Kvapavka - trestné oznámenie
Poznáte niekoho vo svojom okolí koho partner nakazil pohlavnou chorobou konkrétne kvapavkou a podala trestné oznámenie na partnera? Ako to dopadlo ? Podarilo sa danej žene po prelieceni otehotniet a donosit dieťa? Prípadne máte vo svojom okolí právnika ktorý takéto niečo riešil?
toto sa neda porovnavat s autonehodou pod vplyvom alkoholu (ci ako sa to pisalo vyssie) - lebo tam sa da dokazat porusenie zakona, ci predpisov. a trest dostane za to, ze nedodrzal predpisy, porusil zakon .... v tomto pripade, ak teda chlap nevedel o nakaze (co zakladatelka aj tusi, ze nevedel), tak on zakon neporusil. matne si spominam na pripad nejakej HIV + prostitutky, ktoru odsudili za umyselne roznasanie choroby, ale toto nie je zrejme ten pripad. ked to dozeniem ad absurdum, tak to sa mozem sudit s kolegom, co ma nakazi nevedomky chripkou, ci covidom. mam pocit (nech ma pravnici opravia), ze nemajetkovu ujmu u nas este neprisudili pri takomto nevedomom a neumyselnom ublizeni. ano, moralne je ten chlap hajzel a nic dobre mu neprajem, ale pravne to vidim na neuspech.
Musíš mať potvrdenie od lekára, že on sa liečil v čase od do na túto chorobu a že v tomto čase ťa nakazil. Čiže o tom vedel, že je chorý a ty máš tiež potvrdenie od lekára,že si počas toho ochorela. Ak to nemáš ,tak určite neuspejes. Ak máš, máš veľkú šancu vyhrať súd.
@moonlight1210 neviem ako fungujú ľudia okolo ale ja nestriedam partnerov ako ponožky a chodila som na prehliadky, nešlo ani o gen. Nekompatibilitu. Nikdy som niečo také počas svojho života neriešila. A Bolesť v panvovej oblasti trvajúca deň a po tabletiek bez bolesti človeku nenapovie že treba ísť na test na pohlavné choroby a ako som si neskôr po diagnóze preverovala, u väčšiny ľudí sa kvapavka takmer nijako neprejavuje, je vo veľa prípadoch bezpriznakova..takze ani nie je veľmi šanca na to prísť kým sa vám partner neprizná že vás podviedol a vy pre istotu na testy idete same..a takisto je rozdiel či ju človek má kým to zistí týždeň alebo 3 mesiace a od toho sa odvíjajú aj následky..človek to všetko zisťuje za pochodu kým rieši liečbu a následky....nikto z nás to nesiril ďalej...islo mi o to či niekto právne toto reálne riesil.ano položila som si aj všetky otázky ktoré ste všetci v diskusii spomenuli..niektore ma ale dost prekvapili - hlavne tie typu že na vine som ja a je to môj problem...hmm smutné...vyzerá to tak že všetky baby na svoju ochranu posielajú bez problémov chlapov na testy aj opacne a oni aj ony s tým nemajú žiaden problém a idú a všetci sa o tom otvorené bavia aj si dôverujú...a všetky používajú ochranu- bez tejto pripomienky by som to ani nevedela .tak ešte že nikto neholduje iným praktikám kde ochranu nepouzivaju a potom ich bolí hrdlo a vlastne ani nemajú angínu....je smutné ako v niektorých príspevkoch túto tému baby zľahčujú...
@kanamu nezlahcujem tvoj problem. Ani ta neobvinujem. Ale je X veci, ktore na teba mozu skusit vytiahnut, ak pojdes s tymto na sud.
Netreba si to predstavovat tak, ze ak spravne predostries problem, tak vsetci ta tam pochopia, ako si to myslela a ako sa citis a tym smerom sa bude sud aj odvijat.
Protistrana sa bude aj branit. A moze pouzit kadejake informacie (zil s tebou, mal k nim pristup z prvej ruky) a rozne ich interpretovat, aby mu vyhovovali a chranil sa tym.
Aj tak, ze ta to zaboli a urazi.
Toto tu MK moze byt len slaby odvar toho, co si mozes vypocut tam a comu sa budes musiet branit.
Ak uz by si sla do sporu, tak s dobrym pravnikom a rozumne postavenou zalobou. Ktory by ta usmernil, co treba povedat, ktorym smerom viest zalobu a co vynechat a neriesit, aj keby ta to velmi hnevalo a lezalo ti to na srdci.
Ono, v podstate je jedno, kto pred tebou takuto zalobu podal a ako to skoncilo, lebo ide hlavne o to, co presne bolo predmetom zaloby a kolko z toho nakoniec ne/uznal sud.
