Kto dedí, ak neexistuje závet?
Chcem sa opýtať. Kto dedí zo zákona, ak nie je závet?
Žena dôchodkyňa Alzheimer vek 80 rokov, aktuálne CMP. Zomrel jej jediný syn pred rokom. Po synovi ostala manželka a ich jediná dcéra. Ak zomrie seniorka, dedí len vnučka , alebo aj nevesta? Ďakujem za odpoveď.
@anonym_autor nemusí byť právnička, stačí si to pozrieť v zákone. manželka nededí po "svokre". len jeho krv. čiže vnučka.
@amdornik radšej som sa opýtala, lebo tu na koníku ako som pozerala je veľa diskusií a dosť sa rôznia aj hádajú. U nás v rodine sa tiež nevedia dohodnúť. Tak neviem aká je pravda.
@anonym_autor vnucka, ak nie je plnoletá súd ju zastupuje
@amdornik radšej som sa opýtala, lebo tu na koníku ako som pozerala je veľa diskusií a dosť sa rôznia aj hádajú. U nás v rodine sa tiež nevedia dohodnúť. Tak neviem aká je pravda.
@anonym_autor tu máš priamo z právnickej poradne:
V prvej dedičskej skupine dedia poručiteľove deti a manžel rovným dielom. Prvým krokom pri manželstve, ktoré zaniklo smrťou je bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej len „BSM“) a následne až keď sa určí, čo tvorí majetok poručiteľa, je následne predmetom dedenia. V prípade dedenia detí je potrebné upozorniť na fakt, že náš právny poriadok nerobí rozdiel medzi deťmi manželskými, nemanželskými či osvojenými. Z uvedeného dôvodu dedia všetky tieto deti. Ako bolo spomenuté vyššie, ak v prvej skupine nededí niektoré dieťa poručiteľa, jeho dedičský podiel nadobúdajú rovnakým dielom jeho deti (poručiteľovi vnuci).
Príbuzenský vzťah sa tu však chápe v právnom zmysle (nie v biologickom). Dedičom tak môže byť i osoba osvojená či osoba narodená na základe umelého oplodnenia a pod. Princíp reprezentácie, ktorý sme už raz spomenuli znamená, že ak z dedenia vypadne starší člen zostavy, je vystriedaný mladším či mladšími členmi.
Ak nededí napr. syn poručiteľa, nastupujú na jeho miesto jeho potomkovia, t. j. poručiteľovi vnuci. Poradie dedičských skupín je záväzné, to znamená, že dedičia skupiny nasledujúcej po prvej skupine, sú oprávnení dediť len za predpokladu, že nededia dedičia zo skupiny predchádzajúcej.
@anonym_autor po seniorské ken vnučka
Len vnučka, ako píšu vyššie, na 100%. Ak je neplnoletá, spravovať jej majetok bude najpravdepodobnejšie matka- teda nevesta, do dovŕšenia plnoletosti, ak je plnoletá, spôsobilá na právne úkony, spravuje zdedený majetok sama.
Len vnučka, ako píšu vyššie, na 100%. Ak je neplnoletá, spravovať jej majetok bude najpravdepodobnejšie matka- teda nevesta, do dovŕšenia plnoletosti, ak je plnoletá, spôsobilá na právne úkony, spravuje zdedený majetok sama.
@dorizzz vnučka už má skoro 30 rokov. Aj tak ďakujem za odpoveď
@anonym_autor tu máš priamo z právnickej poradne:
V prvej dedičskej skupine dedia poručiteľove deti a manžel rovným dielom. Prvým krokom pri manželstve, ktoré zaniklo smrťou je bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej len „BSM“) a následne až keď sa určí, čo tvorí majetok poručiteľa, je následne predmetom dedenia. V prípade dedenia detí je potrebné upozorniť na fakt, že náš právny poriadok nerobí rozdiel medzi deťmi manželskými, nemanželskými či osvojenými. Z uvedeného dôvodu dedia všetky tieto deti. Ako bolo spomenuté vyššie, ak v prvej skupine nededí niektoré dieťa poručiteľa, jeho dedičský podiel nadobúdajú rovnakým dielom jeho deti (poručiteľovi vnuci).
Príbuzenský vzťah sa tu však chápe v právnom zmysle (nie v biologickom). Dedičom tak môže byť i osoba osvojená či osoba narodená na základe umelého oplodnenia a pod. Princíp reprezentácie, ktorý sme už raz spomenuli znamená, že ak z dedenia vypadne starší člen zostavy, je vystriedaný mladším či mladšími členmi.
Ak nededí napr. syn poručiteľa, nastupujú na jeho miesto jeho potomkovia, t. j. poručiteľovi vnuci. Poradie dedičských skupín je záväzné, to znamená, že dedičia skupiny nasledujúcej po prvej skupine, sú oprávnení dediť len za predpokladu, že nededia dedičia zo skupiny predchádzajúcej.
@amdornik ďakujem
@anonym_c8a316 no a presne toto sa nevedia zhodnúť aj v našej rodine
@anonym_autor som to zmazala lebo ten podiel vlastnil už náš otec. Som zabudla
ale podľa zákona by mala dediť, nakoľko sa bude dediť podiel po mŕtvom otcovi/manželovi a tam je dedičkou aj manželka. Opýtala by som sa právnika a nie na MK
@anonym_autor mne je len divné, že asi pani ešte žije, a vy už riešite dedičstvo.. ale budiš, nepatrí sa to, ale chápem, že sa to deje asi všade…. Rodina sa zbytočne na niečom chce alebo nechce zhodnúť, na dedičskom konaní Vám to notárka vysvetlí. Respektíve nevysvetlí, pretože na dedičské konanie bude pozvaná iba vnučka. A tým to bude vysvetlené.
