icon

Mám nárok na podporu po rodičovskej?

silviasestakova
20. aug 2012

V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM

majusqa77
21. jan 2018

@nicolkae ak si nebola pred md na pn, tak pravdepodobne nie. Berie sa prijem za posledne 2 roky

nicolkae
22. jan 2018

Ešte jedna otázka je jedno ci si vyčerpam jeden deň dovolenky a zvyšok nechám preplatiť alebo nastúpim na jeden deň doprace a dovolenku nechám preplatiť? V oboch prípadoch môže byť max podpora?

nicolkae
22. jan 2018

@majusqa77
Jej až teraz vidím tvoju odpoveď mam to takto
Zamestnaná som od 2.1.2014 na dobu neurčitú, od 4.1.2016 som bola PN, od 11.3.2016 na materskej dovolenke takže bola som PN tak mohlo by mi to vyjsť? Dakujem

adusa9
25. jan 2018

@zalka Ahoj...chcem ta aj ja poprosit o radu, v marci ma maly tri roky stale som na RD,poberala som aj MD od marca do oktobra 2015, predtym som bola na pn od novembra 2014 do zaciatku MD ...ale ide o to ze od oktobra 2017 som zacala pracovat na brigadu u ineho zamestnavatela,u staleho zamestnavatela PP stale trva. Mam narok na podporu kvoli tej brigade ci bohuzial? dakujem moc

zalka
25. jan 2018

@adusa9 nárok na podporu máš... ale otázne je v akej výške,
ak chceš mať podporu vo výške 50% hrubej mzdy pred MD .. tak treba ukončiť PP počas RD, samozrejme aj brigádu
ak chceš mať podporu z príjmu z dohody ako 50% z dohody tak môžeš čerpať dovolenku po skončení RD a ukončiiť PP po RD po dovolenke ..

adusa9
25. jan 2018

@zalka takze mi je lepsie ukoncit PP cez RD ano?a musim ukoncit brigadu inac nedostanem tu podporu ano?

zalka
25. jan 2018

@adusa9 no musíš brigádu ukončiť skôr ako ukončíš PP
a počas evidencie na UP môžeš mať brigádu aj tak najdlhšie 40 dní kalendárnych

adusa9
25. jan 2018

@zalka v poriadku tak buduci tyzden pojdem vybavit ukoncenie brigady a potom sa este ozvem ako mam postupovat dalej ak mozem 😊 dakujem zatial velmi pekne

zalka
25. jan 2018

@adusa9 no brigádu ti stačí skončiť den pred 3 narodeninami dieťaťa, a PP na tretie narodeniny dieťaťa.

adusa9
25. jan 2018

@zalka cize mozem pracovat na brigadu este do konca februara ked ma maly 10.marca 3roky a potom brigadu zrusim..a PP treba zrusit v ten den ci 11.marca?ale to vychadza na nedelu a ja som pracovala aj vikendy.

zalka
25. jan 2018

@adusa9 najneskôr 10.3. ti musí skončiť PP
11.3. už musíš byť nezamestnaná

adusa9
25. jan 2018

cize napr.9.3. mozem ukoncit PP a potom 12.3.staci sa ist zaevidovat na UP?

zalka
25. jan 2018

@adusa9 áno

zabulka1
25. jan 2018

Dievcata chcem sa spytat budem mat narok na podporu ked som robila od 1.2.2013-31.1.2014 potom som brigadovala a zacala som robit 1.5.2014-31.8.2017 od maja 2016 som bola pn kvoly tehotenstvu v auguste 2016 mi dali vypoved lebo sa rusila firma aj s odstupnym. Muz chce ist na matersku a ja by som isla na podporu, budem mat narok lebo na upsvar mi to nechcela povedat nemala zaujem. A este jedna otazka ked prerusim rd na pol roka a potom obnovim rd sa mi potom predlzi o tych 6me siacov? Budeme aj rodicovsky vyplacany o tych pol roka alebo len do 3rokov za odpovede dakujem

adusa9
25. jan 2018

@zalka a to je vsetko v podstate ano...netreba mi uz nic vybavovat viac k tomu?

zalka
25. jan 2018

@adusa9 nič iné ... ma nenapadá

zalka
25. jan 2018

@zabulka1 nárok na podporu budeš mať za predpokladu že máš 730 dní poistenia za posledné 4 roky, berie sa do úvahy čas od zaevidovania na UP späť .
a nie RP prestanú vyplácať tretími narodeninami dieťaťa .. nepredlži sa o pol roka ..

adusa9
25. jan 2018

@zalka este ma napadlo...ja nemusim ani cerpat dovolenku?lebo som to tu citala tak sa radsej spytam

zalka
26. jan 2018

@adusa9 ty nesmieš čerpať dovolenku, lebo ti vyrátajú podporu z dohody a dovolenky .. a asi pár eur nechceš dostať, tebe musia celú dovolenku preplatiť

adusa9
26. jan 2018

@zalka jasne chapem tak spravim tak ako si pisala dakujem krasne

flakinka
26. jan 2018

@zalka ahoj, nevies mi prosim poradit ako to je s podporou ked dam vypoved na konci RD. Ale pocas RD aj MD som pracovala najskor na dohodu a potom 5mesiacov na polovicny uvazok? Mam este aj nejaku dovolenku. Mozem si zvysit zaklad prave tou dovolenkou ked mi ju preplatia alebo to nema ziaddn vplyv v tomto pripade? Dakujem velmi pekne. Uz som zufala.

zalka
26. jan 2018

@flakinka no ak si pracovala na čiastočný úväzok tak ti to budú rátať z toho ... viac menej. tebe nepomôže už ukončiť pp úpočas RD ... tebe je najvýhodnejšie pár dní čerpať dovolenku a zvyšok preplatiť aby sa to trošku skompenzovalo ten pol úväzok

zabulka1
26. jan 2018

@zalka este sa chcem spytat to poistenie to plati aj pocas materskej a rd alebo len pocas prace

zalka
26. jan 2018

@zabulka1 ak si zamestnaná tak aj dni na RD a MD sa rátajú do toho poistenia

zabulka1
Autor odpoveď zmazal
zabulka1
27. jan 2018

@zalka dakujem takze do augusta

flakinka
27. jan 2018

@zalka Dakujem velmi pekne. Este sa opýtam. Aj z polovičného úväzku sa počíta 50% podpodpora?

zalka
27. jan 2018

@flakinka áno z každého .. podpora sa ráta z vymeriavacieho základu tj. z hrubej mzdy ako 50% s priemeru hrubých miezd za posledné dva roky

flakinka
31. jan 2018

@zalka dakujem este raz!

bizhub
1. feb 2018

ahojte poradite mi prosim mam narok na podporu ? od 2009 som zamestanana v roku 2013 som isla na MD,rodicovsku 2015 druha MD rodicovska a konci mi 26.3 2018 mam este asi 24 dni dovolenky ale asi budem musiet ukoncit pp koli malemu ktoreho mam do septembra doma . a v akej vyske by podpora mohla byt ? dakujem