icon

Mám nárok na podporu po rodičovskej?

silviasestakova
20. aug 2012

V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM

klaudiakytosova
28. dec 2014

@gapa Ďakujem za radu, tak bude asi lepšie keď si predĺžim tú neplatenú materskú. pojdem sa ešte spýtať na sociálnu poisťovňu toho 30.12. Ešte raz dakujem.

iljanka
26. jan 2015

@gapa Ahoj, nedavno si mi poradila, co sa tyka odchodu z RD a vysky podpory. Teraz sa chcem len spytat, ci prehlasenie rodicovskeho prispevku automaticky znamena ukoncenie rodicovskej dovolenky. Pretoze prispevok sme prehlasili na manzela od 1.12.2014, (s tym, ze som si myslela, ze ja som stale na RD, oficialne mi trva az do konca maja 2015), 31.12. som nastupila na 1 den do prace (dovolenka) a 1.1.2015 som sa evidovala na UP. V socialke maju s tym teraz veeelky problem... A este teraz, ak bude manzel poberat RP a je zamestnany, meni sa pre neho nieco? To akoze bude na RD ??? Dakujem krasne za radu. 🙂

evita68
26. jan 2015

@iljanka s čím majú problém na SP?
RD je rodičovská dovolenka, tú čerpeš, keď si zamestnaná.. keď si evidovaná na úrade práce, nečerpeš RD, lebo netrvá pracovný pomer..
RP je rodičovský príspevok, ten nemá nič spoločné s RD.. ten sa poberá, aj keď sa RD nečerpe, naň je nárok minimálne do 3 rokov veku dieťaťa..

iljanka
26. jan 2015

@evita68 Maju problem, zevraj som od 1.12. uz nebola na RD... akoze nechapem, ked v praci som bola az toho 31.12. a na urade som sa evidovala od 1.1.2015. Zevraj, prehlasit RP som mala az od 1.1.2015.... No ja neviem, to mi len dnes volali. Zajtra idem na UP, ze co....

evita68
26. jan 2015

@iljanka a prečo by si nemala byť na RD? v práci ťa odhlásili z RD toho 1.12.?

iljanka
26. jan 2015

@evita68 nie, neodhlasili, praveze v praci som az do konca roka 31.12. vedena ako zamestnanec na RD a oni to automaticky brali, ze ked som si zrusila RP, tak som si skoncila aj RD a zamestnavatel to mal tym padom nahlasit na socialku...

evita68
26. jan 2015

@iljanka no RD čerpeš až do 30.12... ale v SP zrejme mali na mysli, že si sa neodhlásila z dôchodkového poistenia, plateného štátom... či ako ti to definovali?

gapa
26. jan 2015

@iljanka ukončenie poberania RP neznamená ukončenie RD. Myslím dokonca obaja rodičia môžu naraz čerpať RD, som kdesi čítala, aj ked prakticky som to nepočula. Nie je to vylúčené, lebo ide o to, že RD je zo Zákonníka práce § 166 ods.2
(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.
Manžel nie je dôchodkovo poistený, tj. tam nie je problém.
Tiež nie je problém s tým, že manžel poberá RP, on musí zabezpečit riadnu starostlivsť o dieťa a to môže urobiť aj inou fyzic.osobou a tou ty si.
Ono by bolo jednoduchšie to urobiť tak, že ukončenie RD aj ukončenie RP, kvôli týmto papierovačkám, ale už ste požiadali, by som to nerušila.
V sociálke by mali sa vyjadriť, čo im presne vadí, nech ti to napíšu. A ozaj, odkial oni vedia, dokedy si poberala RP, ved to oni nemajú také údaje.

iljanka
27. jan 2015

@gapa oni praveze to potvrdenie z UP chceli, aby som im ho urychlene doniesla... Si myslim, ze to tak robia, ze to potvrdenie beru akoze ukoncenie RD... (to mi aj dnes na UP povedala, ze nechape, preco to tak beru). Tak som im ten papier na socialku doniesla, aj tej zeny pri okienku som sa pytala, ci je vsetko v poriadku a ona, ze ano. Tak som zvedava, co mi pride postou.... 😉
@evita68 to ma zamestnavatel odhlasil, on praveze socialke nahlasil, ze 31.12. nastupujem do prace a na socialke potom mali aj papier, ze od 1.1. som na UP.... tak uvidime, v com bol nakoniec problem... 😉

