icon

Kto bude dediť moju nehnuteľnosť a majetok?

3. júl 2025

Ahojte. Vlastním nehnuteľnosť, ktorú som kúpila pred uzavretím manželstva a tiež s manželom sme postavili spoločný dom. Mám dve deti, jedno s manželom a druhé s bývalým manželom. Ako je to s dedením zo zákona? Nehnuteľnosť ktorú som nadobudla pred uzavretím manželstva, bude dediť aj môj manžel, alebo len moje deti?

Tiež mám otázku k známemu....je starší a má sestru.takže sú dvaja súrodenci. Mali brata, ten zomrel pred 5 rokmi a jeho manzelka pred rokom. Nikoho ineho ona nemala a nemali ani deti. Akosi sa tu stále natahuje konanie, vraj sa preveruje ci je mozne aby zdedili oni dvaja nehnutelnosti po manzelke ich brata, kedze nikoho ineho pribuzneho nemala, takze nemali ani deti, ich rodicia davno umreli, jedine tito dvaja ostali.Je mozné aby nededili, ze vsetko prepadne statu? Majú aj prístup k nehnutelnostiam,kluce,chodia tam polievat kvety a staraju sa o zvierata.

xxxxxnnnnn
3. júl 2025

Skús napísať do poradne, dostaneš odbornú odpoveď https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

oli18
3. júl 2025

Tvoj manzel bude po tebe dedit, aj ked si nehnutelnost nadobudla pred manzelstvom.

robodracica
3. júl 2025

Dom pred manzelstvom v pripade tvojej smrti pojde na 3 tretiny, pre deti a manzela.

billy_jean
3. júl 2025

Nehnuteľnosť nadobudnutá pred manželstvom, je tvoj výlučný majetok, nie súčasť bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Po tvojej smrti zo zákona dedí manžel a tvoje deti – rovným dielom (ak si nespísala závet).
Teda: manžel + tvoje 2 deti, každý 1/3 podiel.
Spoločný dom s manželom patrí do BSM, ak bol postavený počas manželstva.
Po tvojej smrti sa najprv BSM vysporiada: polovica domu je manželova automaticky.
Druhá polovica sa dedí: opäť manžel + 2 deti = každý po 1/3 z tvojej polovice, čiže manžel bude vlastniť polovicu + tretinu z tvojej polovice (cca 2/3), deti po 1/6.

maranco
3. júl 2025

Ak chceš aby tvoju nehnuteľnosť dedili len deti a nie aj manžel, treba napísať závet.

billy_jean
3. júl 2025

K druhej časti otázky: Kto dedí po zosnulej manželke ich brata? Podľa OZ, ak zosnulá nemala potomkov, jej rodičia sú mŕtvi a nemala súrodencov ani iných príbuzných, potom sa postupuje podľa 4. dedičskej skupiny, kde môžu dediť aj iní príbuzní zosnulého manžela, ktorí s ňou žili v spoločnej domácnosti aspoň 1 rok pred smrťou.
Ak švagor alebo jeho sestra nežili s ňou v spoločnej domácnosti a ona naozaj nemala žiadnych príbuzných, môže dedičstvo prepadnúť štátu.
Ale ak aspoň jeden z nich preukáže spoločnú domácnosť, môže mať nárok.
Čo sa týka toho, že majú prístup k domu a starajú sa o neho .... nestačí to na dedenie, ak nie sú zákonní dediči.