Mám nárok na väčší podiel z dedičstva?
Viem, ze su tu aj pravnici, mozno viete poradit. Sme dvaja surodenci. Otec nam umrel, este ked sme boli deti. Mame ostal cely byt, je aj jediny vlastnik. Brat odisiel z rodicovskeho bytu, ked mal 23 rokov, ja som mala vtedy 19. Ja som tam zila do veku 33 rokov, aj s manzelom, kedze som sa medzitym vydala. Potom sme sa prestahovali do svojho. Pocas tohto casu, kym som v tom byte zila ja, moj manzel a moja mama, som cely byt zrekostruovala za vlastne peniaze, pred cca 17 rokmi. V zrekonstruovanom sme zili spolu traja este dalsich 10 rokov, kym sme sa s muzom prestahovali. Moja otazka je, ci si mozem pri dedicskom konani uplatnit vacsi podiel, ktory by zodpovedal mojim nakladom z rekonstrukcie bytu. Ucty mam odlozene, aj ked ceny boli samozrejme ine. Pripadne, ci mozem tieto peniaze ziadat od brata, ktory sa financne na rekonstrukcii nepodielal. Nezda sa mi v poriadku, ze obaja zdedime rovnaky podiel.
Čo chces vymáhať? Peniaze,ktoré si vrazila do domu,v ktorom si žila aj ty + dvaja tvoji ľudia ešte 10 rokov? To nemyslíš vážne,že nie?
A ešte pred 17 timi rokmi? Vieš akú majú teraz tie tvoje bločky hodnotu? 0,0 nič.
nie sice si rekonstruovala ale si predsa aj byvala a uzivala byt na rozdiel od brata a 17 rocna rekonstrukcia je uz mimo
bud vdacna ze ste mali kde s muzom byvat a neplatili ste komercne najomne a hypoteku
a nerozumiem tvojej logike preco sa mal brat podielat na rekonstrukcii niecoho kde si ty byvala
keby ti on napisla nech mu zaplatis najomne za ten cas ? (co je tiez hlupost
Máte obaja rovnaký nárok. Rekonštrukcia cudzieho je tvoja chyba.
Investovala si do bytu, ktorý nebol tvoj, navyše pred 17timi rokmi, byt si užívala na rozdiel od brata - nechápem, prečo by si si chcela nárokovať na väčší podiel.
Dediť budete rovným dielom, môžeš skúsiť použiť tvoju logiku a argumenty a dohodnúť sa s bratom na vyššom podiele, ale pochybujem, že na to pristúpi,
tu je jediné šťastie že sa tohto nedozila tvoja mama 🤮 snáď svoje deti vychovas lepšie, aby si boli navzájom prajnejsimi súrodencami
Nie, určite nemáš nárok na väčší podiel, dokonca ani z morálneho hľadiska, veď si predsa ten byt užívala. Dostanete každý polovicu
@zuzanka.zuzu ...píše,že mama je stále vlastníkom bytu.Mama ešte asi žije.Autorka myslí dopredu😂
Vzdy som si zelala surodenca, tak teraz asi uz ani nie…z mojho pohladu ste si s maminou pomohli navzajom v danej dobe, dala vam strechu nad hlavou a ty si prispela rekonstrukciou, vsetci ste z toho profitovali, ale co sa tyka dedenia, nenapadlo by mi pytat vacsi podiel…ozaj nie…
to, čo si investovala, si si asi tak 3x vybývala
to co ste zrekonstruovali ste aj pouzivali, takze to uz nema ziadnu pridanu hodnotu.
Pokiaľ to tvoja mama cíti rovnako ako ty- podpíšte u notára čestné prehlásenie, kde mama uvedie sumu, ktorú ste tam preinvestovali, pri dedičskom konaní bude potom na to braný ohľad.
Z akého dôvodu by si mala mať nárok na väčší podiel? Veď to čo si tam dala si následne s tvojou rodinnou užívala, tvoj brat nie. Nepovedala by domami slovo, keby si tam nebývala a mame byť prerobis tak budis, ale takto?
A to, že s mužom ste žili v byte 10 rokov, bez hypo alebo nájmu, to je ok?!! Keby ste odišli museli by ste splácať úver alebo nájom, takto ste boli grátis. Tvoj brat tam tiež mohol ostať a žiť 10 rokov len za energie!!!
