Kto si platí dobrovoľné poistenie v sociálnej poisťovni?
Ahojte, prosim vas je tu nejaka baba ktora si platila alebo plati dpo? Potrebovala by som sa nieco spytat 🙂
@matabb73 dnes som si bola zaniest prihlasku, tak od dnes 2.9.2020 som zahlasena aj ja na platenie..od 10/2015 do 14.5.2019 som pracovala na TPP na Slovensku, potom som odisla do zahranicia a vratila som sa 12/2019, od vtedy som bola na urade prace, pracovala som na dohodu do teraz, rozhodla som si zacat platit dpo akby som otehotnela nakolko sa snazime uz rok, no otazka znie, plodne dni respektive ovulacia mi vychadza na tento vikend, akby sa zadarilo vychadzalo by mi to aby som matersku dostala? alebo tento mesiac to mame radsej nechat tak a snazit sa znova az od dalsieho mesiaca?
Stale mi to vrta v hlave nakolko uz sa dlhsie snazime a nic a kazda mesiac je pre mna nova nadej..
Dufam ze som to napisala pochopitelne 🙂
ja by som pre istotu počkala ten mesiac.. predsa ak by sa aj podarilo tento mesiac, tak dieťaťko sa môže narodiť skôr a tých pár dní môže potom chýbať.. ja to mám tiež tak o chlp, tak som zvedavá ako mi to bude vychádzať, dúfam že mi to vyjde 🙂
tak 270 dní treba platiť sociálne poistenie, aby mala žena nárok na materské a tak cca trvá aj tehotenstvo, aj ked to sa nedá nikdy dopredu odhadnúť, či sa bábätko narodí skôr alebo neskôr, ale hlavne sa tehotenstvo počíta od poslednej ms a nie od ovulácie... ale to sú len moje laické výpočty a názory, nechcem zavádzať 🙂
@s_a ano ano chapem 🙂 ms by som mala dostat cca 20.9. a akby sa teda zadarilo buduci cyklus tak by mi to uz mohlo vychadzat, ked sa to rata do dna porodu co by bolo teoreticky mozno niekedy na konci juna 🙂
No tazko polemizovat ked este tehotna niesom 🙂
len som chcela od niekoho pocut nazor kedze som si to zacala platit z toho dovodu 🙂 snad sa teda konecne postasti 🙂
@milik45 ja by som ten mesiac počkala. Ja som od 09/2019 dpo,tiež kvôli materskej a zvýšenému rodičaku potom. Ja som sa prihlásila na poistenie,počkali sme tuším 2 mesiace,aby poistenie trvalo a tak sme sa začali snažiť..presne preto,aby tam bolo tých 270 dni poistenia,mala som aj myšlienku,že keby sa náhodou skôr narodilo,nech to je viac ako 270 dni..akurát v piatok idem do poradne,kde by má dr mala vypísať na matersku,podarilo sa skoro hneď,tak snáď to všetko vyjde tak,ako sme si vymysleli..držím palce,aby babo vyšlo čím skôr
@majka4848 netreba platit cely cas z vysokeho vymeriavacieho zakladu, staci posledne tri mesiace, tak mi to povedali v soc. poistovni, napriklad ze aj ked je zena zamestnana a posledne mesiace zmeni miesto s vyssou mzdou tak sa to rata z tade 🙂
Toto mi poslali v emaili zo soc. poistovne este pred tym ako som tam isla osobne:
V roku 2020 je minimálny vymeriavací základ 506,50 € a maximálny vymeriavací základ je 7091 €.
Z minimálneho vymeriavacieho základu 506,50 € je výška poistného na dôchodkové poistenie vo výške 145,61 €, výška poistného pri kombinácii dobrovoľného dôchodkového a nemocenského poistenia je vo výške 167,89 € a poistné pri komplexnom balíku je 178,02 € .
@draik Ja co som citala tak vela zien si to takto robi, niektore kvoli tomu aby mali vyssiu matersku, ine aby mali vlastne nejaku matersku kedze sa vratili zo zahranicia (moj pripad), partner pracuje v zahranici, tak neviem vobec ako by sme to riesili keby to chcel poberat on, nakolko v zahranici je vacsi problem nieco vybavit
@draik Viem ako to je, pokial by som zostala tehotna tak sa hned zamestnam na zmluvu, zamestnavatel bude odvadzat za mna odvody a v poslednych troch mesiacoch sa to moze navysit na maximum a urobi to svoje..
Vsetko som si zistila, aj priamo u zien ktore to tak spravili, tak snad to bude fajn..no teraz mi nejde o to aby som mala maximalnu matersku ale aby som vlastne nejaku mala 🙂 o
@majka4848
@draik
Myslite ten zvyseny rp 370€? ci? o rp moc prehlad nemam ale rada sa informujem, nieje to tak ze ten zvyseny rp ma automaticky ta matka ktorej bola schvalena materska? teda dodrzala tych 270dni nemocenskeho poistenia.. alebo ako to je prosim vas?
A este ked je clovek zamestnany na skrateny uvazok alebo na tu spominanu dohodu, tak zamestnavatel odvadza do socialnej poistovne vsetko?
Mne na dohodu odvadzaju tusim len dochodkove...
Dakujem za info 🙂
@milik45 áno ten kto má materskú má aj zvýšený rp 🙂 a na koľko si zvýšiš tie posledné 3 mesiace dpo aby ti vyšla vyššia materska ako tých 370€? No to neviem, či sa odvádza všetko. Ale čo je teraz tá téma o tehotenskom tak tam píše Mihal, že stačí sa dať na dohodu. Tak či to je vlastne to iste ako si platiť dpo. A keď má človek známeho aj vyhodnejsie. https://www.facebook.com/517511148296579/posts/...

ja som si platila pár mesiacov