Majiteľ bytu vstúpil bez povolenia. Ako riešiť situáciu?
Zdravím, dnes ráno sa sestra prebrala zo spánku s tým že pred ňou stojí majiteľ bytu ktorý svoj príchod odôvodnil tým že porušila zmluvu a fajčila v byte. V ten čas zrovna práve spala čiže sme tomu nepochopili i keď je pravda že si pár x zapálila cez okno. Cez to všetko si myslím že jeho reakcia nebola primeraná vojsť do bytu keď dotyčný človek spí. Mohol jej kľudne udeliť nejakú pokutu alebo po dohode vyriešiť situáciu inak keďže som si toho vedomá že áno je to jeho byt ktorý v podstate poškodzovala ale nie je na mieste urobiť to čo urobil a zobudiť človeka s krikom. Keďže porušil aj on zmluvu môže sestra na to nejako reagovať?
Prenajímam viac bytov, v jednom som nebola vyše 2 rokov, nemám dôvod. Ak by som prišla k vlastnej potrebe ísť pozrieť byt, že som dostala nejaké echo od susedov, zavolala by som, keď aj z parkoviska pred bytovkou. Ale nikdy som nevošla do bytu bez ohlásenia. Na druhej strane, ak mám raz v zmluve zákaz fajčenia a nájomník fajčí v okne, tak dostal by okamžite výpoveď z nájmu. Kam klepala popol? Susedom pod ňou na parapety? A kam dala ohorok? Do bytu, v ktorom má zakázané fakčiť? Čo vyhodila horiaci ohorok von? WTF? Takže ak by mi susedia povedali, že nájomník fajčí v okne a v zmluve máme dohodnutý zákaz fajčenia, okamžite by skončil. Majiteľ vstúpil do bytu síce neoprávnene, ale až po tom, čo ona porušila zmluvu. Ak vie vedome porušovať zmluvy, nech je schopná aj prijať za svoje konanie zodpovednosť a nech si hľadá iný nájom.
@vevebono Úplne normálne.. V každej dobre napísanej nájomnej zmluve by mali byť pokuty za porušenie dohodnutých pravidiel ako pre nájomcu (fajčenie v byte) tak prenajímateľa (bez ohlásenia vojdem do bytu ktorý prenajímam). Prenajímame dva byty a je tam jasne napísané kedy majiteľ môže do bytu vstúpiť bez predchádzajúcej dohody a to napr. ak nájomca nie je doma a hrozí poškodenie majetku alebo života napr. požiar alebo vytápanie susedov.
Wow. Ja celý život žijem v podnájmoch (dosť sa sťahujeme z krajiny do krajiny, mala som prenajaté byty aj na Slovensku), ale majitelia zvyčajne netušili, ako mám byt zariadený - s výnimkou toho, ktorí chodil veci opravovať osobne, samozrejme vždy po vzájomnej dohode. Reálne s tým asi veľa nespravíš, ale asi by som normálne zašla na políciu, že sa mi do bytu vkradol človek bez oprávnenia - už len preto, aby majiteľ mal šancu uvedomiť si, že toto je absolútne neakceptovateľné. A okamžite by som odstúpila od zmluvy a vysťahovala sa, pretože by som sa tam necítila bezpečne.
MOze si to s nim vydiskutovat, co to ma znamenat, inak zalezi ako maju zmluvu dohodnutu
Pre mna je to neakceptovatelne, aby sa mi ktokolvek premaval v byte, kde mam osobne veci, nebodaj spim. NEma tam ani len co vchadzat, minimalne ma zazvonit. To ze to nie je jej majetok, je ok, ale ona plati za uzivanie. A tym padom = uziva to teraz ona a nie on. Ja som z podnajmu bez vypovednej lehoty okamzite odisla, ked som parkrat zazila takuto sikanu, raz som rpisla "domov" a tam si medzi mojimi vecami len tak hovie pan domaci s manzelkou. AKo sorry.
@annm81
@simca06022011 toto je problém nízkej právnej gramotnosti Slovákov. Veľa z tých, ktorí prenajímajú byty nemajú prečítaný zákon, podľa ktorého prenajímajú a majú pocit, že keď je byt ich, môžu čokoľvek. Netušia, že ak ho dajú do užívania niekomu, tak tam proste len tak vstúpiť nemôžu, iba s vedomím a súhlasom toho, kto byt užíva. A ešte sa budú aj hádať, že oni môžu, lebo je to ich majetok, čo tam po zákone. Že oni majú nárok kontrolovať si svoj majetok. No nemajú. Ale to nevysvetlíte niektorým.
