icon

Mám nárok na pandemickú OČR?

momoika
25. mar 2021

Chcem sa spýtať. Mám narok na pandemicku očr, ked mi konci rodičovsky prispevok na dieta do 3 rokov, ale do škôlky nenastupuje z dôvodu neprijatia. Lebo logicky, kde mám dať dieta, ked mám 3.5. nastúpit do prace? Opatrovatelky, ani súkromne školky vraj nie su povolené, kedže je krizová situácia.. Viem, mám nárok na predlženy rodičovaký, kde neodstanem ani vyndru, a žit mozem zo vzduchu. Ďakujem za každú radu.

Strana
z2
danusa63
26. mar 2021

@momoika tak v tom prípade musíš reálne nastúpiť aspon na 2 dní do práce aby ti vznikol nárok na ocr. Lebo ta musia zo zamestnania prihlásiť do poisťovní. Aby sa ti mal z čoho vypočítať vymeriavací základ na OCR.

momoika
autor
26. mar 2021

@danusa63 Volala som na socialnu. Takže mám na ňu nárok, ale musi mi to zamestnavatel povolit. ( rovnako ako pri predlženej rodičovskej, kedy zamestnavatel umožnuje). Prihlaška sa podava elektronikcy jeden den vopred, alebo v deň kedy by som mala opätovne po rodičovskej nastupit do práce.

danusa63
Autor odpoveď zmazal
danusa63
26. mar 2021

@momoika tak veľa šťastia ti prajem. Lebo ja nepoznám zamestnávateľa, ktorý by toto dobrovoľne povolil, lebo a.) Musí ti opäť držať miesto kým budeš na OCR b.) Musí posielať za teba špeciálne tlačivá na sociálnu poisťovňu c.) Je preňho vyhodnejsie ti "nepovoliť" OCR, lebo vie, že chces ísť na OCR a dáš sama výpoveď a on ušetrí na odstupnom. Takže možno máš fakt šťastie na zamestnávateľa a povolí ti to bez okolkov 🙂

momoika
autor
26. mar 2021

@danusa63 To je pravda. Ďakujem. Uvidíme.🤷🏻‍♀️

momoika
autor
26. mar 2021

@danusa63 Ešte som našla toto; V prípade, ak máte nárok na pandemické ošetrovné, môžete si uplatniť tzv. prekážku v práci, ktorú je zamestnávateľ povinný akceptovať. To znamená, že zamestnávateľ vás musí na dobu počas poberania ošetrovného z práce uvoľniť.

ofzuza
26. mar 2021

@danusa63 zamestnavatel ocr nema co povolovat/nepovolavat. Nie je to v jeho kompetencii. Proste oznami - idem na ocr a cau

lubka73
26. mar 2021

@danusa63 ja len doplnim k b) ziadne specialne tlaciva neposiela zamestnavatel ved ziadost si podava sama a cestne prehlasenie tiez sama ziadatelka na SP a teda ja som posielala kopiu cestneho zamestnavatelovi /uctovnicke takto to je pri pandemickej OCR

danusa63
26. mar 2021

@lubka73 mne z firmy povedala že posiela nejaký papier o tom, že mám nulový príjem z práce. Neviem konkrétne aký je to papier

danusa63
26. mar 2021

@ofzuza jasné to je pravda, ja som len reagovala na príspevok momoika viď vyššie.

ofzuza
26. mar 2021

@danusa63 neviem co do toho motaju zamestnavatela. Nikdy ocr zamestnavatel nepovoluje.

momoika
autor
26. mar 2021

@ofzuza Nechápem ani ja, ale takto mi to pani zo socialnej povedala. Že mi musi zamestnavatel umožniť, ci mozem na pandemickú, kedže mala by som nastupiť, ale dieta nie je v školke prijaté, ale zaroven nemozem pestunku k nemu, kedže korona 🤷🏻‍♀️a bohvie čo bude za mesiac.... možno aj po korone

ofzuza
26. mar 2021

@momoika to je velmi divne...

nikaeli
26. mar 2021

@momoika prečo nemôžeš pestúnku, že korona?? veď ak to bude stále tá istá osoba, nevidím v tom problém.. rovnako ako môžu deti do škôlky, či do školy.. dohodnete si pravidlá, opatrenia a je to vybavené 🙂

petrapod
27. mar 2021

To je zvláštne ja som zamestnávateľovi oznámila že som na pandemickej OCR a nič mi nemusel odobriť .

