Mám nárok na podporu v nezamestnanosti?

ajvy66
15. dec 2015

Ahojte zienky.Pracovala som na dobu urcitu do septembra 2014. Vznika mi este narok na podporu v nezamestnanosti? Na stranke upsvar som sa docitala ze pri dobe urcitej musim byt poistena v nezamestnanosti 2 roky v priebehu 4 rokov.Mozem potom rodicovsky prispevok previest na partnera aj ked niesme zosobaseni ale v rodnom liste je a zijeme spolu? Dakujem za kazdu radu.Neviem sa dopatrat k tomu ci mi este vznika narok na podporu a mam si to zacat vybavovat.Vdaka

mia295
15. dec 2015

ahoj, na úpsvar si sa dočítala skoro dobre 🙂 nárok na dávku v nezamestnanosti ti vzniká ak za posledné 3 roky máš 2 roky odpracované. alebo ak si si platila v sociálnej poisťovni doplnkové poistenie, čož pochybujem. Ak si si ju už vyčerpala, tak nový nárok ti vznikne po znovu odpracovaných dvoch súvislých rokoch.
čo sa týka rodičovského... bez ohľadu na to či ste zosobášený ste rodičia dieťaťa 🙂 tým pádom môže brať príspevok aj partner nielen ty...
takže poradím ti čo najlepšie môžeš urobiť. v prvom rade chod do sociálnej poisťovne, tam zisti či máš nárok na dávku v nezamestnanosti. Ak áno, zájdi na úrad práce a požiadajte o zmenu vyplácania RP na partnera. Máš to najjednoduchší spôsob ako zistiť pravdu... Tu ti môžeme každá len poradiť 🙂 ale tam ti povedia na 100%
čo sa týka úradu kľudne mi môžeš napísať (predchádzajúci zam) 🙂

ajvy66
autor
15. dec 2015

@mia295 Dakujem za odpoved.Tuto informaciu mi daju v socialnej poistovni aj telefonicky alebo musim ist osobne?

mia295
15. dec 2015

najlepšie je tam ísť osobne, lebo isto budú pýtať osobné údaje.. 🙂

gapa
15. dec 2015

@ajvy66 robila si aspon 2roky do septembra 2014 (bez prerušenia poistenia napr. z dôvodu neplat. volna, očr nad 10dní) len na dobu určitú (príp. dobrovolné poistenie v nezam) a nemala si v posledných 4rokoch žiadny prac.pomer na dobu neurčitú ani žiadnu dohodu???
V takom prípade by ti nárok mal vzniknúť, ak nemáš dohodu ani pp na dobu neurčitú v obd. 4roky pred zaeviodvaním a máš aspon 730dní v obd. 4roky späť a nepoberala si podporu v tom období.
Čo sa týka radenia sa na úrade, nemám s tým velmi dobré skúsenosti, ak nie si štandardný prípad, nemáš žiadnu istotu, či dober poradia. Aj ked iste aj to by som urobila, poradila sa priamo na pobočke, ale neverila by som na 100%, lebo vždy si závislá na tom, na koho pri okienku natrafíš a čo ti kto povie a nie je na papieri, nemôžeš dokázať. Lepšie ako pri okienku je podľa mna sa spýtať priamo tej pani, čo bude riešiť konkrétne tvoju podporu a popri tom, resp. ešte predtým ako tam pôjdeš napísať priamo na ústredie soc.poistovne cez ich formulár otázku s presnými údajmi (o 4rokoch dozadu pred zaevidovaním aké si mala poistenia v nem, kedy skončil pp). Písať najv preto, aby si overila postup z ústredia a bola si pripravená.

ajvy66
autor
15. dec 2015

@gapa Dakujem za odpoved robila som naskor rok na dobu urcitu a potom 2 roky na dobu urcitu a teraz som na rodicovskom.Mam ist na socialnu poistovnu alebo na urad prace? Vedela by si mi aj poradit ci moze za mna poberat rodicovsky prispevok partner aj ked niesme zosobaseni v rodnom liste je zapisany zijeme spolu ale nemame rovnaky trvaly pobyt?

