icon

Kto si platí dobrovoľné poistenie v sociálnej poisťovni?

milik45
2. sep 2020

Ahojte, prosim vas je tu nejaka baba ktora si platila alebo plati dpo? Potrebovala by som sa nieco spytat 🙂

Strana
z2
milik45
autor
4. sep 2020

@majka4848
@draik
Ja som teda na dohodu a v socialke mi povedali ze za mna odvadza zamestnavatel dochodkove a tak isto aj svagrinej..
Musim sa nato teda informovat 😏 kvoli tomu som si zacala platit odvody..

Majka..370 je rp a nie materska..materska sa ti rada z prijmu teda z vymeriavacieho zakladu, to uz je na tebe ci si tam das minimalny 506,50€ z toho to potom vychadza pri tom komplexnom baliku tych 178,02€..alebo si das az maximum 7091€ a z toho ti vyrataju kolko by si odvadzala 🙂 To uz je asi len a len na tebe..
Ako ked niekto zaraba 600€ tak ma inu matersku ako ten co zaraba nad 1000€ 🙂

majka4848
4. sep 2020

@draik síce áno, dáva to logiku. Takze ak si budem platiť základne dpn bude len zvýšený rodicak a materska v tej istej sume. Jedine si platím aj vyššie poistné tak to vyjde viac. A čo ak sa dám na dohodu s pravidelným príjmom, z toho mi
Môže vyjsť materska ?

majka4848
4. sep 2020

@milik45 super tak asi sa dám aj ja nato v októbri 🙂 a keď sa môžem spýtať, došla si rovno na sociálnu poisťovňu a si povedala, že si chceš dpz a už ti dali niečo vyplniť a tak ? Potrebovala si k tomu aj niečo viac ? Okrem občianskeho predpokladám :D

milik45
autor
4. sep 2020

@majka4848 Na stranke soc. poistovne maju formulare, treba si vypisat prihlasku a vyhlasenie 🙂 ja som isla rovno s vypisanymi na soc. poistovnu, len mi to prekontrolovali a bolo vybavene 🙂

majka4848
4. sep 2020

@milik45 ďakujem pozriem to 🙂 a na tu dávku tehotenské budeš mat nárok ? Len tak zo zvedavosti sa pýtam :D

draik
4. sep 2020

@milik45
@majka4848
Ak máte PP, z ktorého sa platia odvody na NP, nemôžte mať súčasne DPN.

milik45
autor
4. sep 2020

@majka4848 Ak splnim 270dni nemocenskeho pred tym tak ano..no to zalezi kedy otehotniem 🙂 ale o to mi tak nejde 🙂 nebudem cakat so snazenim kvoli tomu pol roka alebo rok 🙂

milik45
autor
4. sep 2020

@draik Ano ano to pravdaze viem, v socialnej poistovni ma o tom informovali, preto mi tam povedali ze zamestnavatel za mna odvadza dochodkove, tak to si platit ja nemusim ale ostatne si odvadzat mozem
Takze pri dohode teda zamestnavatel nemocenske neodvadza ale ked je zmluva na skrateny uvazok tak vtedy odvadza vsetko?

draik
4. sep 2020

@milik45
Pri dohode na pravidelný príjem odvádza všetko, pri nepravidelnom príjme neplatí nemocenské ani v nezamestnanosti.

milik45
autor
4. sep 2020

@draik aj na ten skrateny uvazok zamestnavatel teda odvadza vsetko do socialky?

Strana
z2