icon

Mám ako osamelý rodič nárok na OČR s 12-ročnou?

suzanne13
4. apr 2020

Dobrý deň, prosím Vás o radu či ako slobodná matka 12 r. dieťata mám nárok na OCR (novelu zákona som si prečítala 🙂 ) ale bola som upozornena že by mi patriť nemala pretože dieťa nie je ZTP.Dakujem pekne

veronikaszabova
4. apr 2020

@suzanne13 očr na zaklade choroby, nie kvoli karantene

alenah31
4. apr 2020

@suzanne13 to, ze si osamela je jedno. Ale pri dietati od 11 do 16 rokov mozes byt na ocr z dôvodu karantény tiez - musi ju potvrdit lekar a napusat, ze hoci je dieta starsie nie je spôsobilé cely den byt same.

mondolina
4. apr 2020

@suzanne13
Riešila som s lekárkou, máme na to nárok, môj syn má 11 rokov.

janinah
4. apr 2020

@mondolina ak dovršil 11 rokov,tak ten nárok musí pediater zdôvodniť.....nie je to automaticke

mondolina
4. apr 2020

@janinah
Tak si to zdôvodní. Viď príspevok vyššie.

janinah
4. apr 2020

@mondolina nie je to take jednoduche,lebo sú kontrolovaní...zdrave 12r dieťa môže byť doma samé,kým rodič príde z práce

mondolina
4. apr 2020

@janinah
Hovorím že som s dr. volala. Pracujem ako policajt, moje dieťa je už tretí týždeň u brata( ktorý pracuje z domu), moje dieťa je vyše 350 km od mňa.
Pracujem na smeny, 12stky, denné, nočné, som samoživiteľka, kým nebola korona bol syn s mojou mamou, čo teraz nie je možné.
A 11 ročné dieťa nenechám samé 12 hodín, ani cez deň ani v noci.

janinah
4. apr 2020

@mondolina som zdravotník,zatial pri nepozit. pacientoch /kto ale dnes v nemocnici 100% zaručí,kto nie je pozitívny?/ moje deti sú zbalení a v prípade potreby odchádzajú mimo mesto....manžel lekár,u nás je otázkou času kto skôr domov koronu donesie....ja píšem o tom,že lekári sú a budú kontrolovaní,takže žiadať očr,ak má zdravé dieťa 12rokov,matka pracuje 7-15hod a dôvodom má byť len to,že dieťaťu treba presne o 12tej podať obed,tak toto neobstojí....

mondolina
4. apr 2020

@janinah
Ja len píšem že to nie je môj prípad, že som od 7-15 v práci.

matabb73
4. apr 2020

@janinah zabúdate na to, že deti nechodia do školy a musia sa učiť doma. Ja som na očr s 11-ročnou práve preto. Nie každé dieťa v tomto veku zvládne samoštúdium. Moja je slabá na matiku a angličtinu a aj so slovenčinou jej pomáham. Keby šlo len o to , aby bola sama doma, tak v pohode. Lenže teraz je iná situácia a asi aj preto umožnili očr aj pre staršie deti. Mne ju vypísala lekárka.

mondolina
4. apr 2020

@matabb73
Plus byť samé doma nie týždeň, nie dva týždne, ale bohvie koľko, bez sociálneho kontaktu, je tiež nič moc. Tak nech je aspoň mama doma.
Pretože toto nie je bežná situácia.

suzanne13
autor
4. apr 2020

@alenah31 ďakujem krásne ♥️

suzanne13
autor
4. apr 2020

Milé mamky rada by som dodala že bežne pracujem od 7.30 do 16.30 čiže 9 hodín denne by bol môj syn sám to aby som len uviedla na správnu mieru,po druhé nepracujem pretože firmu nám zavreli keď vyhlásili karanténu a zatvorili školy a po ďalšie ak spomínate babičky atď. tak ja už mamku nemam a otec má choré srdce vek 75 r.Dakujem za pochopenie.Urcite nejde o servis teplého podavaneho obeda o 12 hod.ako bolo vyššie uvedené tak prosím nemajte komentáre tohto typu nakoľko je každý osud iný...😘

deanna25
4. apr 2020

@suzanne13 Správne som pochopila,že chces OČR na inak zdravé 12 ročné dieťa,keď momentálne nechodíš do práce z dôvodu,že je firma zatvorená a musíš byť tak či tak doma? Čiže reálne nie je dieťa samé doma počas tvojej pracovnej doby?