Mám nárok na daňový bonus na syna z prvého manželstva?

jahell
1. dec 2020

Pekný deň prajem. Viete mi prosím niekto poradiť či mám nárok na daňový bonus na môjho syna, ktorého mám z prvého manželstva? Momentálne som na materskej dovolenke s novorodeniatkom. Keďže sa materská dovolenka posudzuje ako výkon práce , nemala by som mať nárok aj na bonus? Alebo ako to je? Poradí niekto? Ďakujem

veronikaszabova
1. dec 2020

@jahell nie, nemas narok

alenah31
1. dec 2020

@jahell nie nemáš - je to daňový bonus...platíš z materskej nejaké dane?? Na to, aby si mala nárok na daňový bonus musíš mať ZDANITEĽNÝ príjem aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy, alebo dosiahol zdaniteľné príjmy z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a vykázal základ dane (čiastkový základ dane). Ale pokiaľ si vydatá tvoj manžel si môže uplatniť daňový bonus aj na tvojho syna z prvého manželstva pokiaľ všetci žijete v spoločnej domácnosti.

juliatriscova
1. dec 2020

nemáš nárok, pretože nemáš príjem zo závislej činnosti ale nárok si môže uplatniť tvoj terajší manžel ak ste manželia a má príjem a spĺňa všetky podmienky...........

jahell
autor
1. dec 2020

@juliatriscova Nie sme manžela ale žijeme spolu v jednej domácnosti. Tak nemá nárok? Len ak by sme boli manželia?

juliatriscova
1. dec 2020

@jahell nemá nárok pokiaľ nie ste manželia......od kedy si na materskej? mala si tento rok nejaký príjem okrem materskej?

jahell
autor
1. dec 2020

@juliatriscova ok, ďakujem. Nie , nemala som žiaden prìjem. Na materskej som od mája, pred tým som bola na pn

simca06022011
1. dec 2020

Ak sa ti bude robit RZZD, ak si na MD, tak podla vsetkeho sa ti bude robit. Tam uvidis ci ti vyjde narok na DB a uplatni sa ti za obdobie kedy vznikne narok podla vysky prijmu aj spatne. Pocas MD ti nema byt mesacne z coho odratavany, cize narok nebude.

simca06022011
1. dec 2020

@jahell aha, tak narok ti nevznikne ked citam posleny prispevok.

jahell
autor
1. dec 2020

@simca06022011 ...ďakujem aj tak, za ochotu a radu😉

juliatriscova
1. dec 2020

@jahell niekedy to tak blbo vyjde..........škoda......

scacchi
1. dec 2020

@jahell ak aj pracujes popri materskej tak potom si mozes ziadat danovy bonus