Legitimita zadržania kaucie prenajímateľom
Dobrý deň idem po radu včera sme odozdali byt kde sme boli v najme a majiťel nam povedal že nevrati kauciu iba o rok keď dostane ročne zučtovanie za vodu kurenie a tak podla vás je to normalne?
v zmluve to nemate osetrene?
A co mas v zmluve? Ved sa pozri do zmluvy a uvidis.
@martinkatinka zmluve nič také neni spomenute
Ak to nemáte v zmluve, ktorú ste obaja podpísali.
Tak si môže robiť čo chce, aj nechať peniaze dokedy bude chcieť
@martinkatinka zmluve nič také neni spomenute
@bizon1111 logicky, zalohu vrati az po vyuctovani. Co ak bude nedoplatok? Z toho si to moze strhnut. Ale pravda je, ze moze poziadat o zuctovanie uz teraz, aby sa s vami mohol vyrovnat. Kde je vola, tam je cesta.
@bizon1111 logicky, zalohu vrati az po vyuctovani. Co ak bude nedoplatok? Z toho si to moze strhnut. Ale pravda je, ze moze poziadat o zuctovanie uz teraz, aby sa s vami mohol vyrovnat. Kde je vola, tam je cesta.
@martinkatinka lebo keď som bol inde v najme tak tam my dali naspat kauciu ked som odozdal kluče od bytu preto mi to pride divne
Ja som to dokonca mala v zmluve a nevrátila kauciu doteraz (je tomu 10 rokov) dokonca ani preplatok. Škoda reči. Radšej som kúpila byt a mám pokoj.
@martinkatinka lebo keď som bol inde v najme tak tam my dali naspat kauciu ked som odozdal kluče od bytu preto mi to pride divne
@bizon1111 bežné to tak prenajimatelia robia. Najmä sa to tak robiť ma. Vždy kaucia az po vyúčtovaní. Takže fakt to nie je nič neobvykle. Míňaj vodu a elektriku rozumne.
Ak nie je v zmluve nič uvedené (čo by však bolo dosť neobvyklé), deň po jej zániku je povinný kauciu vrátiť, inak sa bezdôvodne obohacuje.
Ak nie je v zmluve nič uvedené (čo by však bolo dosť neobvyklé), deň po jej zániku je povinný kauciu vrátiť, inak sa bezdôvodne obohacuje.
@draik lebažeby kauciu použil na účel na to určený ( neviem aký, ale napríklad vymaľovať? Vymeniť batériu?) a informoval o tom nájomcu? Aký je účel kaucie? Oprava nefunkčnych vecí po najomcoch?
Tu treba podotknut, ze byt moze medzicasom prenajat inym ludom, takze sby to nalo zmysel, musi sindat spravit vyuctovanie k datumu ukoncenia vasho najmu. A to moze dat spravit aj teraz, nie cakat na maj buduceho roku
@draik lebažeby kauciu použil na účel na to určený ( neviem aký, ale napríklad vymaľovať? Vymeniť batériu?) a informoval o tom nájomcu? Aký je účel kaucie? Oprava nefunkčnych vecí po najomcoch?
@rejka7
Účel kaucie je len taký, aký si obe strany dohodnú. Keď si nedohodnú nič, tak bez ďalšieho nemožno kauciu po ukončení zmluvného vzťahu zadržiavať. Hlavne však vyúčtovanie je možné spraviť aj v priebehu roka, odpočty si snáď urobili.
chce si jednoducho nechať.Keby chcel vyučtovanie sa da urobiť aj teraz.Koľko vám má vratiť penazi.
@bizon1111 pozri zakon podla ktoreho je zmluva uzatvorena, ci tam nie je uvedene ako dlho moze drzat kauciu. Potom plati to, co je v zakone a ano, obcas v zmluve byva, ze kaucia sa drzi az do vyuctovania od dodavatelov energii. Aj ja to v zmluve mam, zatial som to nemusela pouzit, ale keby som mala podozrenie ze podnajomnik minul vela vody alebo inej energie, tak mu kauciu podrzim v primeranej casti az do vyuctovania.
chce si jednoducho nechať.Keby chcel vyučtovanie sa da urobiť aj teraz.Koľko vám má vratiť penazi.
@alickapusinka no neviem ci sa dá len tak urobiť vyúčtovanie. Véd tam spravca rozpočitava napr.kurenie podľa pomerovych meračov na radiátoroch. To by musel všetkým susedom opísať merače aby to dokázal rozpocitat. Jedine elektrina alebo plyn by sa dali. Pri vode tiež spravca rozpocitava celý dom a pripadne úniky.

A co mas v zmluve? Ved sa pozri do zmluvy a uvidis.