gapa
28. jan 2015

@iljanka neviem, čo všetko sme preberali, lebo sa to tu vela krát opakuje dokola a dokola. No predpokladám dávala si si odhlášku v soc. poistovni dnom pred čerpaním dovolenky a zase prihlášku od 1.1. (ak 31.12. si čerpala riadnu dovolenku, či pracovala), lebo nemôže trvať dôch.poistenie zamestnanca súbežne s dôch.poistením štátu.
Priznávam, nie velmi rozumiem, čo to chceli od teba a načo.
že by bol problém v zdravotnej poistovni, to by sa mohlo stať a mala by si vlastne nahlásiť, kedže to máš o mesiac posunuté, nahlásiť sama!!! s potvrdením, dokedy si poberala RP, potom prihlásiť sa ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov v období 1.12-30.12., neviem, či potom treba odhlášku, no zase od 1.1. ako osoba -uchádzač o zamestnanie.
No riadne si si to skomplikovala tým mesiacom bez RP, ale riešitelné to je.Ak by bolo problém niečo, daj vedieť, mzdárka iste postupovala správne a ukončila RD toho 30.12., ju nezaujíma voči SP, či poberáš RP, aj ked jej máš povinnost nahlásiť, že už nepoberáš RP, kvôli zdr.polisteniu. Radšej by som asi mzdárke zavolala a spýtala sa, čo nahlásila, či ona nahlasovala poberanie RP za teba a či ťa odhlasovala toho 30.12 aj z tej zdr.poistovne a či to vybavíš ty, tú opravu, alebo ona príp. to zistí. Nenechávala by som to tak, lebo človek nikdy nevie, kedy na to prídu a potom už nebudeš vedieť, ako to bolo. A hlavne ked sa to dá vyriešiť, len to teda zaberie trochu papierovačiek a času.

mibel
28. jan 2015

@gapa ahoj citam tu tvoje rady , ktore mnohym pomohli ja by som sa chcela spytat ak budes taka mila lebo velmi tomu nerozumiem , pred tehotenstvom som bola zamestnana teda este stale som v 2009 som bola najskor na rizikovom teda na PN potom na MD potom RD zase MD teraz RD 27.3.2015 bude mat mala 3 roky do zamestnanie koli dochadzaniu sa vratit nemozem budem mat ak dam vypoved dohodou narok na podporu v nezamestnanosti a z coho sa bude pocitat , velmi pekne ti dakujem za odpoved

gapa
28. jan 2015

@mibel ak si si istotne medzi ak si mala pn naposledy pred prvom md a istotne si odvtedy mala len md a rd, žiadne iné dni!!! ani jeden!!!! tak z obdobia dva roky pred prvou RD. Ale na tvojom mieste ešte napíšem aj cez poradnu na stránke sociálnej poistovne a spýtam sa tam, nech to máš aj od nich.
Ak by ti ale po md trval pp aspon 1den a preplatili ti dovolenku (príp. + jej čerpanie), tak by sa rátala podpora z obdobia dva roky pred zaevidovaním. Podstatné je, či si mala nejaké poistenie v nezamestnanosti v tomto období. Ak si nebola dobrovolne poistená v nezam, a nemala žiadnu dohodu s týmto poistením, tak velmi lahko získaš nárok na maximálnu podporu, lebo by si mala mať dosť nevyčerpanej dovolenky, ktorá ti ostala. Ty máš trochu blbé dátumy, končí ti RD v piatok 27.3., ak ale by si napr. čerpala 2dni dovlenky, a 31.3.2015 ukončila pracovný pomer, tak máš v období 26.3.-31.3. 4kalendárne dni z toho 2dni dovolenka. Ak ale máš dajmetomu 25dní dovolenky (alebo možno 20), tak mzda za 20dní (2dni čerpané+18dní preplatených) by predpokladám mohla dosiahnuť 4x54eur????? čo je na maximálnu podporu. Ak máš nižšíu mzdu, tak sa dá aj trochu inak, ukončiť pp v nedelu a preplatia ti 20dní a rozráta sa na 2kalendárne dni, len treba potom overiť, aby mzdárka neurobila chybu, treba odviesť odvody za tie 2dni. Tiež z tvojej strany treba odhlášku a prihlášku v období tých dní medzi ukončením RD a ukončením prac.pomeru.

