Mám nárok na hmotnú núdzu a príspevok?
Ahojte. Ocitla som sa v nezávideniahodnej situácii, nikdy by ma ani len nenapadlo, že sa mi to môže stať. Pred dvomi mesiacmi sa mi narodila dcérka, partner nás opustil. Presťahovala som sa k rodičom, no mám na krku hypotéku a spotrebný úver. Materskú nemám, je to na dlhé vysvetľovanie, poberám len nižší rodičovský príspevok. Z toho nevykryjem ani účty, ktoré mesačne musím zaplatiť, doplácajú mi rodičia a kupujú všetko pre malú. Návrh na určenie otcovstva je už podaný na súde, nakoľko ex sa k malej nehlási ani nie je zapísaný v RL. Do práce samozrejme plánujem ísť čím skôr, len by som s ňou rada bola doma aspoň do 6 mesiacov. Splnam podmienky na príspevok v hmotnej núdzi, alebo ochranný príspevok? Prosím neodsudujte ma, vždy som bola riadne zamestnaná, odvádzala dane, potrebovala by som len dočasnú finančnú pomoc. Ďakujem za odpoved
@earlgrey akoze, aj ten môj je cudzinec. My sme žili tri roky na Slovensku a potom sa presťahovali k nemu do Nemecka. Preto vlastne nemám materskú, lebo som tam nepracovala nejaký čas. Rekonštruovala som jeho barák. On má príjem nadštandardný, žije si “na úrovni.” Vlastne žiadosť na návrh na určenie otcovstva mi robila taká rodinná známa, advokátka. Do návrhu sme dali výšku navrhovaného výživného vzhľadom k jeho príjmom 700€. Koľko by odklepli, netuším, ale zevraj sa nemám obávať toho, že by mi ju zobral do zahraničia bez mojej prítomnosti.
@pribinak ano prepac 🙂
A preco by si ju nemohol brat bez tvojej nepeitomnosti
Ak bude uznane otcovstvo tal si ju moze vziat ku sebe. Napriklad v lete na polku prazdnin
Ako.mozes spalcat hypo, ked si byt predala, ved tam si musela splatit dlzobu a rodicovsky byt uz nezostal zalozeny. Na nehnutelnost v DE si nemohla brat hypo. Cele To to nejako nesedi. 🤔
@autorka
No ale on môže byť prefíkaný a zdokladovať menší príjem a väčšie výdavky...a jeho situácia sa mohla zmeniť (akože) odkedy nie ste spolu...my sme mali súd na Slovensku (počítaj s tým, že sa to bude predĺžovať pokiaľ sa on nedostaví alebo k návrhu nevyjadrí a pokiaľ ten návrh preložia a potom si musíš zohnať tlmočníka k súdu, teda ak nevie dobre po Slovensky, ak vie, tak super)...a on posielal z Anglicka doklady o svojích príjmoch a výdavkoch...a tie súd nepreveroval, keďže sa na súd ani nedostavil...bola korona, bolo to ťažšie...a odklepli smiešných 50€ 🤣 ale tak ja som bola spokojná, lebo my sme mali dohodu...a posiela mi mesačne kedy ako...niekedy 700, niekedy 1000...ale financuje aj ostatné výdavky na dcéru...aktivity, výlety, hračky....zaujíma sa, kde sme boli, čo som jej kúpila...vždy potom pošle 100/200 eur navyše...ale ja väčšiu časť peniazí dcére odkladám...a on o tom vie...aby mala pekný štart do života...a preto aj posiela viac, aby som jej dala na sporiaci účet...
Tak to by ste aj s právnickou asi dosť prekvapené pozerali, ale súd kľudne mize dať, že 1 tok stravi Vianoce na Slovensku a druhy rok v Nemecku, taktiež polku prázdnin.
Ešte by má zaujimalo, že ako vydokladujes náklady vo výške 700 eur na dojča
Chápem že má prachy, treba vyššie výživné ak má vysoký príjem, ale neviem si predstaviť zdokladovať 700 eur
Nenechaj sa zastrašiť! Dobre robíš, keď ho chceš dať zapísať ako otca a pýtať si výživné. Je to jeho zodpovednosť ako dospeleho človeka, podieľať sa na financiách.
Keby sa ti vyhrážal striedavkou, tak ty s ničím takým na súde súhlasiť nebudeš. Ale jemu daj najavo, že ti striedavka nevadí. Okrem toho, výživné môže byť určené aj pri striedavke.
Samozrejme, že tvoje tušenie je správne a ten sviniar nebude mať záujem starať sa o dieťa.
@mk1111111111 tiez som sa nad tym pozastavila. Neexistuje, ze niekto preda nehnutelnost bez toho, aby bol vyrovnany dlh v banke a peniaze investuje/preflaka na nieco ine. Nieco tu nesedi.
