icon

Mám nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa počas materskej?

lennulik1
11. mar 2016

Ahojte dievcata,
chcela by som vas poprosit, ci mi viete poradit, uz som toho vela prestudovala, aj tu rozne diskusie a bud som nespravne pochopila alebo neviem.
V roku 2013 som nastupila na MD, potom som presla na RD s 1. dietatkom. Minuly rok 31.8.2015 som nastupila s 2. dietatkom na MD a starsi syn nema este 3 roky. Mladsie dietatko sa narodilo v polovici oktobra 2015, cize bude mat tento mesiac 5 mesiacov. Mam alebo nemam narok na prispevok na starostlivost o dieta 41€? Volala som dnes aj na UPSVaR a tam mi cicuska povedala, ze by som na to mala narok len ak by som poberala RD, co by sa mi tych 41€ neoplatilo, vraj bud dostanem RD alebo tych 41€. Kedze uz mi raz ta cicuska dala info, ze mozem poberat MD aj RD zaroven, idem si k vam po radu. Ja som to pochopila, ze ak som na MD, mozem si poziadat o prispevok do 6 tyzdnov mladsieho dietata. A da sa o to poziadat aj spatne 6 mesiacov. Ako to prosim vas je?
Dakujem.

Strana
z2
teekvica
5. aug 2016

U nas bez problemov schvaleny narok za 2 mesiace - teda peniazky esteneposlali, ale dnes mi prislo postou, ze od 1.8. ho odnimaju a ze narok som mala v juni a v juli.

katjatko
11. apr 2017

@kaktusik007 ahoj, mozem sa ta spytat ci takto si ten prispevok poberala...riesime to teraz s kamoskou ale na upsvare sa tvaria, ze narok na prispevok je az od datumu narodenia druheho dietata a nie od zaciatku md, aj ked v zakone je to jasne napisane...dakujem za odpoved, kludne aj ip

teekvica
12. apr 2017

Mas narok od zaciatku MD, ale len ak v ten mesiac necerpas este rodicovsky prispevok. Priklad na Matersku dovolenku nastupujes 10.4.. Od 10. 4. Ti zacne socialna positovna vyplacat mterske, ale za obdobie 1.-9.4. Ti este aj UPSVAR vyplati rodicovsky prispevok v plnej sume. Cize nemas uz narok na prispevok na starostlivost o starsie dieta. Na ten uz mas od 1.5. a trva az do datumu, kedy uplynie 6 tyzdnov od narodenia dietata. A za cely mesiac na aky datum pripadne, mas na prispevok este narok.
Cize inak, na prispevk na straostlivost o starsie dieta mas narok od zaciatku nastupu na MD len ak nastupujes na MD napriklad 1.4. presne, lebo UPSVAR Ti uz nebud evyplacat rodicovsky.

zabcagabca
16. apr 2017

@teekvica dik este je moznost poziadat o zrusenie rodicovskeho prispevku za april a poziadat miesto toho o prispecok na starostlivost ci?

fidorka7
22. apr 2017

@zabcagabca ano ale len ak dieťa dávaš do zariadenia kde platíš viac ako je suma rodičáku, inak sa ti to nevyplatí

lonika87
25. jún 2017

Na úrade som už bola tri-krát a stále mi tvrdia, že všetko závisí od dátumu narodenia druhého dieťaťa. Nech žiadosť zatiaľ nevypĺňam. Som rada, že mi v tejto diskusii potvrdilo, že to tak nie je.

V mojom prípade sa má mladšie dieťa narodiť po 3. narodeninách staršieho dieťaťa. Konkrétne 15.7. Na materskú som nastúpila 3.6. a teda za 6. mesiac som poberala materské aj rodičovské - nárok mi nevzniká. Podľa mna a vyrozumenia z tejto diskusie mi nárok na príspevok vzniká na staršie dieťa za 7. mesiac bez ohľadu na to či sa mladšie narodí pred alebo po 3. narodeninách staršieho (9.7.)

Rozhodla som sa podať žiadosť bez ohľadu na názory pracovníčok úradu. Mám otázky ako vyplniť Žiadosť. Rada by som poprosila @teekvica o pomoc.