@anonym_autor mne je len divné, že asi pani ešte žije, a vy už riešite dedičstvo.. ale budiš, nepatrí sa to, ale chápem, že sa to deje asi všade…. Rodina sa zbytočne na niečom chce alebo nechce zhodnúť, na dedičskom konaní Vám to notárka vysvetlí. Respektíve nevysvetlí, pretože na dedičské konanie bude pozvaná iba vnučka. A tým to bude vysvetlené.
@dorizzz no možno to riešia kvôli tomu, aby stihla pani napísať závet a možno zistia, že ho nebude ani treba. Nevieš, nerieš.
@anonym_autor ale teda naozaj som si nie istá, tak naozaj radšej právnika sa opýtajte.
@dorizzz no možno to riešia kvôli tomu, aby stihla pani napísať závet a možno zistia, že ho nebude ani treba. Nevieš, nerieš.
@anonym_c8a316 nenapísala si, v akom stave po CMP sa nachádza, ja som to pochopila tak, že tesne pred smrťou. Lebo nie každý človek po CMP je ešte schopný spísania závetu - videla som na vlastné oči taký stav.
Určite nie je potrebné spísať závet v tomto prípade, ale ak je pani toho schopná a chce si byť istá, že jej majetok pripadne po jej smrti výlučne vnučke, kľudne to môže urobiť aj zajtra.
ale podľa zákona by mala dediť, nakoľko sa bude dediť podiel po mŕtvom otcovi/manželovi a tam je dedičkou aj manželka. Opýtala by som sa právnika a nie na MK
@anonym_c8a316 určite nie, ak je poručiteľov potomok mŕtvy, nastupuje na jeho miesto jeho potomok. Manželka mŕtveho nie. Píšeš, že podiel (neviem aký- keďže odpoveď si zmazala) vlastnil už váš otec- v tomto prípade áno, manželka dedí. Ale po svokre nič nezdedí zo zákona, iba jeho dcéra, teda vnučka poručiteľa.
@anonym_c8a316 určite nie, ak je poručiteľov potomok mŕtvy, nastupuje na jeho miesto jeho potomok. Manželka mŕtveho nie. Píšeš, že podiel (neviem aký- keďže odpoveď si zmazala) vlastnil už váš otec- v tomto prípade áno, manželka dedí. Ale po svokre nič nezdedí zo zákona, iba jeho dcéra, teda vnučka poručiteľa.
@dorizzz čítaj ďalej. Zbytočne odpovedáš
@anonym_c8a316 no veď práve. starej pani syn už je mŕtvy rok. v tom prípade dedí priamo vnučka.
po svokre sa nededi. neviem kto u vas v rodine sa nevie dohodnut ked ocividne si len ty a dcera a nikto dalsi.
Synove deti, aj nemanželské 🙃
A s kým sa neviete zhodnúť, keď ak to správne chápem tak pani má len tu vnučku a nevestu?
Len vnučka, tiež som po starkej dedila iba ja, pretože otec zomrel uz pred ňou a nie moja mama
Aj mne udrelo do očí,že kto sa nevie zhodnúť
Pani ešte žije môže napísať zavet, predať majetky hocičo
@dorizzz vnučka už má skoro 30 rokov. Aj tak ďakujem za odpoveď
@anonym_autor autorka, napadla mi taká svinská otázka: vnučka starej panej je zároveň tvojou dcérou? alebo je to len dcéra toho zosnulého pána, ktorého si si ty neskôr vzala za manžela? lebo z toho by mi logicky vyplynuli tieto tvoje otázky a "nezhody v rodine"...
@dorizzz rieši sa to preto, lebo vnučka nechce aby dedila aj jej mama, lebo je alkoholička ktorá si našla ešte väčšieho alkoholika frajera. Nič zlé na tom, že nechce aby to mama prechlastala dolu krkom, to je asi pochopiteľné. A rieši sa to aj preto, lebo lekári sa vyjadrili voči seniorke, že sa majú pripraviť na najhoršie, niet pomoci. Neviem, či vám by bolo jedno, keby sa prepil majetok. Netreba hneď odsudzovať.
@anonym_autor autorka, napadla mi taká svinská otázka: vnučka starej panej je zároveň tvojou dcérou? alebo je to len dcéra toho zosnulého pána, ktorého si si ty neskôr vzala za manžela? lebo z toho by mi logicky vyplynuli tieto tvoje otázky a "nezhody v rodine"...
@amdornik vnučka je moja vzdialená rodina zo strany jej matky. Sme v kontakte, pýtala sa nás ako sa teoreticky môže situácia vyvinúť, lebo seniorka je vo veľmi zlom stave. Nie je známe, že by bol závet. Vnučka sa proste bojí, že ak by dedila zo zákona aj jej mama, prepila by to a to by bola fakt škoda. Situácie v živote sú rôzne a v rodinách sa diskutuje o všeličom. Dohodnúť som myslela tak, že my si myslíme, že matka by nededila, nájdu sa však aj názory že áno. Tak sa nevieme pri debate dohodnúť, kde je pravda.
Aj mne udrelo do očí,že kto sa nevie zhodnúť
Pani ešte žije môže napísať zavet, predať majetky hocičo
@anonym_effdc2 nemôže už spísať závet, nie je v takom stave. Po smrti syna sa vyjadrila, že však aj tak to bude všetko patriť vnučke. Lenže po smrti syna jej prepukol Alzheimer a teraz CMP, lekári im povedali, že niet pomoci. Otázka možno pár dní.

@anonym_autor len vnučka