icon

Kto dedí po otcovi, syn alebo rodičia?

draculla
22. feb 2024

Ahojte, kto dedi po otcovi dedicstvo? Syn alebo rodicia? Byt je na hypoteku a syn ma 15 rokov

liz_lemon
22. feb 2024

syn

viestta
22. feb 2024

Syn

januska12323
22. feb 2024

Syn

draculla
autor
22. feb 2024

@liz_lemon a s hypotekou to ako bude?

draculla
autor
22. feb 2024

@viestta a hypo?

bublinka1426
22. feb 2024

Priamy dedic = syn

viestta
22. feb 2024

@draculla aj hypo. Dedi sa ja majetok aj dlhy

draculla
autor
22. feb 2024

@viestta to viem, ze sa dedia aj dlhy. Ale hadam musi byt nejak poistena hypo, ci nie?

draculla
autor
22. feb 2024

@draculla ani predat by nemohol ten byt, vsak 15 rokov, nieje plnolety

subartic
22. feb 2024

@draculla tak ty si zákonný zástupca, požiadaš súd o povolenie predaja .

monika_k
22. feb 2024

@viestta mna by zaujimalo ci banka toto povoli? ved 15 rocny nema z coho platit hypoteku

viestta
22. feb 2024

@monika_k urcite je to osetrene tak aby sa v takom pripade naplnili zaujmy banky ale aj dedicov. Neviem ako, ale urcite je to osetrene

vroni
22. feb 2024

@draculla, a? Prečo by mal predať? Okrem toho, ak o to na súde požiadas a je to v prospech dieťaťa, tak súd predaj povolí.

vroni
22. feb 2024

@monika_k, myslíš, že existuje hypo bez poistky? Taká nepríčetna snáď žiadna banka nie je. Mňa keby piclo, bude zvyšná suma na hypo hradená z poistky, banka na tom vtedy trvala rovnako ako na poistení nehnuteľnosti....

draculla
autor
22. feb 2024

@vroni asi preto predat, lebo nezaraba a druhy rodic nema na platenie hypo dalej

monika_k
22. feb 2024

@vroni ja hypo nemam poistenu a ani banka na tom netrvala … mam poistenu nehnutelnost, to bola podmienka.

vroni
22. feb 2024

@draculla, v tom prípade to jednoznačne v prospech dieťaťa je a predaj bude povolený. Dokonca to zvykne prebehnúť pomerne rýchlo

vroni
22. feb 2024

@monika_k, fakt? Mne sa to vtedy zdalo logické a myslela som, že všetky hypo sú tak....

monika_k
22. feb 2024

@vroni mam zivotne poistenie, ktore by to vedelo pokryt ale nebola to podmienka banky.

vroni
22. feb 2024

@monika_k, verím, len sa čudujem. Ono by to malo byť vždy pri hypo, banka si prinajhoršom drapsne byt, ale rodine nezostane nič, keď nie je poistka...

simca06022011
22. feb 2024

Poistenie úveru pre prípad úmrtia by mal byt základ. Ale teda sud povolí predaj, a vyplatenie hypo. Zamyslala som sa nad tým prednedavnom, tiež mame takto nehnuteľnosť a veľmi sa mi to nepáči:D ale.majitel som aj ja. To sa mi duplom nepáči. Predpokladám ze ak by sa musela nehnuteľnosť predať, tak s tými peniazmi peniazmi zákonný zástupca robiť nič nemôže. Nejakým spôsobom sa zabezpečia do plnoletosti (?).

simca06022011
22. feb 2024

@vroni povinné je poistenie nehnutelnosti

vroni
22. feb 2024

@simca06022011, teraz som pozerala zmluvu, mám ako povinné zaskrtnute jedno i druhé. Už mám hypo dávno, mohlo sa niečo meniť, ale platím poistenie nehnuteľnosti mesačne a životnú poistku ročne spolu s hypo. 🤷🏼‍♀️

simca06022011
22. feb 2024

@vroni mne nanutili poistku v tb, akurát som ju rusila, lebo škoda peňazí. Ešte aj zle bola nastavená. Ale teraz to neriešila žiadna banka. Im je to fuk, ak má nehnuteľnosť hodnotu, ak nemá kto splácať, predaju ju.. vybavené. Zabezpečení sú. S rodinami je to horšie.

jazula
22. feb 2024

@vroni A to máš poistenú hypotéku, alebo seba? Lebo ja mám toež poistený len byt… (Ale ja som kvôli ochoreniu z minulosti v podstate nepoistiteľná)

luliu
22. feb 2024

@vroni banka má ako podmienku už dlhé roky len poistenie nehnuteľnosti, im je úplne jedno či niekto má alebo nemá životnú poistku na splatenie hypoteky

vroni
22. feb 2024

@jazula, hypotéku. Ale mne to kedysi dávno robil kamoš, nemáme hypo v BSM a že to je presne kvôli tomu, aby deti dedili už "čistý" byt. Ja mám navyše poistený nejaký výpadok príjmu či ky parom, ale toto je priamo viazane na hypo. Mi to pripadalo úplne normálne, že jasné, nevidela som iné zmluvy, tak reku, že všade je to "povinné"... Tak som sa niečo nové dozvedela 🤣

alickapusinka
22. feb 2024

2 téma a to iste.