icon

Mám nárok na podporu po rodičovskej?

silviasestakova
20. aug 2012

V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM

lus2909
9. mar 2018

Ahojte dievcata niekto polopatisticky mi to vysvetlite ako to je s tou maxim.podporou po rodicaku lebo citam tu o tom a som z toho jelen dakujem

evittam
9. mar 2018

@lus2909 Keby si čítala poriadne tak vies. Proste vycerpat 1-2dni dovolenky a ostatnu nech ti preplatia. Za predpokladu,ze si pocas MD a RD nemala zdanitelny príjem a nevyčerpala si si dovolenku po MD.

lus2909
9. mar 2018

@evittam a teda aku budem mat sumu ako sa k tomu dopracujem ci sa mi to oplati lebo ked mi vyjde 200€ tak ani neriesim. A dovolnenku som za tri roky co som robila necerpala ziadnu ani pred MD

veronikazoja
9. mar 2018

@lus2909 50% z hrubej mdzy, maximále 925€

evittam
9. mar 2018

@lus2909 Ved som ti napísala ako sa k tomu dopracujes a píšeš o max.podpore ta urcite nie je 200Eur ale momentálne 929Eur/31dnovy mesiac.

lus2909
9. mar 2018

@evittam no ved 50% z hrubej mzdy ale ked mas hrubu mzdu na prd teda ak nemas hrubu napr 600 tak asi nebudes mat 929?ci??

evittam
9. mar 2018

@lus2909 Si na RD? Postup som ti napisala. Drz sa ho a budes mat max.podporu. V takomto prípade ide o to vyčerpať 1-2dni dovolenky a ostatnu preplatit. Proste priklad-RD konci napr.12.3.2018, dohoda o skončení PP k 14.3., vycerpes dva dni dovolenky, ostatnu preplatia.
Ty si nemala za posledné dva roky žiadny zdanitelny prijem. Cize tvoj VZ pre podporu bude prijem za tu vycerpanu s preplatenu dovolenku. Povedzme,ze si mala hrubú mzdu 600Eur, mas 20dni dovolenky. Tvoj denny VZ pre dovolenku je cca 30Eur. Vycerpes dva dni ostatnu preplatia. Cize VZ pre podporu 600/2=300Eur/den-max.VZ je 59,96Eur/den.

eva_sta
9. mar 2018

Vdaka, rada by som vydrzala ved aj tak budem doma so syncekom, len v lete sa stahujeme do zahranicia, tak by som rada vyuzila moznost poberat este podporu. Cize je to jedno ci si dovolenku vyberiem a PP skoncim potom alebo ku dnu skoncenia MD? Vdaka

eva_sta
9. mar 2018

@evittam Vdaka, rada by som vydrzala ved aj tak budem doma so syncekom, len v lete sa stahujeme do zahranicia, tak by som rada vyuzila moznost poberat este podporu. Cize je to jedno ci si dovolenku vyberiem a PP skoncim potom alebo ku dnu skoncenia MD? Vdaka

eva_sta
9. mar 2018

@eva_sta a z coho sa mi bude ta podpora pocitat po MD?

lus2909
9. mar 2018

@evittam dakujem za vysvetlenie

evittam
10. mar 2018

@eva_sta Citaj prispevky. Nebudem odpovedať na to iste xykrat.

supolienka
10. mar 2018

@evittam prosim, vies poradit aj mne, ci ked som si uz dovolenku vycerpala po MD a teda ziadnu uz nemam, na maximalnu podporu narok mam ci nie? Z prijmu pred MD a RD by mi vysla, len ide o to, ze som 4,5 roka vkuse doma-rezazovy porod. Dakujem

evittam
10. mar 2018

@supolienka Pokial si mala vysoky prijem tak ano-z predpokladaneho prijmu.

lienka192
12. mar 2018

@evittam ahoj, prosím ťa vidím, že sa v problematike vyznáš, nevedela by si mi prosím poradiť? Môj prípad je trošku komplikovaný. Zamestnaná som bola od 1.9. 2014 - 31.8.2016 (medzitým som mesiac nepracovala) - dni poistenia v nezamestnanosti = 700. Momentálne poberám RP, syn má 17 mesiacov. Celý august 2016 som v práci čerpala dovolenku, 29.8.2016 som nastúpila na MD, a 31.8.2016 mi pracovný pomer skončil. Rozmýšľam, že by som sa šla prihlásiť do SP na 30 dní na dobrovoľné poistenie (aby som získala 730 dní na dávku v nezamestnanosti), RP by sa dal na manžela a ja by som požiadala o podporu. Teraz moja otázka: z čoho sa mi bude počítať podpora ak by som sa na UP zaregistrovala na konci augusta 2018 ? v rozhodujúcom období by bol ten august 2016 - vtedy som čerpala dovolenku v práci a toto dobrovoľné poistenie, na ktoré sa plánujem prihlásiť. Zaujíma ma, či práve toto dobrovoľné poistenie má nejaký vplyv na výšku podpory, nakoľko bude trvať iba 30 dní ? Alebo to výšku mojej podpory neovplyvní ? Budem veľmi rada ak vieš, či by si mi v tomto neporadila. Ďakujem 🙂

evittam
12. mar 2018

@lienka192 Nejdem zavádzať radšej sa spýtame
@zalka🤔😉

lienka192
12. mar 2018

@evittam Ďakujem 🙂
@zalka prosím ťa ak vieš, mohla by si mi poradiť ? 🙂

lienka192
12. mar 2018

@majusqa77 ahoj, vidím, že tiež sa vyznáš v problematike. Moj prípad opisujem o dva príspevky vyššie. Nevedela by si poradiť ? Ďakujem

zuzusam
Autor odpoveď zmazal
evittam
12. mar 2018

@zuzusam Mas nárok. Ak chces max.podporu tak vycerpi len jeden-dva dni dovolenky a ostatnu nech ti preplatia. Cize skoncenie PP dohodou k 16.3. Zamestnávateľa to bude stáť tie iste peniaze a ty môžeš mat cca 930Eur/mesiac podporu. Btw.piseme to tu stále dookola. Čítaj.

zuzusam
Autor odpoveď zmazal
evittam
12. mar 2018

@zuzusam A preco si to podpisala? No teraz ti bude podpora počítana z príjmu za cerpanu dovolenku. Neviem kolko si mala cca príjem.

zuzusam
Autor odpoveď zmazal
evittam
12. mar 2018

@zuzusam No tak cca za tu dovolenku dostanes max.do 600Eur, cize podpora okolo 300Eur. Pripravila si sa o pekne peniaze. Nemusela si nic podpisovat. Btw.stale sa to da zmenit ak je tvoj zamestnavatel normalny.

zuzusam
Autor odpoveď zmazal
zuzusam
Autor odpoveď zmazal
evittam
12. mar 2018

@zuzusam Super. Tak zmenit dohodu o skončení PP k dátumu 16.3.2018 a tu povodnu si pre istotu vypytaj, pripadne nech ju skartuju pred tebou. A vypis dovolenkovy lístok len od 15.3.-16.3.2018 a aj ten obaja podpiste.😉

zuzusam
Autor odpoveď zmazal
zalka
12. mar 2018

@lienka192 bude rátané z priemeru príjmov za posledné dva roky .. takže sa spriemeruje plat s DNP ..

lienka192
13. mar 2018

@zalka Ďakujem ti za odpoveď 🙂