Na druhej strane, čítala som tu už rôzne prípady - že v zmluve majú dohodnuté bez detí a narodí sa im dieťa a neráčia to oznámiť majiteľovi, že bez zvierat a zaobstarajú si psa a neráčia to oznámiť majiteľovi. Tu autorkyna sestra fajčí, hoci to má zakázané. Ona porušuje zmluvu a následne jej prekáža, že ju porušuje aj majiteľ. To asi nie je oka.
@melanta hlavne ja neviem, ako to majitel vie, ze si cez okno zapalila... 3x... to ju niekto sleduje? Ja by som tam neostala.. mne na private prespala jedne vikend sestra, a ked sme sa stahovali tak priatel jednu noc a okamzite sa riesili kto chodi ku mne chrapat (ak o neskutocne to bol arogantny majitel, a suseda mal stareho co sledoval kto co robi tam podla vsetkeho.. ze aky neviem kto ku mne chodia = tak stahovali mi nabytok chlapi, tak neviem.. ja si nezvyknem stahovakov vyberat :DDD) = treba od takychto odist...
@simca06022011 ľudia sú všelijakí. Ja som zažila, že mi volala suseda, že u nájomníkov spali cez víkend cudzí ľudia, či o tom viem a či mám miesto 2 ľudí v byte nahlásených 4. Tak som musela susede vysvetliť, že je to v poriadku, že nájomník má v zmluve povolené, že môže k nemu chodiť návštevy a môže u neho aj príležitostne prespať. A že ak u nej prespí na víkend vnučka, tiež ju nenahlasuje nikam. A že teda o tom viem, lebo mi dotyčný volal, že či môžu u nich spať na 3 noci rodičia, ktorí prišli do BA z východu pozrieť syna. Niekedy sú susedky FBI k dobru, niekedy sú viac na škodu. 😂
Moja svorka prenajíma byt študentom, chodila takto námatkovo na neohlásené kontroly aj keď boli doma aj keď boli preč.X krát sme jej vysvetľovali, že to robiť nemôže.... Raz vošla takto do bytu s pred ňou v chodbe holý chalan 😂 . Odvtedy im aspoň zazvoní keď tam ide. Ja sa tým chalanom úprimne čudujem, že tam bývajú. Kontroluje ich ako malé deti, kľudne im vyhodí staré jedlo z chladničky, vynadá im keď nemajú na posteli prestretú plachtu, dokonca jednému dala vyhadzov z nájmu lebo prebral spolubývajúcemu frajerku a jej sa to nepáčilo. Za mňa totálne psycho.
Byť sestrou hľadám nový prenajom
@rozculena na vsetkych bytkloch mame bezpecnostnu vlozku, kde sa da odomknut klucom aj ked je z druhej strany vlozeny kluc. Snad 20 rokov uz... z praktickeho hladiska / nevymknutia sa... ani neviem, ze sa este vyrabaju ine (to nehodnotim teraz ci mal alebo nemal vojst do bytu...len technicku stranku veci s tym klucom)
@pe_mi keby sa dalo vybrať 😂... Paradoxne u nás jedlo v chladničke necháva, príde na jeden deň, alebo skôr noc, donesie si tri druhy sálam, dva druhy syra ani sa toho nedotkne a nechá to v chladničke. My to nejeme, ona to dobre vie a aj tak to tu nechá... A asi sa ani nebojí, že nás nájde holých, lebo je schopná vtrhnúť nám do spálne aj uprostred noci ak náhodou počuje zaplakať mladšiu dcéru. Manžel musel vymeniť zámky aby sa dalo zamknúť , keď je tu, spí dcéra s nami v posteli, lebo by sme ju cez zavreté dvere nepočuli , malá sa vždy okolo 5:30 budí, trochu pomrnčí niečo pošomre, vezme cumeľ a ľahne si späť a ona vyštartuje na prvé zamrnčanie rovno k nám do spálne a ponad mňa sa naťahuje k dcére, že ju vezme. Súkromie jej absolútne nič nehovorí 😃 a môže sa s ňou človek vadiť do zblbnutia.
nemôže vstúpiť do bytu bez ohlasenia. A to ze fajčila no nech preto sa svet neruca a nie je ro dovod na takyto prepad. My sme mali zákaz sušiť prádlo vnútri v zmluve napríklad to bolo dávno, byt bol malý bez balkóna no kde myslíte že sa susilo
@misslilac13 to ako ste nesmeli púšťať radiátor, ,či prečo zákaz sušiť prádlo v izbe??to čo jeeeee 🤣🧐
@pe_mi zevraj koli plesní, to ze na povale stalo 30 cm vody, lebo strecha bola deravá s plesňou určite nemalo nič spoločné. To nevymyslis to je zivot
@ayato no ale mala tam svokra rešpekt a poriadok