ajvy66
autor
15. dec 2015

@gapa pracovala som od 1 aprila do 31 decembra 2011 na dobu urcitu Potom od januara do augusta na dohodu a nasledne od 1 septembra 2012 do 1 septembra 2014 na dobu urcitu.Na matersku som sla v aprili 2014 na rodicovsky v novembri 2014 😑 Tak teraz neviem ci sa to nejako da urobit.

mia295
15. dec 2015

@ajvy66 hovorím ti že rodičák môže poberať aj tvoj partner aj ked nie ste zosobášení :D čo sa týka takých vecí z úradu práce ti poviem na 99,9% 🙂

ajvy66
autor
15. dec 2015

@mia295 Dakujem lebo brat ma znameho na urade prace a ten mu hovoril ze treba mat sudom urcene vyzivne.Tak radsej tam idem osobne.

mia295
15. dec 2015

nejdeš žiadať dávku v hmotnej núdzi aby si potrebovala mať výživné určené... toto ma zaujíma ako postupujú na iných úradoch... daj prosím ťa vedieť ako si dopadla.. pretože toto s týmto výžvivným som ešte nepočula... rodičovský sa nepočíta na základe príjmov a ktorý rodič ho vypíše tak na neho sa RP vzťahuje.. ibay ak by si brala materskú zo sociálnej poisťovne by vám nebol priznaný...

ajvy66
autor
15. dec 2015

@mia295 brat mu to nevedel vysvetlit co vlastne chcem preto tam pojdem osobne.Uvidim ci nieco vybavim.Ked som tam bola naposledy pri prechode z materskej na rodicovsky tak mi nevedeli povedat ci to mam ist nahlasit na zdravotnu poistivnu kedze som uz nebola zamestnana vtedy.

mia295
15. dec 2015

:D ne nemusíš to hlásiť zdravotke :D ah jaj, toto je smutné

gapa
15. dec 2015

@ajvy66 samozrejme treba nahlásiť zmenu na zdr.poistovni, lebo dovtedy si bola poistnecom ako poberatel matesrkého a to už neplatí a hlavne kedže nie si zamestnaná, tak si zmeny hlásiš sama (a aj zamestnankyne by si mali overiť, či nahlási mzdárka poberanie rodič.príspevku, lebo to už nie je podla vyjadrednia úradov povinnost mzdárky ale mamičky. Mzdárka to síce obvykle nahlasuje, ale nemusí. Ona vlastne ani nemá overené info o tom, lebo mamička jej nenosí potvrdenie o poberaní RP)
tj. doteraz si bola poberatel materského, následne poberatel RP a teraz asi uchádzač o zamestnanie. Vždy ide o zmenu, ktorú treba nahlsiť na zdr.poistovnu. Ak máš všzp, tak treba aj doklad o tom, dokedy si poberala materské (ja som dávala kopiu dokladu zo SP, čo som potrebovala pre vybavenie RP, tam dátumy sú) a následne aj doklad z upsvar, odkedy poberáš RP. Následne zase doklad dokedy si poberala RP (ked to budeš odhlasovať, si vyžiadaj) a z upsvar o zaregistrovaní do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Ten RP som nevybavovala, no ak je otec, nie je problém, len teda predpokladám on bude nadalej pracovať, tj. nebude mať nárok na materské (čo sa týka toho, že nie ste zobraní, tak to som nepozerala). Ak by bol živnostník, tak môže poberať aj materské. Ale to vybavovanie si nepamätám, ako písali mammičky, no sú tu také príspevky.

gapa
15. dec 2015

@ajvy66 No jeééééj, skoro som zabudla podstatné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! som sa chytila toho zdravotného poistenia a na tvoje prísepvky som zabudla odpovedať skoro!!
Teraz píšeš, že si pracovala na dohodu!!! a ja som v príspevku písala, že to platí, ak nemáš dohodu. Tebe už prešiel 1rok od ukončenia poistenia a musela by si splniť podmienku mať aspon 730dní poistenia v nezam. v období 3roky pred zaevidovaním. Tie 4roky neplatia, ak je tam dohoda. Ledažeby zmenili poslanci od nového roku to znenie, 104 Zákona o soc.poistení
vid tu zákon:
§ 104
Na začiatok

(1) Poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie (ďalej len "evidencia nezamestnaných občanov") bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, ak tento zákon neustanovuje inak.