mibel
29. jan 2015

@gapa dakujem som zamestnana v nemocnici takze odvody platit museli teda aspon mne ich odvadzali , takze ak ukoncim pp k 31.3. s tym ze budem cerpat 2 dni dovolenky a ostatne malo by to byt 23 dni dat preplatit , alebo je lepsie dat preplatit celu dovolenku a dva dni doplatit ? dakujem este velmi pekne velmi si mi pomohla

gapa
29. jan 2015

@mibel pri nízkom plate by bolo lepšie to druhé, ukončiť pp v nedelu a odvedú ti za sobotu nedelu odvody. Ale myslím ty dosiahneš za tých 25dní tú sumu, čo som písala 216eur s prehladom, tj. môžeš končiť aj poslendý den v mesiaci. Nezabudni na odhlášku v soc.poistovni a prihlášku najneskôr den po ukončení pp, ak chceš byť poistená počas evidvania.

mibel
30. jan 2015

@gapa dakujem velmi za radu 🙂

pivonecka
30. jan 2015

@gapa ahoj, vidím že máš v týchto veciach prehľad, tak ak by si si našla chvilocku, poprosim Ta o radu. Som 2mes na RD. Bola som zamestnaná od r.2010 a ako som otehotnela, tak som od septembra 2013 bola na PN, v máji 2014 sa mi narodilo dieta. V novembri 2014 mi zamestnávateľ navrhol, aby som dala vypoved, keďže som potrebovala preplatit nevycerpanu dovo. Teraz už viem, že som na to nemala pristupit, aby som vypoved dala ja. Žiaľ, už to nezvratim. Čiže od 10.11. som nezamestnana, ale materské mi koncilo 10.12. a hneď som nastúpila na RD. Prosím Ta, budem mať po RD nárok na podporu? Príjem som mala 550e.
Moc dakujem za pomoc 🙂

cipuska233
3. feb 2015

Ahojte dievcata,viete mi prosim poradit...momentalne so uz 4.rok doma na MD...teda od 06/2011 na MD,po skonceni MD do 05/2014 na RD a teraz zase s 2.babom na MD,od.7.1.2015 mi uz ale nabehla RD....aj s 2.babom planujem byt doma az do jeho 3 rockov,tak ako s prvym....cize budem doma nepretrzite 6 rokov...co vychadza do 07/2017...viem,ze zakony sa stale menia,ale chcem vediet,ako by to bolo,ked by v tom r.2017 platili rovnake zakony ako teraz...kedze mi to vychadza tak dost blbo,ze zrovna na letne prazdniny by som mala nastupit po tych 6 rokoch do prace,tak uvazujem nad tym,ci by som v praci dala vypoved a nejako sa dohodla,ze ma potom znova zamestnaju,napr.aj do 2.firmy...mala by som vtedy prveho polroka narok na davku v nezamestnanosti a v akej vyske,ked som pred nastupom na 1.MD pracovala nepretrzite 8 rokov a obidve materske som poberala v max.vyske?!resp.ak by som mala na davku narok,tak z coho by sa to pocitalo?!dufam,ze som to popisala zrozumitelne;)....dakujem za kazdu radu!!!

veronika1982
6. feb 2015

Prosim o radu
Bola som zamestnana vo firme od 1,2,2008. V marci 2009 som odisla na MD. V 11/09 som cerpala vsetku dovolenku a potom som nastupila na RD. V januari 2012 som nastupila na druhu matersku a teraz som na RD s druhý detatom a ta mi konci 4.3.2015. Firma je v konkurze cize sa nemam kde vratit a preto sa chcem opytat na postup. Pisala som spravcovi konkurznej podstaty a ten mi len odpisal ci chcem ukoncit pp dohodou alebo vypovedou. Pre mna je teraz dolezite to ci mi bude priznana podpora a v akej vyske kedze novu pracu nemam a ako mam postupovat aby som mala maximalnu. Moj hruby prijem v roku 2009 bol 850 eur v hrubom. Dakujem

gabrielakin
10. feb 2015

Ahojte potrebovala by som poradit.Mam narok na podporu a ak ano z coho bude vypocitana.?Pred nastupom na matersku som pracovala cez slovensku agenturu v cechach od 20.9.2010 do 28.2.2013 kde bol pracovny pomer na dobu urcitu s minimalnou mzdou 8200 kc.Od 26.6.2012 som poberala matersku v cechach do 7.1.2013 v dennej vyske 189 kc. rodicovsky prispevok som zacala poberat od 1.3.2013 a dcerka bude mat tri roky 23.7.2015.Do poistovne som nic naviac neodvadzala kedze moje tehotenstvo bolo zistene az ked som bola v 4 mesiaci. Dakujem

