icon

Kto zdedí majetok, ak nemám dedičov?

5. nov 2025

Prosim vas, kto bude po mne dedit, ak nemam deti, zijucich rodicov ani surodencov?

Je tato AI info od Google Gemini pravdiva?

"Ak ste Slovenka, nemáte deti, rodičov ani súrodencov, dedenie sa riadi Občianskym zákonníkom Slovenskej republiky (zákon č. 40/1964 Zb.).

V takom prípade nastupuje dedenie podľa zákonných dedičských skupín v nasledovnom poradí:
Prvá skupina: Nedědí nikto, pretože nemáte deti, rodičov ani súrodencov.
Druhá skupina: Nedědí nikto, pretože nemáte deti, rodičov ani súrodencov.
Tretia skupina: Nedědí nikto, pretože nemáte deti, rodičov ani súrodencov.
Štvrtá skupina: Dedia sa v štvrtej skupine, ak nie je žiadneho dediča v predchádzajúcich skupinách.

Kto dedí v štvrtej skupine?
Podľa § 473a Občianskeho zákonníka dedia ako dedičia štvrtej skupiny stric a teta (brat a sestra rodičov poručiteľa) a ich potomkovia (čiže bratranci a sesternice).

Ak by ste nemali žiadneho žijúceho strýka alebo tetu, ani ich potomkov, dedili by prababičky a pradedovia poručiteľa (ak by boli nažive).

Ak by neboli ani oni, dedia prastricovia a prastrynne (brat a sestra starých rodičov)."

Dakujem

anonym_53ae03
5. nov 2025

Ak nema kto dedit, kludne sa hlasim😀

gribka1
5. nov 2025

Ani tvoji rodičia nemali súrodencov?

anonym_661caf
5. nov 2025

Ten koho určiš v závete

rozculena
5. nov 2025

veď napíš závet,aký problém?

maria1989
5. nov 2025

Štát zdedí.

loliki
5. nov 2025

Na mňa tiež môžeš myslieť. 😉

balerina2025
5. nov 2025

stat

anonym_4ef6e9
5. nov 2025

Ak človek zomrie a nemá žiadnych dedičov (ani príbuzných, ani manžela, ani nikoho určeného v závete), jeho majetok pripadne štátu. Štát v takom prípade dedičom zo zákona. Znamená to, že preberá celý majetok aj so všetkými právami a záväzkami, ktoré s ním súvisia, tzn. štát sa stáva dedičom poslednej inštancie.

oriesocek
6. nov 2025

ak urobis zavet, tak nededí stat, ale podla závetu. bývala kolegyna dala svojej kamoske podla závetu.

anonym_59b761
6. nov 2025

@anonym_autor spísať závet a zdedí ten, koho urcis kamarátka, útulok pre zvierata

alickapusinka
6. nov 2025

aj ja sa hlasim tiež.😅

chiara_elle
6. nov 2025

Modelova situacia: par nema deti. Zomrie manzel.

3/4 bytu zdedila manzelka, 1/4 pripada matke zosnuleho mazela.
Avsak, matka zosnuleho manzela sa dedenia zriekne, pre pokoj v rodine, kedze manzelka to tak chce.

Ked zomrie manzelka: dedia len manzelkyni surodenci?
Alebo aj surodenci jej zosnuleho manzela?

zuzana76
6. nov 2025
@chiara_elle

Avsak, matka zosnuleho manzela sa dedenia zriekne, pre pokoj v rodine, kedze manzelka to tak chce.

@chiara_elle myslim, ze len manzelkyni, kedze cele dedicstvo pripadlo jej. ale nie som pravnik.

hefo
6. nov 2025
@chiara_elle

@chiara_elle Keď zomrie "manželka", už nebola manželka, ale vdova. A pri určení toho, kdo dedí po nej, nezáleží na tom, ako k danému majetku prišla. Teda dedia len súrodenci vdovy.

(ešte pre presnosť, vdova nezdedila 3/4, ale polovicu dostala z rozdelenia BSM a štvrtinu zdedila ako polovicu z tej zvyšnej polovice. Ale na odpoveď na tvoju otázku to nemá vplyv.)

princezna_bosorka
7. nov 2025
@anonym_661caf

Ten koho určiš v závete

@anonym_661caf alebo stat

anonym_9ec587
8. nov 2025

@anonym_autor všetko by som predala a peniaze si užila. Žila by som v podnájme. Hádam nenechas majetok tejto mafii.

autor
8. nov 2025
@anonym_9ec587

@anonym_autor všetko by som predala a peniaze si užila. Žila by som v podnájme. Hádam nenechas majetok tejto mafii.