časť B Nárok si uplatnujem od 1.7.
časť C Od dátumu vykonávam zárobkovú činnosť ako zamestnanec
Keďže popri materskej pracujem na pár hodín mesačne na dohodu z domu, uvediem sem tohoto zamestnávateľa a priložím zmluvu.
Treba sem uviesť aj zamestnávateľa z trvalého pracovného pomeru, z ktorého poberám materské? Evidovali ma ako zamestnanca na materskej, potom na rodičovskej, teraz zas na materskej... ale považuje sa to za "vykonávanie zárobkovej činnosti"? Úradníčky tvrdia, že áno, no mne sa to celkom nezdá.

So zvyškom žiadosti si už viem poradiť.
Ďakujem za odpoveď.

teekvica
26. jún 2017

Ahoj, nie som uradnicka, tiez som si to nastudovala len ako laik, ked to bolo pre mna aktualne, teraz uz pri dvoch detoch nestiham si to znovu pozerat, takze len to, co si pamatam.
Ano, samotne poberanie materskeho, sa na ucel tohto prispevku podla prislusneho zkaona povazuje za zarobkovu cinnost. Kedze ja som iny pomerv tom case nemala, tak som to nejak podrobnejsie neriesila. A kedze mas narok
uz len na zaklade cerpania materskeho, Mozno by som to tym druhym pomerom vobec nekomplikovala.
Tym, ze som si ako zarobkovu cinnost uplatnila poberanie materskeho, tak som v ziadost pod zamestnanec vypisala "poberanie materskeho od 6.5.2016, trvanie pracovneho pomer u zamestnavatela XY, adrea zamestnavatela, za mesiac maj bol vyplateny rodicovsky prispevok, pôrod (meno mladšieho dieťaťa) datum porodu " Nic som nedokladala, ziadnu pracovnu zmluvu.
Inak, neviem, ci to bolo v tejto diskusii, ale jedna mamicka to, ze jej na upsvare tvrdili, ze narok nema, konzultovaa najprv mailom s prislusnym ministerstvom. A ked jej upsvar zamietol ziadost, tak dolozila stanovisko ministerstva a uz nebol problem.

zabcagabca
26. jún 2017

@lonika87 hi ja som ziadala teraz v aprili,ten pomer brigada by som tam neuvadzala,staci ze mas marok na matersku a si na materskej dovolenke-to sa uz povazuje za zarobkovu cinnost,uvidlea by som len toho zamestnavatela kde mas trvaly pomer.
inak neviem ci mas dieta v jaslach ak ano,aj za jun mas narok na starostlivost (oplati sa ak platis za jasle viac ako je rodicak) ale musis poziadat aby ti za jun pozastavili vyplatenie rodicaku (vyplca sa az v juli)
vsetky tety na uradoch aj mne tvrdia ze mas narok az po narodeni druheho dietata.nie je to tak a nenechcaj sa odbyt,mam aj vyjadrenie z ministerstva(cerstve).nakoniec mi ho mebolo ani treba bez problemov mi prispevok priznali.

lonika87
27. jún 2017

@zabcagabca, @teekvica

ďakujem za odpovede, vykonám a dúfam, že po podaní žiadosti už žiadne problémy s ňou nebudú 🙂

appassionata
26. apr 2018

Ahojte vospolok. Vaše príspevky mi veľmi pomohli, ale neviem z nich vyčítať, KEDY (najskôr) žiadať o ten príspevok? Hneď ako nastúpim na MD? Alebo v momente, keď viem, odkedy staršie dieťa ide do jasiel/súkr.školky, či ešte neskôr? A ako ste to dokladovali, stačili výpisy z účtu? Ďakujem veľmi pekne za každú radu!

