icon

Kúpa alebo darovanie nehnuteľnosti pre dieťa

30. aug 2025

Ahojte. Mám dieťa z predošlého vzťahu a idem sa vydávať. S budúcim manželom mám tiež dieťa. Chcela by som zabezpečiť dieťa, ktoré mám z predchádzajúceho vzťahu (dieta ma len mna, jeho otec sa o neho vobec nestaral a nikdy nezaujimal, netusim ani kde sa nachadza, dieta ho nepozna) a kúpiť nehnuteľnosť, lenže obávam sa, že keď tak urobím po svadbe, bude aj manželova. Nemajte mi to však za zlé, kúpu som plánovala už dávnejšie, dlho som drela a šetrila a to som mojho budúceho manžela ani nepoznala, lenže byty len draželi, odkladala som to a prisiel mi do cesty moj buduci manzel a ja som ostala na druhej materskej, takže potrebovala som ešte čo to došetriť. Druhé dieťa čo máme spoločne bude mat nehnutelnost,ktoru sme nadobudli uz spolocne a svojpomocne prerobili. Viem to nejako urobit tak, ze kupim nehnutelnost rovno na dieta? Chapete ma, ako to myslim? Alebo kupit a darovat? Vobec netusim co je lepsie, horsie...kupovala by som to bez uveru.

anonym_bd1490
30. aug 2025

@anonym_autor ako je veľké prvé dieťa?Ex je v RL? aj keď sa o neho nezaujíma a je v RL raz bude po ňom dediť.Nebude ti druhé dieťa vyčítať, že prvé má celú nehnuteľnosť na seba a pre seba?
Dá sa to spraviť, ale ešte pred manželstvom.Ja by som ho písala na seba a raz ho môžeš dieťaťu darovať.Nikdy nevieš čo tvoje dieťa vyvedie dlhy, skrachuje mu podnikanie, nešťastná láska budúca žena tam dá nejaké peniaze a budú sa naťahovať.

titla
30. aug 2025

Pri kupe vies nehnutelnost vynat z bezpodieloveho vlastnictva manzelov, hlavne ak je kupovana z prostriedkov nadobudnutych pred manzelstvom. Len toto musi prebehnut so suhlasom manzela. Nehnutelnost potom mozes dietatu darovat, ale pockala by som, kym nebude plnolete. Porad sa s pravnikom/notarom ohladne postupu.

anonym_4192c4
30. aug 2025

najlepšie poradiť sa s právnikom, radšej zaplatím 500 € za odbornú radu ako potom plakať do vankúša. A dovolím si označiť @draik

draik
30. aug 2025

Keďže ste "došetrili" až za trvania manželstva, najvhodnejšie je spísať notársku zápisnicu o vylúčení kupovaného bytu z BSM (=zúženie BSM) a s uvedením, z čích zdrojov bude kúpa financovaná.

beataxxx
30. aug 2025

Pises ze sa ides vydavat, takze log icky-ak to kupis pred svadbou , bude to len na Tvoje meno, ak po svadbe, tak to spade pod bezpodielove vlastnictvo manzelov, ja by som to radsej urobila teraz….

anonym_18a6d7
30. aug 2025

@anonym_autor veď kúp nehnuteľnosť sebe, prečo dieťaťu? Kým sa vydáš, bude len tvoja. Prenajímaj ju a po rokoch ju môžeš predať a financie rozdeliť deťom podľa vlastného uváženia

anonym_18a6d7
30. aug 2025
@draik

Keďže ste "došetrili" až za trvania manželstva, najvhodnejšie je spísať notársku zápisnicu o vylúčení kupovaného bytu z BSM (=zúženie BSM) a s uvedením, z čích zdrojov bude kúpa financovaná.

@draik píše, že sa ide vydávať, takže nehnuteľnoť bude len jej

denkabemommy
30. aug 2025

Nekupuj nehnuteľnosť na dieťaťa. Ak by sa nedajboh niečo stalo dieťaťu, tak dedia najbližší príbuzný dieťaťa - a teda aj tvoj ex 🙂.

simona_307
30. aug 2025

Ak chcete, skúste sa obrátiť tu: https://admin.ficek.sk/online-pravna-poradna. Pán advokát má bezplatnú právnu online poradňu a venuje sa aj právu ohľadom nehnuteľností a majetkovému právu. Myslím, že by Vám vedel poradiť.