@anonym_9ec587 práveže nechcem. Taktiež majetok nechcem nechat nejakej vzdialenej rodine, ktorú ani nepoznám. Ako by si si tie peniaze užila? Cestovanie ma uz nebaví, som už stara, mam rada svoj klud.

anonym_a0a58b
8. nov 2025

Ty si idealny lapac na pofidernych ludi,ktory sa na teba budu lepit kvoli majetku.Dobre ti radit,z osobnych skusenosti z okolia,nikomu nehovor ze nemas dedicov a s majetkom naloz podla najlepsieho vedomia a svedomia.Kto ta doopatruje na starobu?Vies?Ale proste daj si pozor,lebo sa na teba mozu zacat kvoli majetku lepit rozne individua,ktore sa budu tvarit ako priatelia.A moze ist od ulisnych az po nebezpecnych ktory ti mozu vyklopkavat pri dcerach.Bud obozretna.Obzvlast starsie damy vedia byt ohrozene.

maminkadeticiek
8. nov 2025
@chiara_elle

@chiara_elle Ako si prisla na to,ze nieco dedi manzelova matka????Matka nededi,dedi manzelka zo zakona.

spongebob1
8. nov 2025

@anonym_autor Neviem, v akej financnej ciastky sa to tyka, ale mamina kamaratka platila mesacne opatrovatelke za 24 hod starostlivost 100E/denne, niiekolko mesiacov. V podstate potrebovala 4 000E mesacne na zivobytie.
Ak by majetok prevysoval 50 tisic, tak by som za zivota prispievala napr.100E pre rodinu, kde je clen vazne chory a je tam nedostatok financii. Popripade by som dalsej rodine zaplatila elektriku na cely rok. Proste robila by som dobre skutky uz pocas zivota. (Ja napr.prispievam jednej mamicke s DMO, ktora zije na hranici chudoby s dcerkou, formou bezplatnych hodin anglictiny. 4x mesacne to tiez nie je zanedbatelna ciastka. Maju zakazane hovorit, lebo nechcem, aby sa ini klienti hnevali, ze oni platia a tato rodina nie.
A najdolezitejsiu vec napisala zavet, v ktorej by som urcila viacerych dedicov.

martin96321
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_9ec587 práveže nechcem. Taktiež majetok nechcem nechat nejakej vzdialenej rodine, ktorú ani nepoznám. Ako by si si tie peniaze užila? Cestovanie ma uz nebaví, som už stara, mam rada svoj klud.

@anonym_autor Tak si uzivaj,dopraj si co mas rada,co Ta bavi. A ked uz jedneho dna odides,tak Ta uz nemusi trapiť co bude s Tvojim majetkom. Uz to bude mimo Teba.

anonym_b23595
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor chystá sa veľká zmena občianskeho zákonníka(konečne) a značne sa dotkne aj dedenia. Ale aj tak mi príde ako najdôležitejšia vec, staré známe nepoznáš ani dňa ani hodiny....teda môžeš sa dožiť aj 100 rokov alebo druhý extrém, že ti môže zostávať už len pár dní....😊...všetko v živote sa nedá zariadit

majka2
8. nov 2025

@anonym_autor to mi je ľúto ze nemáš koho určiť alebo nechces možno. Koľko máš rokov keď sa stým už zaoberás ved kým zomrieš možno spoznáš človeka ktorému to necháš. Vidis mi zas mame deti ale nemáme starých rodičov teda máme žijúcich Le to si také vzťahy joj a mju majetky ale na to môžem zvysoka keď mal človek dosratw detstvo a deti nemajú normálnych starých rodičov. Kľudne sa ozvi pokecame. Pekný deň.

anonym_c98585
8. nov 2025

Dedia deti zomrelých súrodencov, ak také máš - netere, synovci. Ak naozaj nikoho nemáš, prepadne štátu.

erika212
8. nov 2025
@maminkadeticiek

@chiara_elle Ako si prisla na to,ze nieco dedi manzelova matka????Matka nededi,dedi manzelka zo zakona.

@maminkadeticiek v pripade bezdetneho manzelstva dedia rodicia. Prave sme to riesili.

sweaaa
8. nov 2025

@anonym_autor Ako ti uz bolo spomínané, pôjde sa podľa závetu, ak ho nenapíšeš, tvoj majetok prepadne štátu.

bashkaxyz
8. nov 2025

Vzdialená rodina, zabudnuté tety a ujovia a bratranci a sesternice ale neviem či sa po tom takto podrobne pátra takže s najväčšou pravdepodobnosťou to prepadne štátu alebo to niekto ukradne či bude si to nárokovať ak sa jedná o nehnuteľný majetok (nejak sa to dá aj oficiálne cez stať) ... ja som na tom podobne a mám spísaní závät v ktorom som všetko dala kamarátky mu synovi ale nevedia o tom ... Toho chlapca poznám celý jeho život, je to dobrý chlapec a chcem rozhodnúť kam pôjde môj majetok nech neskončí u vzdialenej rodiny ktorú síce poznám ale nechcem s nimi mať nič spoločné

anonym_9ec587
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no keď si už sama , je ťažšie ich minút. Nechces ani wellnes? Co maš rada, čo ti robí radosť? Dopraj si to , po čom si v živote túžila.

chiara_elle
8. nov 2025
@maminkadeticiek

@maminkadeticiek nemali deti, takze dedia rodicia manzela. Kedze otec zomrel, tak preto matka.
Cize manzelova polovica sa deli: polka manzelke a polka matke.

starlessbunny
10. nov 2025

Čo kamarátky? Niekto s kým by ste žila niekoľko rokov tiež môže dediť ;) niekto kto vám je srdcu blízky sa určite nájde