icon

Lesný zákon

gelifil
13. sep 2020

Kto sa vyzná v zákone o lesoch? Stala sa nám taká vec: Zašli sme autom na kraj lesa. Zachvíľu došli poľovníci, že porušujeme zákon o lesoch a máme ísť preč. Nebola tam žiadna závora ani zákaz. Normálna lpoľná cestička. Že všade sú tam posedy a môžu nás zraniť. Jeden bol ostrý a hneď sa vyhrážal políciou.... Ako to je?

anjelic
13. sep 2020

@gelifil http://www.lesmedium.sk/o-com-sa-pise/pokuty-da...
Zákony o ochrane prírody, o lesoch a tiež nový zákon o premávke na pozemných komunikáciách jazdu autom po lesných cestách a lesoch zakazujú. Vstup na lesný pozemok je trestným činom aj tam, kde nie je závora. Do lesa smie vojs alebo v ňom parkova iba ten, kto má povolenie od lesného úradu alebo správcu lesa.

drobec021
13. sep 2020

paragraf 31 ods. 1 pismeno d - na lesných pozemkoch je zakázané
jazdiť alebo stáť motorovým vozidlom, motocyklom, skútrom, snežným skútrom, motorovou trojkolkou alebo štvorkolkou mimo vyznačených miest a jazdiť na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy

gelifil
autor
13. sep 2020

@anjelic a ked chcem ist na huby?

anjelic
13. sep 2020

@gelifil Tak odstaviť auto mimo lesa a ísť peši. Keby každý, kto ide na huby prišiel do lesa autom /keď i len na začiatok/, ako by to vyzeralo?

gelifil
autor
13. sep 2020

@anjelic toto mi pripada ako šikana...hlavne ked vieme, ako funguje "ochrana " prirody zo strany polovnikov casto...ani do vlastneho lesa nemozem ist??

anjelic
13. sep 2020

@gelifil Šikana? Trochu silné slovo. Neviem, ako si predstavuješ ochranu lesa zo strany poľovníkov, ale ak by nezakročili aj proti tvojmu vjazdu do lesa, tak potom by si tiež svoju prácu nerobili správne. Každý hubár alebo iný návštevník lesa pozná pravidlá, ako sa v lese správať a rešpektuje ich. A mimochodom ty si vlastníčkou lesa t.j. máš nejaký podiel lesa zapísaný na vlastníckom liste? Pokiaľ áno, tak Ti z toho plynú aj povinnosti, ale to by si mala vedieť /a napriek tomu nemáš hneď právo do lesa vojsť autom - rovnosť pred zákonom/.

drobec021
14. sep 2020

@gelifil ak si vlastnik, to je ine. Ten paragraf co som ti prezdielala ma podnadpis "vyuzivanie lesa verejnostou". Ale vlastnici, rovnako ako aj samotni obhospodarovatelia si tiez nemozu jazdit po hore ako sa im zapaci. Musia mat dovod preco do toho lesa potrebuju ist vozidlom, musia mat poriesene pravo prejazdu bud s majitelom pozemku pod komunikaciou, prip okolitych pozemkov, atd atd. je toho viac. Kazdopadne ako "verejnost" do lesa bez auta. Ma to viacero dovodov - rusenie zveri, hluk, prasnost, narusanie podneho krytu, vlastnik alebo uzivatel tej cesty je zodpovedny na vlastne naklady ju udrziavat v stave, aby sluzila ucelu (nevravim ze 1 osobak tej ceste nieco spravi, ale ked je tych osobakov 100vka, a povedzme si uprimne, kolko ich ostane na tej ceste a nevybehne aj mimo, nehovoriac o majiteloch 4x4... si predstavte ze sa starate aby ste mali cistu vonavu postel do ktorej si chcete ist vecer lahnut a zrazu vam tam pride dakto cudzi sa vyspat a celu vam ju rozhadze, nebodaj tam necha vlasy alebo co ja viem co, mna osobne by to tiez nahnevalo podobne ako keby mi cudzi jazdia po ceste o ktoru sa staram :D ). Stadovitost funguje, odpadky po "turistoch" sa kopia...

heidi4
14. sep 2020

@gelifil Vlastny les? Si si ho kupila, ci?

dazdovka
14. sep 2020

@heidi4 kupila, alebo zdedila, kludne moze byt aj podielnickou v urbariate...

heidi4
14. sep 2020

@dazdovka Mne je to ale uplne jasne, ako by to MOHLO byt. Samozrejme, ze su tam rozne moznosti.
Ja som sa ale pytala autorky, preco ten les nazyva vlastny, t.j. ako to NAOZAJ je. 🙂😉

jankapepe
14. sep 2020

@gelifil môžeš kedykoľvek..... peši......

simca06022011
14. sep 2020

@gelifil k sikane... Tie lesy sú väčšinou súkromné, patria napr urbaru. Nemajú tam co auta hľadať, si predstava že sa tam zadné pol mesta prevážať , lesné cesty udržiavajú v prvom rade pre ich potreby. A áno, sú aj lesníci a poľovníci co sa o prírodu starajú 😉 a vedia o to viac ako niektorí múdrlanti. Keby sa viac počúvalo odborníkov mohli naše lesy aj lepšie vyzerať..