momoika
autor
28. mar 2021

@nikaeli z teoretického hladiska áno, z praktického neviem kde by som ju zohnala. Ale tak to stanovuje nárok na pandemickú očr. Nejak sa tým teraz nebudem uz zaoberat, uvidime o mesiac.

momoika
autor
28. mar 2021

@nikaeli ešte podotknem to, že dnes su školy a škôlky otvorené. O týžden to moze byt inak. Ako pri autoškolach, na týžden povolili jazdy.

momoika
autor
28. mar 2021

@petrapod Ale pravdepodobne z dôvodu, že máte uzatvorenú škôlku/školu. Tam nie je čo povolova/ nepovolat.
Ale ja nemam dieťa vôbec v žiadnom zariadení prijaté, čiže ako pri prdlženej rodičovskej - moja vec že nemám čo s dieťatpm, zamestnavatel mi bemusi umožniť zostať doma, a ešte k tomu keby mi to dovolí môže ma vyhodit. Teraz je však nárok na túto pandemickú - pretože dovod pestunka/stari rodičia napr. sa budú starať o toto dieťa, ale môžu ostat v karantene, kedy bastáva situacia že mam nezappatrebé dieťa. Je to cele o dohode.
A vrcholne na hlavy postavený zákon, dieta neprijmu do školky, ty musiš nastupiť do práce a už nikoho nezaujima čo s dieťatom. Zamkni asi doma, alebo zober do práce...

ofzuza
28. mar 2021

@momoika to nie je o zakone a ani neviem, ze by to v nejakom bolo. Stat nie je povinny sa ti nejak starat o dieta. S tymto ma problem kopec rodicov aj mimo kovid. Mne dieta vzali do skolky az po 4tych narodkach a nikoho to nezaujimalo, ze potrebujem robit a este som aj slobodna matka. To ziaden zakon neupravuje...

momoika
autor
28. mar 2021

@ofzuza Upravuje to už zakon od januara 2021, kedy musia dieťa prijať do škôlky, ak dosiahlo vek 3 roky.
Predtym to bolo, že staraj sa. Absolutne nikoho nezaujimalo že ty nemas kam dieta dať. A potom bola dobrá vola na zamestnavatelovi, či ti umožni predlženu rodičovskú, kedy ta zároven aj mohol vyhodiť.

ofzuza
28. mar 2021

@momoika mozes hodit odkaz, prosim? Bo toto trosku pochybujem. Tie skolky sa nenafuknu....

momoika
autor
28. mar 2021

@ofzuza skús vygoogliť. Mne to hovorila riaditelka školky, že uz v septembri mi ho musia určite zobrať, pretože od januara vstupuje do platnosti tento zákon.
Dlho sa o ňom diskutovalo. Myslím že Sme rodina to presadila.

petrapod
28. mar 2021

@momoika moje dieťa nezobrali v septembri do škôlky v októbri mala 3 hneď som nastúpila na pandemicku OCR.

momoika
autor
28. mar 2021

@petrapod Ďakujem. A dávali ste zamestnavatelovi prosím ako vediet? Musel vám to povoliť?

ofzuza
28. mar 2021

@momoika zaujimave.

lubka73
28. mar 2021

@momoika no neviem ci zle hladam, ale nic takeho som tam nenasla, jedine ze je povinnost dat dieta od 5 rok. do skolky a teda aj prijat
https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview...
https://www.pravneprerodica.sk/velky-clanok-o-p...

zuzanaete
28. mar 2021

@momoika Vsade sa riesi povinnos prijat predskolakov, kedze maju od septembra povinnu dochadzku. O vsetkych detoch som nepostrehla a je to nerealne. U nas ma skolka dane info, ze ktore deti budu pri prijati uprednostnene. A ak by sa aj chystal novy zakon od januara, tak povinnost prijat deti by bola az pre prihlasky podane po tomto datume a nie spatne.

petrapod
28. mar 2021

@momoika ako som oznamovala ,že sa mi končí rodičovská tak som zároveň oznámila že nastupujem na pandemicku OCR.

momoika
autor
28. mar 2021

@petrapod No vidíte, a mne pani zo sociálky trepla, že mi to musi odsúhlasiť zamestnávatel. V tomto štate ozaj nič nefunguje..

Strana
z2