marek4800
3. mar 2015

@gapa zdravím mohla by som poprosiť o radu.Zamestnaná som od r.2002.Syn sa narodil 10.2.2008 a 6 týž.pred som šla na MD po rodičovskom príspevku som šla na PN už ako druhe tehotenstvo.Dcéra sa narodila 31.5.2011 znova 6 tyž.pred som šla na MD.Rodičovský príspevok mi končil 31.5.2014 ale kedže ma nemohla zamestnať tak som 29.5.2014 nastupila na PN.Ukončenie PN bude 31.3.2015.Ak nastupim do prace 1.4.2015 a v ten deň ma aj prepustí a preplati mi 2 dni dovolenky ,budem mať nárok na maximálnu podporu.Moj vym .základ je 950€. Dakujem

gapa
3. mar 2015

@marek4800 druhú rd si asi skončila 28.5.2014, ak si poberala nemocenské zo sociálnej poistovne ako zamestnanec, je tak? lebo inak by ti nárok na nemocenské nevznikol, ak by pn vznikla počas RD. To je podstatné, ako tie dni nasledovali, lebo sa berie obdobie 2roky pred zaevidovaním. ak tam budeš mať len dni RD, potom nadväzne dni pn s poberaním nemocnského a po ukončení pn a potom 1den, kedy je náhrada mzdy za 1den čerpanej dovolenky +2dni preplatenej dovolenky, tak by sa mala rátať podpora z toho 1dna s vym.základom a budeš mať nárok na max. podporu.
Predpokladám odhlášku zo sociálky ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov sisi sala už dnom ukončenia rd toho 28.5.2014., lebo odvtedy ti trvá dôch.poistenie zamestnanca (aj ked poberajúceho nem.), tak povinne dôch.poistená štátom nie je prípustné

marek4800
3. mar 2015

@gapa ano rd skončila k 28.5.2014 ako zamestnanec som poberala nemocenské,dni mi nasleduju tak ako píšeš to je RD hned na to PN s nemocenskym a potom bude nasledovať ten 1 den + 2 dni dovolenky,len ja som žiadnu odhašku na socialnu k 28.5.2014 nedala je možne že to urobil zamesnavatel alebo socialna poisťovňa

gapa
4. mar 2015

@marek4800 nie, zamestnávatel toneurobí. Pred cca týždnom jeden tatko v mateskom centre hovoril, že jeho manželke prišlo zo sociálky, že si nedala odhlášku spred 2rokov, robila to dodatočne.

marek4800
4. mar 2015

Tak ti veľmi pekne dakujem za ochotu 🙂 🙂 🙂

marek4800
10. mar 2015

@gapa zdravím ešte by som ťa chcela poprosiť ,ak budem čerpať ten den dovolenky toho 1.4 2015 tak prepustena musim byť k 1.4 alebo 2.4 2015 aby sa to krátilo tým jedným dnom

gapa
10. mar 2015

@marek4800 môže končiť prac.pomer dnom 1.4.2015, tj. tento den bude posledný den trvania prac.pomeru (asi sa to píše k 2.4.?? tú formuláciu nemám rada k... aj ked sa vela používa, neviem si to nikdy uvedomiť, či to este ten den trvá, či nie)

marek4800
11. mar 2015

@gapa dakujem velmi pekne a ešte ak možem otazočku pracovný pomer može byť ukončený dohodou je tam aj stanovený paragraf podla akého to musí byť ukončené dakujem

gapa
11. mar 2015

@marek4800 pozri Zákonník práce § 60 je dohoda a musí byť uvedený dôvod, len ak ide o organizačný,vtedy je nárok na odstupné, inak nemusí byť uvedený.

iljanka
25. mar 2015

@evita68 @gapa pred nedavnom ste mi radili co sa tyka vysky podpory a momentalne mi uz prislo rozhodnutie. Som z toho dost sokovana ☹ Len zhrniem - zamestnavatel ma odhlasil z RD 30.12.2014 a 31.12. som mala jeden den dovolenky. RP sme od 1.12.2014 prehlasili na manzela. Zo socialky mi teraz vyratali podporu za ten jeden den dovolenky, ale delili to 31 dnami. A dovod vraj za december som nepoberala RP a zamestnavatel mi tam nedal nic (akoze nejake neplatene volno alebo absenciu alebo nieco...) tak to tak ratali. To z RD sa neda odhlasit na konci mesiaca? Ja tomu uz naozaj nerozumiem. Dakujem za radu, co teraz... ☹

iljanka
25. mar 2015

@evita68 @gapa
este pridavam, ze na zdravotnej poistovni som bola osobne a od 1.12.2014 do 30.12.2014 tam mam, nepamatam si presne ako to ta pani povedala, ale nieco ako predlzena materska bez naroku na prispevok. Takze v zdravotnom poisteni problem nebude...