Licitácia, dražba a predaj nehnuteľnosti

userfriendly14
6. okt 2021

Ahojte, chcem sa opýtať či tu máte niektorí z Vás skúsenosti s realitkou Cassovia Realitas (www.cassoviarealitas.sk) a s ich "licitáciami" , dražbami nehnuteľností.

Je u nich asi bežnou praxou pri predaji nehnuteľností zverejniť v inzerátoch cenu bytu, následne záujemcom pri obhliadke dať informáciu, že sa bude konať licitovanie bytu (akási dobrovoľná dražba), kde vyhrá ten, čo dá najvyššiu ponuku. Teda cena v inzeráte je ako vyvolávacia cena.

Celá dražba zo strany realitky prebieha tak, že sa Vám ozve jeden pán/pani cez telefón, a spýta sa Vás, koľko ste ochotný za byt ponúknuť. V ten moment, máte skrátka predhodiť realitke sumu, ktorú ste ochotný za nehnuteľnosť dať, bez toho, aby ste vedeli, koľko dáva iný záujemca. Následne hovor ukončíte s tím, že sa Vám realitka ozve a povie, či ste ponúkli najviac, ak áno, byt je Váš, ak nie, byt Váš nie je.

Nikdy sa samozrejme nedozviete o koľko Vás prestrelili s cenou, a informáciu dostanete formou SMS-ky.

Nie som žiadna expertka, nejdem sa na ňu ani hrať, ale je toto vôbec legálne a zákonné? Celé mi to príde minimálne ako dosť nefér jednanie so záujemcami, so snahou natiahnuť ich o dalších pár tisíc.

Princíp chápem (navýšenie zisku), ale aj dražby by mali byť snáď nejak regulované a upravené pravidlami zo strany štátu alebo nejakej inštitúcie alebo mýlim? Čo si o tom myslíte? Alebo len zbytočne preháňam a všetko je to skrátka legálne? Môže si dražby / licitácie alebo akokoľvek to nazveme robiť skutočne ktokoľvek?

katulastraka
6. okt 2021

@userfriendly14 my sme ani nekupovali cez drazbu a uz po tom ako sme si byt rezervovali tak zrazu necakane zdrazel :D :D :D vzdy bola nejaka skvela vyhovorka na to. Dva byty sme kupovali a pri oboch sa nam to stalo. Takze pre mna su realitky cisty ojebbiznis.

gdpr
6. okt 2021

Odpoveď nájdeš hneď v § 2 písm. a https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

maria1989
6. okt 2021

@userfriendly14 toto robi v KE nielen cassovia. Jednoducho na konci inzeratu maju napisane, ze predavajuci si vyhradzuje moznost predat byt za najvyssiu ponuku.

draik
6. okt 2021

@userfriendly14
To, čo píšete, nie je dražba. Jednoducho predajú tomu, kto ponúkne viac.