(2) Poistenec, ktorý po skončení výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu bol zaradený do evidencie nezamestnaných občanov, má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov
a) bol poistený v nezamestnanosti z výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky a
b) nebol povinne poistený v nezamestnanosti z iného výkonu činnosti zamestnanca.
zdroj:
http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...
--------------
nespomínajú tam dohodu.
A dalšia vec, poistenie v nezamestnanosti netrval počas trvania dohody, to platí myslím od roku 2013???? (nie som si istá tým rokom a nechce sa mi hladať, lebo to nie je pre teba podstatné), tj. aj keby si sa zaevidovala do 1 roku, neviem, či ti trvalo poistenie 2roky predtým
-------------------------
Tj. bohužial nárok na podporu mať nebudeš.
-------------------
inak na úrade práce ťažko budú vedieť niečo o nároku na podporu (to len na SP) a tu je ten formulár na otázky, si over. Som to predtým nepripla:
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s

ajvy66
autor
15. dec 2015

@gapa Dakujem moc za odpoved.Aspon si zajdem na zdravotnu si to dat doporiadku. Inak ked som pracovala na dohodu som bola na urade prace takze som nebols poistena v nezamestnanost.Zamestnavatel neodvadzal za mna odvody ci?

gapa
15. dec 2015

@ajvy66 jasné že odvádzal, ale len tie, čo musel. Menil sa zákon, no nepamätám kedy (či od 1.1.2013?). Teraz sa platí dôchodkové pri nepravidelnom príjme,, vysvetlujú to tak, ak trvá dohoda len v jednom kalend.mesiaci. Ak trvá cez 2kalend.mesiace, tak by malo ísť o neprav.príjem (tak to bolo tuším podla vyjadrení, neviem, myslím priamo v zákone to tak uvedené nie je), tj. aj s poistením v nezam. aj nemocenským poistením, samozrejme. +zdravotné(to už je tiež iné kafe, sa v tom velmi nevyznám, no tam tiež bud trvá celý čas zdravotné alebo sa nahlasujú konkrétne dni, zaleží podla rozvrhu, či je to od pondelka do piatku, tak som čítala kdesi, no netvrdím na 100%, ber to len tak na zorientovanie)
----------
teraz môžeš mať aj prac.zmluvu a byť evidovaná na up, ale je tam nízky príjem, do cca tých 148eur na mesiac (nepamätám tie čísla, či je to v rhubom, či čistom.

ajvy66
autor
15. dec 2015

@gapa No skoda 😕 Mne davali kazdy mesiac novu dohodu az mi nakoniec dali zmluvu na dobu urcitu. Dakujem za pomoc ☺

gapa
15. dec 2015

@ajvy66 prípadne si to ešte over. Teda pozerám, že zase som niečo prehliadla u teba, že pp na dobu určitú trval 2roky do 1.9.2014 (sa mi zdalo, že menej), ale to aj tak nič nemení. Mení sa len to, že ak by si sa evidoval do konca augusta, tak by si nárok mala. Ale to ti už nepomôže. Predpokladám príhlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov si si podala na soc.poistovni aby si bola dôch.poistená (počas trvania dohody treba odhlášku).

ajvy66
autor
16. dec 2015

@gapa zo socialnej poistovne mi odpisali toto :
Google+
Web
Fotky
viac
Hlavná
Aktualizované.
RE:[www] - Callcentrum, ID: 86046
N
noreply@socpoist.sk
komu ja
pred 2 minútamiPodrobnosti
Vážená pani Palková.

