Mám nárok na PN po nástupe do práce a tehotenstve?
Ahojte,
stala sa mi taká vec, že sme sa viac ako dva roky snažili o bábätko, ale nedarilo sa nám. Preto som tento mesiac nastúpila do práce. No, ako to už býva, osud to zariadil inak – čo čert nechcel (alebo vďaka Bohu) som zistila, že som tehotná.
Chcela by som sa vás spýtať, či mám nárok na vyplácanie PN a z akej sumy sa mi bude počítať, keďže som ešte nedostala ani jednu výplatu.
Ďakujem pekne za odpovede a rady! 😊
@sara158 prepac ale preco hned PN?
a pracovala si predtym?
a podla všetkého si v skúšobnej to keď im splechnes ze si teho, ta rovno vyhodia...a nie z novej prace to ratane nebude.
tehotenstvo nie je dovod na PN, skus napisat co bolo v roku 2024 aby sa dalo posudit aka bude suma aj ked najskor to bude z minima
PN mám na odporúčanie mojej lekárky – jednak preto, že som bola liečená na neplodnosť, a jednak preto, že čakám rovno dvojičky. 😄
V septembri 2024 som ukončila pracovný pomer, kde som bola zamestnaná 2,5 roka. Následne som bola štyri mesiace na podpore a tento mesiac som nastúpila do novej práce.
@sara158 na PN mas narok, no diagnozu budes mat asi inu, ako neplodnost a tehotenstvo s dvojickami. Ale ako ti vypocitaju davku, to neviem.
@sara158 ale stale to nie je dovod na PN. pokial nejak fyzicky nemakas. poznam ide priciny preco museli doma alebo lezali rovno v nemocnici.
@balerina2025 Ďakujem za názor, ale pokiaľ nie si lekárka, nemôžeš objektívne posúdiť, či mám dôvod ísť na PN alebo nie. Moja gynekologička mi to odporučila, takže na to pravdepodobne existuje opodstatnený dôvod.
@sara158 tak ti dala nejaku diagnozu, nie ze neplodnost a dvojicky. Ja som bola tiez na rizikovom.
@sara158 preco ? ved bud rada ze mozes pracovat, sa nebudes doma aspon sledovat, ved bud rada ze mas moznost pracovat.
9 mesiacov trcat doma, brat v uvahu len vychadzky, to asi nie je to prave orechove.
ale ak mas fyzicky narocnu pracu , tak chapem ze sa bojis. to je potom lepsie byt doma.
@sara158 tak sa ti bude pocitat podla minuleho roka (VZ)
@balerina2025 ak ma fyzicky narocnu pracu, ma narok na preradenie...
@martinkatinka mozno to mnohi zamestnavatelia ignoruju
@balerina2025 pretoze zamestnanec si radsej necha vypisat PN.
@martinkatinka Baby, ja som síce dosť odolná, ale uvedomujete si, ako niektoré komentáre môžu zasiahnuť ženy, ktoré sú psychicky slabšie? Ak nemáš čo k tejto téme povedať, tak nemusíš písať takéto komentáre. :D Nevidela si moju zdravotnú kartu a podľa všetkého nie si ani adekvátne vzdelaná na to, aby si dokázala posúdiť, či PN je adekvátna k danej situácii.
Nemyslím to zle, len trocha na zamyslenie. :D
@sara158 ani ja to nemyslim zle. Ved ak mas problemy, mas PN a aj diagnozu na nej. Na tu som sa ja nepytala. Len pisem, ze diagnoza tehotenstvo neexistuje. A mas moznost, ze ak mas fyzicky nevhodnu pracu, nemusis ist na PN, ale mas narok na preradenie alebo potom nahradu mzdy. A to v tom pripade mas financne lepsie ako nejaka PN.
@sara158 si daka vesela, to je dobre. 🙂
ked takto pojdes celym tehom, mas na ruziach vystlane, psychika je mocny carodej

nárok na PN máš a všetko záleží kedy si do práce nastúpila a či si predtým pracovala....