icon

Mám nárok na PN?

betsaly
28. máj 2025

Dobrý deň, od 1.10.2020 do 31.10.2022 mi trval tpp na dobu určitú, v apríli 2022 som nastúpila na MD, neskôr potom na vyšší RD, ktorý mi konci 3.6. Od 1.6 nastupujem do prace, no zistila som, že som tehotná, je to moje tretie tehotenstvo a obidva predtým boli rizikové a ukončené sekciou. K DR som objednaná za dva týždne, no je dosť možné, že ma bude chcieť hneď dať znova na rizikové. Mám prosím Vás pripadne nárok na PN alebo niečo iné? Keďže nový tpp bude trvať krátko ? Ďakujem za pomoc

zuzkaa1991
28. máj 2025

@betsaly pn ma narok osoba ktora ma aktívne nemocensku dávku (takze 1 deň musí min odrobit v praci)

melanta
28. máj 2025

Už si sa to pýtala včera. https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/mam-narok-na-pn-pocas-skusobnej-doby-v-tehotenstve/

Nebolo potrebné zakladať si nový nick kvôli tomu. Odpoveď bude stále tá istá. Od včera sa zákon nemenil a nebude sa meniť ani najbližšie obdobie. Nárok na platenú PN máš, platená bude z minima, ak na ňu pôjdeš ešte počas skúšobnej doby.

betsaly
autor
28. máj 2025
@zuzkaa1991

@betsaly pn ma narok osoba ktora ma aktívne nemocensku dávku (takze 1 deň musí min odrobit v praci)

@zuzkaa1991 ďakujem, lebo som sa dočitala, že musím mat poistenie aspoň 90 dni za posledných 270dni, tak už sa v tom strácam, potom prosím Vás z čoho sa poprípade bude rátať PN ?

melanta
28. máj 2025
@betsaly

@zuzkaa1991 ďakujem, lebo som sa dočitala, že musím mat poistenie aspoň 90 dni za posledných 270dni, tak už sa v tom strácam, potom prosím Vás z čoho sa poprípade bude rátať PN ?

@betsaly ešte raz, včera ti to bolo vysvetlené. Ak nebudeš mať 90 dní poistenia, bude ti PN počítaná z minima. Vysvetlila ti to zalka, ktorá je odborník. A neverím, že si sa niekde dočítala, že PN budeš mať platenú až keď máš 90 dní poistenia. Dočítať si sa mohla, že 90 dní potrebuješ, ak má byť PN počítaná z tvojej mzdy. Ale stačí ti jeden deň poistenia, aby si platenú PN dostala. Hlava mi neberie, že jedna matka, ktorá ide mať dokonca ďalšie dieťa, nemá kapacitu toto pochopiť na prvý krát a založí si ďalší nick, aby sa pýtala na to isté.

maranco
28. máj 2025

Používateľka betsaly už nemá účet na Modrom koníku. K tomuto kroku sa rozhodla sama používateľka.