Má moja známa nárok na dávku hmotnej núdzi?

patik114
1. jún 2017

chcem sa opytat znama ma dieta uz jej skoncila rodicovska a jej manzel zarobi minimalku maju narok na davku v hmotnej nudzi ????

barruna
1. jún 2017

Pokial ma jej manzel tu minimalku tak by mali mat 🙂 Nie som uradnicka a asi tam budu este nejake veci podlozit, teda minimalne ten jeho prijem, to ze ona nema ziadny prijem a zbytok im uz povedia tam. Ved nech sa tam ide kludne spytat, tety uradnicky jej povedia presnejsie ale moj osobny nazor je, ze by na to mala mat narok.

lubina
1. jún 2017

@patik114 zavisi aj od dalsich okolnosti napr. ci vlastnia nehnutelnost a pod. treba ist priamo na urad a tam to posudia...a pozri aj http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...

svetkaadamko
1. jún 2017

@patik114 ťažko to takto povedať, je tam naozaj viac faktorov, ktoré o tom rozhodujú. Napríklad aj to, aký majetok vlastnia, dom, auto atď. Ja pracujem na ÚPSVaR a neviem ti to takto z brucha povedať. Ak sú len oni traja (teda 2 dospeli a jedno neplnoleté dieťa), tak výška životného minima v ich prípade je 426,70 Eur, čiže keď nemajú takýto príjem, teoreticky by mali mať nárok na dávku v hmotnej núdzi, ALE ako píšem, posudzuje sa aj majetok.

patik114
autor
1. jún 2017

@svetkaadamko ahoj oni bývajú u rodičov má ísť požiadať o dávku či ako sa to rieši ?

joja101
1. jún 2017

isto by sa mali ist na to informovat na urad, nic za to predsa nedaju, ak si skusia podat ziadost.. vravis, ze byvaju u rodicov a podla toho, moc toho majetku nemaju, ja by som tam teda zasla co najskor a nestracala by som ani chvilku😉

svetkaadamko
1. jún 2017

@patik114 no a tým, že bývajú u rodičov, sa to zasa inak posudzuje, takže jedine zájsť na príslušný ÚPSVaR a zistiť, či by vôbec niečo dostali. Lebo práve preto, že bývajú u rodičov, sa môže stať, že nič nedostanú.

monicka144
1. jún 2017

Záleží to na veľa veciach no. Ale práve to je na tom to zlé, že napríklad si teda vezmi, že by mali menej ako je to ich životné minimum podľa teda počtu osôb a keď si pozrieš aká je to suma tak to by nemali šancu utiahnuť nejaké bývanie, teda nejaký podnájom lebo by potom nemali čo jesť alebo nejaký jednoizbový niekde fakt na kraji mesta a jedli by celý mesiac suché rožky. To je logické, že ľudia v takejto situácii budú u niekoho bývať a týmto si to štát poistil, že si zníži počet ľudí, ktorím to bude vyplácať aj o polovicu

9lf9
1. jún 2017

pokial je to tak ze su oni traja, nieje nik na PN, nemaju vlastne byvanie a ani nie su spoluvlastnici domu ci bytu tak nemaju narok na prispevok na byvanie a davka by bola pre nich 160,4eur a kedze optec zarobimin. mzdu narok im nevznikne..samozrejme zalezi ci nevlastnia dake hnutelne nehnutelne majetky predajom ktorych by si mohli prilepsit.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
patik114
autor
2. jún 2017

@fidka79 tak ona so synom je doma ešte lebo do škôlky neide

patik114
autor
2. jún 2017

@9lf9
@9lf9
@9lf9 jej manžel zarobí myslím že 380€ hovorila čo mne príde strašne málo na dnešnu dobu

9lf9
2. jún 2017

@patik114 malo to je ale na hmotnu núdzu narok nemaju, lebo ich prijem je vyssi ako to čo by mohli dostat. Treba hladat ine moznosti_ lepsie platenú pracu a aj kamoška aby sa poobzerala pod dakej praci

dai
2. jún 2017

@patik114 suhlasim s @9lf9 ... v takejto situacie musi chlap zabrat, dovzdelat sa , poobzerat sa pripadne po brigadach... a samozrejme mamina do prace - ked on tak malo zarobi tak uz davno tam mala byt ( ked byvaju u rodicov tak im urcite aj s dietatom pomahaju, co by ini zato dali...)

maciatkolulu
2. jún 2017

@patik114 môj názor je,že pokiaľ má už dieťa toľko rokov,tak mala byť mama dávno v práci a nie rozmýšľať nad dávkami... Najmä keď bývajú so starými rodičmi,ktorí snáď pomôžu,matky odchádzajú do práce od oveľa mladších deti a využívajú jasle a príspevky ba ne. A otecko by sa asi teda mal tiež poobzerať po lepšie platenej práci.

majusqa77
2. jún 2017

podla mna nie. mzda+pridavky na dieta+danovy bonus > zivotne minimum

renata1973
2. jún 2017

Nerobim na hmotnej nudzi priamo ale davky v hn pre rodinu s 1-4 detmi je 160,40 € + prispevok na byvanie 89,20 € ak maju vlastny byt. Pozor auto starsie ako 10 rokov alebo nesmie presiahnut sumu 35 nasobku zivotneho minima pre 1 plnoletu osobu. Manzelov prijem sa berie vo vyske 75%.