Tvoja zaloba by bola zas jedinecna, lebo okolnosti tvojho pripadu mozu byt ine. A to aj urci nadej na vyhru/prehru.
Takze otazky, ci narazky tu na mk polozene, ber skor ako pripravu na to, co moze (a nemusi) na sude byt.
@moonlight1210 áno samozrejme rátam s tým že na by na mňa bývalý partner vytiahol čo sa dá...a určite by som nešla na sud keby som nemala lekarske správy a ďalšie podklady...chcela som počuť nazory...prípadne vedieť či si niekto prešiel niečím podobným. S ohľadom na specifickost témy nezverejnujem všetky detaily a okolností... lebo ako spomínaš každý prípad je jedinečný..

@kanamu podla toho, co pises, vyzera to, ze ide uz o dlhsiu dobu, odkedy si sa nakazila a preliecila. A zazila postupne sklamania z nemoznosti otehotniet.
(Pol roka - rok - dva?)
Neviem, ci teraz zacat riesit zalobu kvoli “ochrane” inych zien pred tym muzom a podobnymi nasledkami, ako mas ty, ktore im moze on tym sposobit, ma sancu na uspech.
Lebo otazka znie, kde si bola doteraz, ked si to nechala tak tak dlhu dobu. A preco zrazu teraz. A ci by si rovnako riesila zalobu, keby si otehotnela a porodila zdrave dieta, alebo by ti to bolo za takych okolnosti jedno, s kym vsetkym dalsim sa on este vyspi.
Druha vec je, ci mu mozes dokazat umysel. Teda, ze sa dozvedel, ze spal s nakazenou osobou a napriek tomu sa neliecil a nakazil aj teba.
Alebo ked sa o tom dozvedel, tak ta neodkladne neinformoval, zatajil ti to (lebo trebars chcel tym utajit neveru, teda tym myslel len na svoj osobny psychicky prospech, chranil sa pred psychickou nepohodou pri konfrontacii s tebou, mozno dokonca sa chcel ochranit pred stratou ekonomickeho a bytoveho pohodlia, atd.), liecil sa potajomky iba on sam a ty si sa o ochoreni preto dozvedela az neskoro, az pocas liecby svojich dlhodobejsich neustupujucich roznych zdravotnych tazkosti, ktore na beznu liecbu nereagovali, kym sa nezistilo, co je ich skutocnym povodcom. (V tvoj neprospech by vsak bolo, keby sa preukazalo, ze si v case nakazenia zacala mat rozne pretrvavajuce vaznejsie zdravotne tazkosti spojene s pohlavnymi orgamni a ignorovala ich dlhsiu dobu a riesila to az neskor - po mesiaci a viac pretrvavania -, nie hned. Keby sa k tomu navyse pridalo, ze ani predtym si nechodievala pravidelne na preventivky, teda, ze ty sama si o svoje pohlavne zdravie nikdy prilis nedbala a zanedbavala si to, to by tiez nahralo zase jemu. Nehovorim, ze taka si. Ale niekedy si zeny povedia: nestiham, inokedy a zrazu su z toho dva roky, co nebola).
Dalej, ci minimalne vtedy, ked si mu ty dala vediet o kvapavke, sa on napriek tomu nepreliecil a tu chorobu roznasa doteraz nadalej.
Lebo ak sa preliecil hned ako si ho informovala ty, tazko to oznacit za jeho nezodpovedne spravanie.
Musela by si si jednoducho pozistovat aj tieto veci.
Isto do tej zaloby nechod s tym, ze chces “chranit” dalsie zeny. Tento kvazi-moralny aspekt vynechaj (kvoli casovemu odstupu od tvojho prelieceneho ochorenia po zalobu). To by hralo len proti tebe.
Ries iba seba a to, ze tebe on vzal moznost byt matkou.
Najskor by sa dala zaloba postavit na tom, ze ti svojim konanim napriek neumyselnemu zavineniu sposobil dozivotne zdravotne nasledky a zrejme aj psychicku ujmu (malo by to byt najlepsie podlozene aj lekarskou spravou, ze za tvojimi potratmi su jednoznacne dosledky prekonanej kvapavky a tvoja moznost otehotniet prirodzenou cestou, ci inymi sposobmi, je tym vyrazne znemoznena az nemozna. Teda ze nemoze za tym byt aj geneticka nekompatibilita s partnerom a ine faktory.).
Iba tak najskor mozes vysudit nejake financne odskodne. (A mozno on k tomu dostane podmienku s odkladom.)