Takú sestru mať ako ty, jedna radosť!🤮
Peniaze si vrazila do majetku ktorý nebol tvoj, ale matkin, ani nebol bratov, tak si sa mala s ňou dohodnúť na kompenzacii. Investovala si do svojho pohodlia, nie bratovho.
To že byt si obyvala ty nejakých 14 rokov, bez brata, s tvojim mužom navyše tiež zo 10 rokov, tak to bola vaša dohoda s mamou, ako ste si podelili náklady na bývanie, a rekonštrukciu. Mmch za tie roky ste si investíciu aj odbývali, tie peniaze a stav bytu už veru nie je to čo vtedy.
Je tiež veľmi smutné že už mamu pochovávaš a riešiš jej majetok, upresnujem JEJ, nie tvoj ani bratov.
@martinkatinka
@doriiis
@mamina7070
@patka06
@luliu
@danica2711
@bublinka1426
@matullienka
@martul
@cacianka
Nechapte ma zle, ide o to, ze ta rekonstrukcia urcite zvysila predajnost, ako aj cenu toho bytu, aj ked je to stara rekonstrukcia, byt mal v case rekonstrukcie uz dobrych 40 rokov a dovtedy sa tam nic nemenilo. Takze si myslim, ze je rozdiel, kebyze sa byt preda za povedzme 160 000 E bez rekonstrukcie, alebo za 190 000 teraz. Ano, mama zije, riesim to teraz preto, lebo sa chcem vyhnut konfliktom v buducnosti s bratom.
prepac ale 17 rocna rekonstrukcia urcite cenu bytu aktualne nezvysuje to skor cas
nemas zakonny aninmoralny dovod ziadat viac
a tymto sa konfliktu s bratom nevyhnes skor ho vyvolas😉
a co tvoja mama na to ? nechce byt darovat bratovi kedze ty si si uz odbyvala?
Zila si v tom byte, užívala si ho, na rozdiel od brata. Hanba by ma fackovala toto začať riešiť s mamou. Aké nedorozumenia? Ste 2 súrodenci, ak mama umrie každý dostane polovicu bytu. 17 ročná rekonštrukcia? - tá určite cenu nezvysi
17 rocna rekonstrukcia naozaj nezvysuje aktualnu hodnotu bytu.
ale ten byt uzivate takze myslim ze reko spred 17r nema uz ziadnu hodnotu a mozno len minimalnu. vsetko prechadza amortizaciou
Mama žije.Tak predsa nie som blbá a viem čítať s porozumením💪
Autorka ...prerábka spred 17 tich rokov má dnes nulovú hodnotu.
Rekonstrukcia je mega stara. Ty si ju uzivala aj s muzom este 10 rokov. Byvala si skoro zadarmo. Co ked tvoj brat bude chciet doplatok od teba za bezplatne uzivanie nehnutelnosti, ktoru on nemohol uzivat??? (Viem, ze je to teoreticka blbost). Skus napisat sumu rekonstrukcie.
A co sa tam rekonstruovalo? Okna plastove ak tam nie su aspon trojsklo tak to je akoby neboli, elektrina bola urobena s medenymi kablami a kazdy velky spotrebic ma svoj istic? Ak nie, opat akoby nebolo, uz to nesplna sucasne poziadavky. Pri reko podlah ste davali nivelak ci len polozili plavacku na povodne krive podlahy? Kupelna ma hydroizolaciu pod kachlickami? Omietky sa oskrabali a natiahli nove ci sa len malovalo?
Som videla take rekonstrukcie spred 10-20 rokov, ze my sme radsej kupili povodny stav z 1980.
Nie nemáš. Ber to tak, že tie peniaze na rekonštrukciu by si vrazila do podnájmu. Takže prestaň vymýšľať a hoci je dnes moderné myslieť iba na seba, je to veľmi škaredé ako chceš obabrať brata. Že ťa vôbec niečo také napadlo 🤦🏻♀️ potrebuješ si zničiť vzťahy? Hoci možno žiadne nemáte keď takéto veci ti chodia po rozume.
A plus 30tis oproti takemu istemu bez reko sa ti byt nepreda, jedine ze by reko bola robena nedavno architektom s nabytkom na mieru, ale na to musis mat kupca, ktoremu sa ten styl bude pacit.
A najviac smiešne je, že to riešis teraz, aby ste si po smrti matky nepokazili vzťahy. A teraz? 🤢

Nie som pravnik. No myslim si, ze 17 rokov stara rekonstrukcia ma ozaj uz len nejaku zvyskovu hodnotu.