Kúpa alebo darovanie nehnuteľnosti pre dieťa
Ahojte. Mám dieťa z predošlého vzťahu a idem sa vydávať. S budúcim manželom mám tiež dieťa. Chcela by som zabezpečiť dieťa, ktoré mám z predchádzajúceho vzťahu (dieta ma len mna, jeho otec sa o neho vobec nestaral a nikdy nezaujimal, netusim ani kde sa nachadza, dieta ho nepozna) a kúpiť nehnuteľnosť, lenže obávam sa, že keď tak urobím po svadbe, bude aj manželova. Nemajte mi to však za zlé, kúpu som plánovala už dávnejšie, dlho som drela a šetrila a to som mojho budúceho manžela ani nepoznala, lenže byty len draželi, odkladala som to a prisiel mi do cesty moj buduci manzel a ja som ostala na druhej materskej, takže potrebovala som ešte čo to došetriť. Druhé dieťa čo máme spoločne bude mat nehnutelnost,ktoru sme nadobudli uz spolocne a svojpomocne prerobili. Viem to nejako urobit tak, ze kupim nehnutelnost rovno na dieta? Chapete ma, ako to myslim? Alebo kupit a darovat? Vobec netusim co je lepsie, horsie...kupovala by som to bez uveru.
Pri kupe vies nehnutelnost vynat z bezpodieloveho vlastnictva manzelov, hlavne ak je kupovana z prostriedkov nadobudnutych pred manzelstvom. Len toto musi prebehnut so suhlasom manzela. Nehnutelnost potom mozes dietatu darovat, ale pockala by som, kym nebude plnolete. Porad sa s pravnikom/notarom ohladne postupu.
najlepšie poradiť sa s právnikom, radšej zaplatím 500 € za odbornú radu ako potom plakať do vankúša. A dovolím si označiť @draik
Keďže ste "došetrili" až za trvania manželstva, najvhodnejšie je spísať notársku zápisnicu o vylúčení kupovaného bytu z BSM (=zúženie BSM) a s uvedením, z čích zdrojov bude kúpa financovaná.
Pises ze sa ides vydavat, takze log icky-ak to kupis pred svadbou , bude to len na Tvoje meno, ak po svadbe, tak to spade pod bezpodielove vlastnictvo manzelov, ja by som to radsej urobila teraz….
@anonym_autor veď kúp nehnuteľnosť sebe, prečo dieťaťu? Kým sa vydáš, bude len tvoja. Prenajímaj ju a po rokoch ju môžeš predať a financie rozdeliť deťom podľa vlastného uváženia
Keďže ste "došetrili" až za trvania manželstva, najvhodnejšie je spísať notársku zápisnicu o vylúčení kupovaného bytu z BSM (=zúženie BSM) a s uvedením, z čích zdrojov bude kúpa financovaná.
@draik píše, že sa ide vydávať, takže nehnuteľnoť bude len jej
Nekupuj nehnuteľnosť na dieťaťa. Ak by sa nedajboh niečo stalo dieťaťu, tak dedia najbližší príbuzný dieťaťa - a teda aj tvoj ex 🙂.
Ak chcete, skúste sa obrátiť tu: https://admin.ficek.sk/online-pravna-poradna. Pán advokát má bezplatnú právnu online poradňu a venuje sa aj právu ohľadom nehnuteľností a majetkovému právu. Myslím, že by Vám vedel poradiť.

@anonym_autor ako je veľké prvé dieťa?Ex je v RL? aj keď sa o neho nezaujíma a je v RL raz bude po ňom dediť.Nebude ti druhé dieťa vyčítať, že prvé má celú nehnuteľnosť na seba a pre seba?
Dá sa to spraviť, ale ešte pred manželstvom.Ja by som ho písala na seba a raz ho môžeš dieťaťu darovať.Nikdy nevieš čo tvoje dieťa vyvedie dlhy, skrachuje mu podnikanie, nešťastná láska budúca žena tam dá nejaké peniaze a budú sa naťahovať.