Pre priznanie dávky v nezamestnanosti je potrebné splniť nasledujúce podmienky: zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (v zmysle zákona o službách zamestnanosti) a preukázanie celkovej doby poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie najmenej 730 dní. Ak však poistenec bol zamestnaný na dobu určitú a zároveň nemal ani jeden deň pracovný pomer na dobu neurčitú splnenie podmienky získania potrebnej doby poistenia (730 dní) sa zisťuje z posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava aj obdobie čerpania materskej dovolenky ako aj obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, avšak za predpokladu, že v tomto období pracovný pomer trval a toto obdobie spadá do posudzovaného obdobia (tri roky pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie). Na základe dátumov, ktoré ste poskytli vo Vašom podaní by Vám nárok na dávku v nezamestnanosti mal vzniknúť, keďže dosiahnete 730 dní poistenia v nezamestnanosti v posledných štyroch rokoch pred zaradením sa do evidencie na úrade práce. Z informačného systému Sociálnej poisťovne sme ale zistili, že Váš pracovný pomer v Základnej škole s materskou školou trval od 01.09.2012 do 30.06.2014. V tomto prípade by Vám nárok na dávku v nezamestnanosti nevznikol, keďže by ste nedosiahli z posledných troch a ani z posledných štyroch rokov pred zaradením sa do evidencie na úrade práce minimálne 730 dní poistenia v nezamestnanosti ( obdobie dohody od januára do augusta 2012 sa nezapočítava do doby poistenia v nezamestnanosti, keďže v tom období sa odvádzalo z dohôd len úrazové a garančné poistenie).

Reálne posúdenie Vášho nároku na dávku v nezamestnanosti ku dňu podania žiadosti o dávku v nezamestnanosti bude z tohto dôvodu možné až po predložení všetkých potrebných dokladov pobočke Sociálnej poisťovne, príslušnej podľa Vášho trvalého pobytu

takze narok by som mala len mi zmluvu ukoncili skor.Na zmluve mam napisane ze mam pracovnu zmluvu na dobu urcitu pocas trvania projektu.Datum tam nemam uvedeny.Projekt sa uzatvaral presne na 2 roky teda do 1.9.2014 😕 Tak nechapem preco mi pracovny pomer skoncil skor 😑

gapa
16. dec 2015

@ajvy66
vidíš, myslela som, že vadí aj dohoada akákolvek, bez ohladu na to, či je to s poistením či bez neho, aj ked viem, že do dní sa ráta len to, ak trvá. Také veci pri tolkých zmenach aj ťažko evidovať a domyslieť. Čo sa týka skoršieho ukončenia, to ani nemáš zápočtový list či iné doklady o tom, dokedy trval pp??? sa čudujem. Skús si to ešte prezistiť vo vašej soc.poistovni, resp. u zamestnávatela. Ved napr. aj k ročnému zúčtovaniu dane za ten rok, bolo uvedené, kedy si mala príjem. A to si bola pn, že nevieš, kedy skončil, teda dokedy ti platili. Nerozumiem tomu.

ajvy66
autor
16. dec 2015

@gapa Zapoctovy list mi neposlali.Na matersku som sla 1.4.2014 a pracovny pomer mi skoncili ku dnu 30.6.2014 takze ja som uz bola na meterskej len mi ziadne papiere neposlali a danove mi urobili este oni.

gapa
16. dec 2015

@ajvy66 by som si ten zápočtový vyžiadala

ajvy66
autor
16. dec 2015

@gapa Pojdem za uctovnickou nech mi da vsetky papiere.Som cakala ze mi to poslu po skonceni pracovneho pomeru.Len s tou podporou uz nic neurobim.

gapa
16. dec 2015

@ajvy66 no neurobíš,by si musela mať ešte pred zaevidovaním dalších cca 90dní, čo ti chýba bud na pp na dobu určitú alebo dobrovolné a z toho vym.základu by sa ti to rátalo z prac.pomeru (ak by si mala LEN 3mesiace dobrov.poistenie, tak by sa rátalo z minima), no platila by si z minima cca 140eru na mesiac x 3 mesiace a podpora by bola cca 214eur na mesiac len 4mesiace, tj. dala by si cca 420eur a dostala cca 875eur velmi zhruba (dni by bolo treba velmi dobre zrátať) a zaevidovať by bolo treba do 30.6.2016 a dovtedy mať to poistenie vyplatené v splatnosti vždy.