@mk1111111111 tak pekne po poriadku. Hypotéku som si brala na Slovensku. Pri predaji mojej nehnuteľnosti, som nevyplatila zostatkovú čiastku hypotéky, peniaze získané z predaja nehnuteľnosti som si nechala a tým pádom zostala plomba na rodičovskom byte aj naďalej. A preto stále platím hypotéku. Banku nezaujíma čo spravíš z predmetom kúpy, tam je dôležitá založená nehnuteľnosť, ta sa predať nemôže
@hankab jj, celkom to nebude pravda, skor si myslim, ze dievca nepochodilo a vratilo sa domov s dlhym nosom. Najprvbpise, ze pracovala a odvadzala, potom zasa bola v DE a vlastne nepracovala.
@mk1111111111 čo? Prečo by som nemala písať pravdu, o com rozprávaš prosím ta? Ja som v príspevku uviedla najdôležitejšie informácie pre pochopenie situácie, aby som nevyzerala ako nejak asocial, co vycivava štát. A neskôr som vzhľadom na podnety pridala informácie týkajúce sa toho, ako sa to celé vlastne dopracovalo až sem. A že som nepochodila, to je veru pravda, ale ver mi, že dúfam, že sa nikdy neocitnes v takej núdzi, ako som ja teraz
@hankab
@mk1111111111 necitate? Uz na prvej strane pisala, ze zalozeny ostal rodicovsky byt a peniaze z predaja svojho investovala do domu toho nemca...
Nechcem ti brať ilúzie, ale výživné 700€ na 2mes bábo ti neodklepne nik, ani keby neviem čo. Ty musíš zdokladovať reálne výdavky na dieťa. Na súde nerobia blbci, mnohí sudcovia majú vlastné deti a keďže nakupujú v rovnakých reťazcoch ako my, majú prehľad o cenách. Je možné, že ti odklepnú nejakú sumu na dieťa a nejakú sumu bude otec odkladať na sporenie. Aby si mala predstavu, môj ex posiela 17-ročnej od augusta 240€. Dovtedy posielal 130€. Jeho starostlivosť o ňu sa končí poslaním peňazí.
Inak ak si on žije nadštandard, prečo si sa ty zadĺžila rekonštruovaním jeho nehnuteľnosti v Nemecku?? celé zle 😟
och to je velmi zla situacia velmi urobila si velmi vela vaznych chyb
v ziadnom pripade nemozes ist do osobneho bankrotu za tychto okolnosti
jedina moznost je aby ti docasne pomohli so splatkou rodicia (inak pridu o strechu nad hlavou a aj ty) a ty chod hned do prace ak sa ti oni mozu o male starat proste hned
@mamina7070 nemá minimálne rok exekúciu, čiže do bankrotu ísť nemôže
@nelca84 nemohol zostat zalozeny, v prospech coho? Ved byt predala, dlh splatila, byt sa musel vynat. Nema nic, naco by dalsi uver zobrala. Mohlo jej max zostat rozdiel z predaja a splateneho uveru, to mohla dat do toho domu v DE. Hypo jej nedaju na nehnutelnost v DE
@pribinak ak by sla do vankrotu banka zosplatni hypoteku a ostanu na ulici preto nemoze ist do bankrotu primarne hadam neprivedie svojich rodicov na ulicu, exekucia min rok to som necitala reagovala som na jej prispevok mne
kludne mohla zalozit pri kupe svojho bytu rodicovsky to sa robi casto a jej byt nemusel byt zalozeny ale teraz je to jedno
autorka vyzivne ries ma na neho dieta narok
Ked pises, ze si vzdy bola riadne zamestnana, preco mas ten nizsi RP a preco si nemala narok na matersku?
@mk1111111111 akoze v prospech coho? Zalozila rodicovsky byt a kupila si za to iny, ten predala a peniaze minula inak. Hypo ostala na rodicovskom byte, co sa ti nezda?
@martinkatinka pise to o kusok vyssie
@nelca84 neverim, ze banka povolila predaj a peniaze si autorka mohla nechat? Nepise, ze si zobraka uver na rodicovsky byt, len ho zalozila, uver brala na svoj byt
@nelca84 aha, uz vidim...
Neviem ci vobec mozes ziadat hmotnu nudzu, ked nemas urcene vyzivne... Myslim si, ze zivotne minimum mas, stat nezaujima, ze ty mas hypoteku. Mas jedine moznost sa zamestnat.
@mk1111111111 podstatne je, co sa zalozilo, nie co si za to kupila. Tiez mame zalozenu inu nehnutelnost, nez bola kupovana. Normalka. Ak beries hypo do 70% z hodnoty zalozenej nehnutwlnosti, nedokladujes na co peniaze minies. Mozes si za to kupit aj ferari.
@martinkatinka ďakujem, budem to musieť dovtedy nejak pozliepat, s bozou pomocou

Urcite by som sudne vymahala aspon to co si investovala do jeho prerabky aj ked teda neviem na kolko sa Ti to podari. A otcovstvo by som si este premyslela. Ak by sa Ti vratili tie peniaze, zilo by sa Ti lahsie aj bez neho ako otca. Lebo veru ako kocka hore pise. Daju mu platit 50€ co je skoro nic a ziska riadne prava na dieta.