Mám nárok na PN, keď som nezamestnaná?
Ahojte. Poberam rodicovsky. Syn bude mat v juny 3r. Som znovu tehotna. Lekar ma chcel vypisat na rizikove. Mam na rok na nejaku pn kedze som rok nezamestnana?
@veronikaszabova myslela som si. Lebo napr.ani pani na socialke mi nevedela povedat ci budem mat narok od aprila na tohotensku davku
@biliki nemas momentalne ani na tu narok, lebo nemas narok na matersku
@biliki na PN nárok máš, ale nemáš nárok na nemocenské - čiže budeš doma na PN a nebudeš brať nič. PN ak máš dôvod tak choď, ale obmedzí ťa to v pohybe po vonku keďže musíš dodržiavať liečebný režim. Čo sa týka tehotenskej dávky tak podmienky sú rovnaké ako pri nároku na materské - ak nemáš nárok na jedno tak ani na druhé.
A nepomoze v tomto pripade DNP? Ak je rok nezamestnana a predtym ma za posledne 2 roky 270dni NP tak by Na PN mala narok ....
DNP by sa prihlasilo na par dni a nasledne by sla na PN .... potom by mal vzniknut aj narok na tehotensky prispevok ... opravte ma ak sa mylim
@andula1988 ak je na začiatku tehotenstva tak nie, lebo 270 dní potrebuje mať ku dňu pôrodu
@lucka_ke lebo ja som bola nezamestnana cca pol roka a predtym som pracovala 4,5roka bez prestavky .... dala som DNP a vyslo mi za posledne 2 roky NP 270 dni tak som mala narok na nemocenske ....
@andula1988 záleží na termíne skončenia pracovného pomeru a dátumu pôrodu, ťažko radiť bez informácií
tak to by ti vyšlo
všetko, len sa musíš dobrovoľne poistiť na nemocenské poistenie aby si mala aktívne NP a dostatok dní kvôli materskej
@biliki
@lucka_ke a tam nevznika ochranna lehota ? V podstate zostala tehotne este ako zamestnana tak narok na materske bude ....
V socialnej poistovni si uzavries dobrovolne nemocenske a dochodkove poistenie povedzme ze ho zalozis a od 5 dni pojdes na PN .... zaplatis len za tych 5 dni a kedze budes mat aktivne DNP tak vznikne narok na nemocenske aj tehotensku davku a DNP platit nemusis a zrusis ho az ked ti bude koncit materska ...
len neviem potom z aleho vymeriavaceho zakladu sa bude pocitat materska .... ale myslim ze za rok 2020 ....
@andula1988 PP skončil 31.1.2020 nie 2021
@lucka_ke sorry tak som sa sekla .... tak potom len dnp ak tam bolo tych 270dni za posledne 2 roky .... a materska bude asi minimalna ....
@andula1988 pozor zadávateľka je iný prípad ako si bola ty.
Ak sa zadávateľka @biliki prihlási na DNP tak si ho platiť musí , ale nárok na PN mať nebude, no vznikne jej nárok na MD ale to by sa musela prihlásiť cca najneskôr niekedy okolo 28.4. a byť prihlásená do pôrodu a platiť samozrejme .
Ak chce PN, a MD tak jediná šanca je sa zamestnať a ostať zamestnaná aspon do pôrodu.
@zalka celkom ma tato diskusia zaujala, vieš mi vysvetliť prečo by pani nemohol vzniknúť nárok na PN? Keby sa prihlási na DNP 1.3. 2021, platí si ho a dajme tomu, že 2.4. 2021 nastúpi na PN, Prečo jej nevznikne nárok, keď DNP trvá a v posledných dvoch rokoch predsa 2.4. 2019 - 2.4. 2021 tam tých 270 dní odpracovaných ma v období od 2.4.2019 - 31.1.2020, to je viac ako 270 dní . Dosť ma to zaujíma, prečo by jej to teda nevzniklo. Ďakujem za odpoveď
@zalka prihlasit by sa mala este pred 1.4 aby vznikol narok na tehotensky prispevok
@lienka192 ak by mala odpracované dni tak by samozrejme nárok na PN po prihlásení na DNP bol ... ale zadávateľka nemá odpracované dni, má len dni na rodičovskej ak som pochopila správne a tak nárok na PN nie je, ale dni na rodičovskej sa rátajú do nároku na MD, takže nárok na MD bude.
@biliki čo sa týka príspevku pre tehotné tak naozaj netuším, ak bude nárok na MD tak by mal byť nárok aj na ten príspevok. Ale bližšie neviem
@andula1988 bohužial ale nevznikne nárok na PN, vysvetlila som aj prečo nárok na PN po RD z DNP nie je..
@zalka ďakujem ti za objasnenie.vidím že sa v problematike vyznáš, tak skúsim ešte jednu otázku (netýka sa zakladateľky) , keby teda reálne žena mala odpracované tých 270 dní v posledných dvoch rokoch v zamestnani, pracovný pomer sa jej skončil, krátko na to by otehotnela ( nie však v OL). prihlásila by sa na DNP ako tehotna, zaplatila by ho a o mesiac by to DNP zrušila, platila by na ňu 8 mesačná ochranná lehota keďže DNP jej zaniklo v čase tehotenstva? Ci ochranná lehota je iba z povinného nem. Poistenia? Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne. Ďakujem

@biliki nie