lonika87
28. apr 2018

@appassionata Ak nepracuješ, tak ti nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa vzniká dňom začatia materskej dovolenky s ďalším dieťaťom. Z toho vyplýva, že žiadať by si mohla hneď pri nástupe na MD... Nakoľko sa príspevok poberá len do 6. týždňov od narodenia ďalšieho dieťaťa, budú od teba zrejme chcieť hneď aj rodný list ďalšieho dieťaťa. Aj odo mňa ho chceli, hoci nárok na príspevok na starostlivosť mi zanikol deň pred narodením ďalšieho dieťaťa, keďže to prvé dieťa dovŕšilo 3 roky. Aby som nemusela na úrad chodiť viac-krát, žiadala som teda spätne... Do 6 mesiacov je to možné.
Čo sa týka výšky príspevku záleží od toho, či si s dieťaťom doma alebo je v škôlke /štátnej alebo súkromnej/. Dokedy budeš s ním ty, máš nárok na nižší príspevok... Od nástupu do škôlky máš nárok na vyšší príspevok. Opäť môžeš žiadosť podať hneď, ale potom treba oznámiť zmenu, aby ti dali vyšší príspevok. Dokladuje sa Zmluvou.
Dúfam, že pomohlo...

appassionata
29. apr 2018

@lonika87 Určite áno, veľmi pekne ďakujem. Len nechápem, načo rodný list. Teda chápem, ale mladší ešte nebude na svete, keď malý bude chodiť do škôlky (asi súkromnej). Čiže radšej počkať na rodný list a potom žiadať,tak? Dostávam teraz rodičovský, takže myslím, že nemám právo žiadať, kým bude doma len so mnou,ak som to pochopila správne. Čiže stačí zmluva a netreba nosiť výpisy z účtu? Sme zo Žiliny. Ďakujem!

lonika87
30. apr 2018

@appassionata
Ak ti bude výhodnejšie poberať príspevok o starostlivosť /max. 280 eur - ak je v súkromnej škôlke/ ako rodičovský príspevok /214,70 eur/ môžeš požiadať o pozastavenie vyplácania rodičovského príspevku a žiadať o príspevok o starostlivosť. Musíš ale spĺňať podmienku nároku na príspevok - čiže byť zárobkovo činná /alebo byť na materskej/... Ak by si dala dátum nástupu do škôlky a dátum začatia materskej, skúsim byť konkrétnejšia.
Ja som doma s oboma deťmi, ale nikde som sa nedočítala o dokladaní výpisov... takže neviem. No jednou z príloh žiadosti je určite zmluva.
Ja som si to študovala tu /vrátane zákona/.
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

appassionata
3. máj 2018

@lonika87 Nástup na materskú cca koniec júla/zač. augusta. Nástup do škôlky staršieho cca v polke augusta. Dúfam, že som pomohla.. Ďakujem veľmi za rady!

lonika87
6. máj 2018

@appassionata
Ak by malý nastúpil do škôlky pred materskou, tak by sa ti možno oplatilo požiadať na tej jeden mesiac o zrušenie rodičovskej a žiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa... ak by bol vyšší ako rodičovský.

V tvojom prípade ti môžem poradiť nastúpiť na materskú až začiatkom augusta 🙂 Nástup na materskú je presne 6 týždňov pre predpokladaným termínom pôrodu. Mne podľa menštruácie vychádzal začiatok júna, podľa ultrazvuku koniec mája. Rozdiel bol 5 dni. Tak som doktora poprosila, aby mi pre sociálnu poisťovňu vypísal nástup na materskú až na jún.

Pre teba by to znamenalo, že získaš rodičovský príspevok 214,70 eur ešte aj za júl, za august budeš mať už materskú a ešte aj príspevok na starostlivosť o dieťa v sume max. 280 eur /podľa sumy úhrady v súkromnej škôlke/.
Ak by si nastúpila na materskú už v júli, tak za júl nezískaš rodičovský príspevok ale len príspevok na starostlivosť o dieťa vo výške 41,10 eur, keďže s ním budeš doma.
Rozdiel medzi nástupom na materskú koncom júla alebo začiatkom augusta je teda 173,60 EUR 🙂

