Majú deti nárok na sirotské, keď im zomrel otec?
Ahojte. Mojím deťom zomrel otec. Nežili sme spolu ani neboli zobratý. Mala som len výživné. Majú deti nárok na sirotský? Čo k tomu všetko potrebujem? Rodný list? Čo im kúpiť na pohreb keď bude spopolnený? A neostáva na tom cintoríne ani tam nikoho nemáme pochovaného? Len nejakú živú kyticu? Zoberú to potom pohrebáci s truhľou?
Potrebujes rodne listy a umrtny list.
Potrebujes rodne listy a umrtny list.
@billy_jean plus potvrdenie o návšteve školy ak chodia.
Musia mať vlastný bankový účet. Všetko to ti povedia v Sociálnej poisťovni.
@anonym_autor Viac info sa docitas tu: https://www.socpoist.sk/kto-som/dochodca/ziadat.... Pripadne zavolaj na linku SP a daju ti vsetky instrukcie.
@anonym_autor mali deti otca zapísaného v rodnom liste?
@anonym_01f04e áno, aj sa stretávali
@billy_jean plus potvrdenie o návšteve školy ak chodia.
Musia mať vlastný bankový účet. Všetko to ti povedia v Sociálnej poisťovni.
@anonym_5d4c81 ešte aj vlastný bankový účet? Majú len ma to prekvapilo. Ďakujem
@anonym_5d4c81 ešte aj vlastný bankový účet? Majú len ma to prekvapilo. Ďakujem
@anonym_autor áno, chodí to priamo im
Banka vystaví potvrdenie o tom, že účet je ich.
@anonym_autor áno, chodí to priamo im
Banka vystaví potvrdenie o tom, že účet je ich.
@anonym_5d4c81 toto je super, že musia mať vlastný účet, v minulosti to tak žiaľ nebolo a mojej sesternici všetko zhrabol otec alkoholik a nedal jej ani cent, ona nebývala s ním ale u nás, keď jej maminka zomrela a všetko pustil ten jej otec dole hrdlom. Darmo sa tam chodila moja mama sťažovať, ani rodinné, ani sirotský, nič, haliera nedostala ☹
@anonym_5d4c81 toto je super, že musia mať vlastný účet, v minulosti to tak žiaľ nebolo a mojej sesternici všetko zhrabol otec alkoholik a nedal jej ani cent, ona nebývala s ním ale u nás, keď jej maminka zomrela a všetko pustil ten jej otec dole hrdlom. Darmo sa tam chodila moja mama sťažovať, ani rodinné, ani sirotský, nič, haliera nedostala ☹
@mimimoje ak chce dnes robiť rodič to, čo spomínaš, tak môže aj dnes. Detský účet nie je žiadna prekážka. Dieťa je síce papierovo majiteľom účtu, ale ak nemá 15 rokov a občiansky, tak s účtom disponuje výlučne zákonný zástupca. Dieťa síce môže mať platobnú kartu a na nej nízky limit, ale rodič môže vybrať každý mesiac celú sumu sirotského a pokým ho niekto neudá že sa o dieťa nestará, nikto nebude kontrolovať, či rodič za sirotský dôchodok dieťaťu nakúpil jedlo, alebo si mamička kúpila chlast či kabelku.
@mimimoje ak chce dnes robiť rodič to, čo spomínaš, tak môže aj dnes. Detský účet nie je žiadna prekážka. Dieťa je síce papierovo majiteľom účtu, ale ak nemá 15 rokov a občiansky, tak s účtom disponuje výlučne zákonný zástupca. Dieťa síce môže mať platobnú kartu a na nej nízky limit, ale rodič môže vybrať každý mesiac celú sumu sirotského a pokým ho niekto neudá že sa o dieťa nestará, nikto nebude kontrolovať, či rodič za sirotský dôchodok dieťaťu nakúpil jedlo, alebo si mamička kúpila chlast či kabelku.
@melanta presne toto som isla napisat, ze to dieta tym uctom aj tak nedisponuje, kym nema 18 rokov

@anonym_autor mali deti otca zapísaného v rodnom liste?