ludia ako ja (ktori bezne neskumaju, kto bol prvy) mohli zariadit aj o pat rokov, ked si vas dve nahodne vygooglia.
btw neprezradis aspon oblast? teda ci ide o sperky alebo nejake detske vecicky alebo co? len pre predstavu.
Daj si tú námahu a rob u nej fake objednávky...nech sa aspoň narobí
Hmm, žiaľ... Aj Geissenovci zbohatli na tom ako Roooobert začal kopírovať iné značky. Pokiaľ nie si veľká ryba, známa aj inde vo svete, podľa mňa je tam minimálna až žiadna šanca na úspech. Mne osobne príde trápne zverejňovať takéto veci u výrobcov.
Tí čo vedia, vedia a zakúpia si tvoj originál.
Maximálne, môžeš zákazníkom poslať brožúru s tipmi ako rozlíšiť tvoj originál od fake-u.
Nezabudnúť dodať, že to máš patentované a akékoľvek kopírovanie je vlastne možné právne napadnúť. Na po strašenie keby niekto chcel skúšať.
Nerobila by som jej zbytočne reklamu, aj zlá reklama je stále reklama. Vždy sa nájdu ľudia ktorí budú mať záujem o ten lacnejší produkt a bude im jedno že dotyčná ťa kopíruje.
Možno dávať na svoje veci nejaké malé decentné logo (štítok) aby bolo jasné ktoré výrobky sú od teba.
Cestou právnika si to už skúšala a nepomohlo. Takže myslím že naozaj stým viac spraviť nemôžeš.
Alebo prikladať tzv certifikát pravosti ako to robia značky šperkov napr. Pan.dora lebo je tiež veľa fakeov. Jednak sú šperky s označením a plus prikladny certifikát.
Iné mi nenapadá nič.
Ale zhadzovať niekoho verejne, hm, jedna od nás z mesta čo šije to robila a teda.... Za mňa nie.
Je mi luto, ale toto nevybojujes. Je to vsade okolo nas a hoci je to smutne, u nas sa stale najde velke mnozstvo ludi, ktore aj po upozorneni kupi radsej lacnejsiu variantu. Nerobila by som jej reklamu. Blokla by som ju a snazila sa zabudnut, ze existuje, v zaujme zachovania vlastneho dusevneho zdravia. Podnikam v sluzbach a tiez mam taku jednu osobu za sebou, este aj nazov skopirovala, kopiruje kazdy moj prispevok, napad… Kedze som v minulosti registrovala kauzu s Kristinou Farkasovou a aj majitelkou Kura Harabura, ktora o tomto ako pravnicka sirila osvetu a tvrdo proti tomu bojovala, venovala kopu cas a aj tak bezvysledne, takze viem, ze to aj tak nevybojujes… Staci si pozriet rozne mamickovske handmade portaly, najdes tam kvantum napodobenin a kopiriek. Rob svoju pracu najlepsie ako vies a snaz sa do toho vkladat aj nadalej seba a svoje srdce a dusu a ti spravni zakaznici to ocenia. Neminaj energiu ani cas na svoju obhajobu, jej zvysis dosahy a nic tym nezmenis. Drzim palce. Ak by si sem zverejnila svoj produkt, urcite ta vela z nas podpori. 🍀
Hm este to vies zverejnit takto cca ako tu, bez oznacenia, zverejnenia len prejavit sklamanie a frustraciu z toho a mozno niekde na eshope tiez na roznych miestach spomenut co je vsetko za vyvinom produktu, ze si cenis ze si vybrali teba, original.. mozno mat zverejneny niekde pribeh tvojej znacky...
Mna by teda ani priamejsia, dobre napisana konfrontacia ako zakaznika neodradila, mozno keby si aj vedela pomenovat v com presne je ten jej produkt nekvalitny. Pride mi ze treba trosku ludi na toto scitlivovat..
Musi to vsak byt riadne frustrujuce. Velmi sa do toho nevyznam ale ani napr. Na danovy ju nevieš nahlasit?
Nahlásila si ju na daňový úrad? Jediné čo by ju mohlo stopnúť je že to robí na čierno.
Ako je mozne, ze jej vyrobky si o tolko lacnejsie? Ide pod cenu alebo neplati dane? Ak neplati dane, poslat na nu kontrolu, nech plati. Pokial tam nemas velku marzu tak neni mozne aby to robila o tolko lacnejsie a vyplatilo sa jej to, nie?
Inak ma velmi mrzi tvoja situacia ale take je podnikanie. Bohuzial ked sa zbavis jednej, pridu dalsie.
I
Aj o tom je podnikanie.Najlepsie je nesledovat ju.Tento boj nevyhras
Autorka o registrácii na patentovom úrade máš určite nejaký dokument, treba ho odfotiť a zverejniť na stránke s textom, že originál výrobky podľa patentu č., toto nemôže skopírovať, ak áno nahlásiť daňovému úradu. A k výrobkom by som dávala kópiu tohto dokumentu. Dcéra tiež mala, keď boli na Sk eshop a konkurencia vytvorila presne taký istý, len trochu zmenili názov, ale predávali originál výrobky aj tí druhí. Lenže keď sú na trhu 3 obchody, ten zisk je nejaký. Potom už bolo na trhu obchodov 10 a dcéra eshop predala, už sa zisky rozdeľovali medzi 10. A okrem toho si platila reklamu. Držím ti palce, nenechaj sa znechutiť.
Mne napadla taka zakerna vec, ale neviem, ci je to v sulade so zakonom. Nemoze si autorka dat na svoju stranku reklamu na tuto svoju "kopirovatelku" ? S tym, ze to su napodobeniny a original ma iba ona? Proste neferovu konkurentku pouzit vlastne vo svoj prospech?
Bohuzial s tym neurobis nic,staci zmena farby a uz to nie je rovnaky vyrobok. Pracujem vo vyrobnej firme, tiez mame vlastne dizajny a jeden pisulak ich okamzite skopiruje a vydava za svoje,akurat zmeni farbu,jednu liniu atd. Normalne na to striehne. Skoda energie na takeho cloveka. Treba sa venovat svojej tvorbe, sebarozvoju,ziskavaniu recenzii a zakaznici si ta najdu.

Neznasam ludi,ktori kopiruju inych. Toto ma vie velmi nahnevat a sucitim s tebou. Ty nieco vymyslis a ona sa zvezie. Asi by som ju konfrontovala,nejako jej pohrozila,ze podavas na nu trestne oznamenie. Mozno by nezaskodilo aj verejne o nej napisat,ze ti kradne tvoje napady. Bran sa,nebud ticho.