Ak ti podanie žiadosti súri, tak by si ju mohla podať najskôr v auguste, keď bude už malý v škôlke. Nie som si istá, či netreba na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny nahlásiť aj nástup na materskú - predložiť rozhodnutie sociálnej poisťovne, aby sa pozastavilo vyplácanie rodičovského príspevku. Takže tieto dve veci možno spojiť v jednu návštevu úradu. Ako som už spomínala, možno budú ale chcieť rovno aj rodný list druhého dieťaťa :D
Rodný list druhého dieťaťa by si mohla doložiť neskôr, napr. keď budeš žiadať o prídavok na dieťa alebo ešte neskôr až pri žiadosti o príspevok pri narodení dieťaťa /tam je podmienka dožitia sa 28 dní/. Na všetko by ti teda stačili len dve návštevy tohto úradu 🙂

mirka17
Autor odpoveď zmazal
appassionata
6. máj 2018

@lonika87 Ďakujem veľmi pekne za cenné rady. S najväčšou pravdepodobnosťou starší nastúpi do škôlky neskôr ako ja na materskú. Mení to niečo?

katjatko
7. máj 2018

@appassionata ahoj, ja len doplnimv ze na matersku chod urcite najskor od 2.8. Alebo neskor....rodicak alebo prispevok dostanes za kazdy mesiac kedy si mala narok aspon na jeden den (t.j. aj za august).o prispevok ziadaj az po narodeni....kedze maly nepojde na cely mesiac do skolky, tak za august este dostanes rodicak a za septemmber a oktober prispevok... bankove vypisy sa,nedokladu, musi byt akurat zmluva a tiez rodny list druheho dietata....
Ja som naraz ziadalla tento prispevok aj pridavky aj ispevok pri narodeni...kedze to riesila vsetko jedna pani, vybavila som to narazv mesiac po porode.

appassionata
8. máj 2018

@katjatko, @lonika87 Ďakujem vám veľmi veľmi za rady!!! Teraz pozerám do knižky a tam mi stojí dátum nástupu na MD 5.8. To je ok, alebo mám dr. poprosiť o pár dní skôr? Katjatko ty píšeš, že v mojom prípade ísť začiatkom augusta alebo ešte neskôr, žeby som mala za august dostať vtedy aj rodičák. Ale vyššie v príspevkoch som čítala, že sa to delí alikvotne potom, t.j.rodičák a materská. Materská je oveľa viac ako rodičák, nie je potom lepšie nastúpiť na materskú už skôr, napr. už s júlovym dátumom?

lonika87
9. máj 2018

@appassionata
Nástup na materskú dovolenku 05.08. je v najlepšom poriadku.
Rodičovský príspevok sa vypláca v pevne stanovej výške, nie alikvótne podľa počtu dní. Stačí, ak sú splnené podmienky jeden deň v danom mesiaci. Materské sa vypláca presne stanovenú dobu. Skorším nástupom na materskú dovolenku nezískať viac peňazí, len sa ukrátiš o možnosť získať rodičák aj za august.
Nástupom 05.08. získaš rodičák za júl. Za august materské + rodičák alebo príspevok na starostlivosť... podľa toho, čo je ti výhodnejšie. To záleží od ceny škôlky.
Ak je ti výhodnejší príspevok na starostlivosť, musíš ale požiadať o pozastavenie rodičovského príspevku z dôvodu výplaty príspevku na starostlivosť a žiadať príspevok na starostlivosť od augusta. V opačnom prípade je to tak, ako píše katjatko /rodičák za august, príspevok za september, október a ak budeš prenášať možno aj za november.../

katjatko
9. máj 2018

@appassionata presne ako pise lonika87-5.8. Je super, dostanes za august celu davku, len materske sa vyrata podla poctu dni v mesiaci (ale o tu neprides, tu dostanes presne 34 tyzdnov). Ak za skolku v auguste zaplatis viac ako 215 eur a chces za tento mesiac tiez radsej prispevok, tak na zaciatku mesiaca musis poziadat o, pozastavenie rodicaku kvoli ziadosti o prispevok na starostlivost (rodicak sa vyplaca mesiav pozadu, v auguste dostanes za jul)...no a ak sa ti podari porodit, tak, ze maly bude mat 6t 1.11. Tak dostanes prispevok aj zas november a potom koniec.

Strana
z2