Mám nárok na podporu po materskej dovolenke?
Ahojte
V roku 6.-12.2019 som poberala 6m podporu,
1.1.2020 som nastúpila do prace, kde som pracovala 7mesicov(vyhodili ma kvôli kovidu) hneď na to sa mi podarilo zamestnat 1.8.2020, po 6m som šla na materskú. Na materskej som bola 5 rokov, počas materskej mi normálne plynula zmluva ma TPP na dobu neurčitú, mám nárok ísť na podporu? Blíži sa mi nástup do roboty, ale oznámili mi, že pre mna nemajú miesto na mojej pozícii, ponúkli mi inú pozíciu, ktorá mi nevyhovuje. Mozem ísť na úrad prace a budem mat nárok na podporu?
Podla mna to nesplnas, tie 2 roky z poslednych 4, nemas aktivne to poistenie.
@anonym_4a14c4 Ďakujem
@anonym_4a14c4 Ďakujem
@anonym_autor ale je to iba moj nazor, ak chces vediet presne, zajdi sa spytat na socialnu poistovnu.
Áno, máš nárok na podporu. Aj čas počas RD a MD sa ti počíta, ak počas toho trval pracovný pomer. Nezabudni si dohliadnuť na odstupné.
@anonym_autor ale je to iba moj nazor, ak chces vediet presne, zajdi sa spytat na socialnu poistovnu.
@anonym_4a14c4 nechápem tejto stupidite, ktorá tu je na koni stále častejšie, radiť ak neviem. Jej pracovný pomer trval vyše 5 rokov, na podporu jej stačia 2.
Áno, máš nárok na podporu. Aj čas počas RD a MD sa ti počíta, ak počas toho trval pracovný pomer. Nezabudni si dohliadnuť na odstupné.
@melanta wau. Ďakujem krasne, a ak sa vyznáš v Tomi výška podpory sa rata podľa čoho? Ďakujem
Zájdem po prázdninách na úrad, ale dnes mi volala jedna znama, utvrdzováa ma v tom, ze nárok nemám tak som chcela pocut viac názorov
Ja som na nete našla tiež presne to znenie, že ak som počas materskej bola riadne zamestnaná nárok na podporu mam
@melanta wau. Ďakujem krasne, a ak sa vyznáš v Tomi výška podpory sa rata podľa čoho? Ďakujem
@anonym_autor vychadzala som z toho, ze realne mas 13 mesiacov odpracovanych, myslela som, ze pocas RD nie je to poistenie, ktore sa ti rata... Vidim, ze ano, takze preto pisem, ze podla mna, ale ze na socialnej poistovni si zisti presne.
Zájdem po prázdninách na úrad, ale dnes mi volala jedna znama, utvrdzováa ma v tom, ze nárok nemám tak som chcela pocut viac názorov
@anonym_autor na základe čoho ťa utvrdzovala? To sa treba vždy pýtať, ak ti niekto radí niečo, čo je inak ako píše oficiálny zdroj. Vždy si takéto informácie nezisťuj na webe všeobecne, ale vždy oba n webe konkrétnej inštitúcie. V tomto prípade SP. A ak nenájdeš odpoveď na webe, tak volaj alebo píš cez kontaktný formulár.
@anonym_autor na základe čoho ťa utvrdzovala? To sa treba vždy pýtať, ak ti niekto radí niečo, čo je inak ako píše oficiálny zdroj. Vždy si takéto informácie nezisťuj na webe všeobecne, ale vždy oba n webe konkrétnej inštitúcie. V tomto prípade SP. A ak nenájdeš odpoveď na webe, tak volaj alebo píš cez kontaktný formulár.
@melanta ona mi povedala, ze 2 roky musia byt splnené pred nástupom na materskú/rodicovksu dovolenku a že tých 5 rokov sa neráta
@melanta práveže ja som sa všade Dočítala, že ak som
Zamestnaná tak sa to rata. Je to účtovnícka. Najlepšie bude, keď tam zájdem budúci týždeň
@melanta ona mi povedala, ze 2 roky musia byt splnené pred nástupom na materskú/rodicovksu dovolenku a že tých 5 rokov sa neráta
@anonym_autor také niečo nikdy neplatilo. Tak jej povedz, nech nabudúce neradí, ak nevie. To, že je účtovníčka je irelevantné, účtovníčky toto nepotrebujú vedieť, oni neriešia podmienky na sociálne dávky. Ale znižuje to jej serióznosť, ak radí zle. Radšej má byť ticho.
Počas materskej aj rodičovskej dovolenky pracovný pomer trvá a poistenie v nezamestnanosti sa považuje za trvajúce, aj keď reálne nepracuješ. Keďže si bola na TPP na dobu neurčitú a pracovný pomer ti neskončil, podmienku 730 dní spĺňaš.
Ozaj vám ďakujem!
Uprimne, s tvojou pracovnou alebo skor nepracovnou historiou by som naozaj zvazila, ci je ponukane miesto az tak nevyhovujuce 🤷♀️ Nikto sa totiz asi nepotrha zamestnat ta po skonceni podpory alebo ako to planujes. Co tak nastupit a popri tom si hladat nieco ine? Ak si teda nechces len oddychnut na podpore…

Podla mna to nesplnas, tie 2 roky z poslednych 4, nemas aktivne to poistenie.